21 Юли, 2019 19:20 2 002 21

Пендаровски признал Гоце Делчев за българин, за да избегне "блокада" за ЕС

  • гоце делчев-
  • пендаровски

Държавният глава категорично отхвърли твърдението

Пендаровски признал Гоце Делчев за българин, за да избегне "блокада" за ЕС - 1

Македонският президент Стево Пендаровски обяви, че с изявленията за Гоце Делчев се е засилила позицията на преговорите в Македония, съобщава БГНЕС.

Държавният глава категорично отхвърли твърдението, че изказването му, че Гоце Делчев е българин, който се е борел за независима Македония, подкопава позициите на Скопие в смесената комисия. Според него било точно обратното - постигнало се засилване на преговорната позиция от страна на един от политическите фактори в нашата страна.

Пендаровски обясни, че комисията, съставена от историци от Македония и България, е попаднала в задънена улица.

"На практика се стигна до ситуация от ХІХ-ХХ век, в която българската страна настояваше, според убеждението ми по политически мотиви, че всичко, което се е случило по онова време, се приписва само на българската история и всички тези активисти, всички революционери и всички събития трябва да се дефинират като изключително български", посочи македонският президент.

Той обясни, че е провел поредица от консултации с македонски учени и историци и е заключил, че "е необходим определен политически вятър за подкрепа на комисията и една политическа рамка, в която могат да се проведат бъдещи преговори в рамките на тази комисия". По негови думи в противен случай до края на годината страната е щяла да получи "чиста блокада" за ЕС от страна на България.

Пендаровски съобщи, че последната среща на комисията в Скопие не е била продуктивна и напомни, че основната цел е да се види къде двете страни имат обща история, а не тази история да бъде напълно българска.

Запитан дали смята, че Северна Македония ще получи дата за преговори за присъединяване към ЕС, той заяви, че отлагането в Германия се е дължало на технически, а не политически причини. Пендаровски подчерта, че нито една страна членка не е на мнение, че Северна Македония не бива да започне преговорите до края на годината. По негови думи не съществува вариант за условна дата за преговори.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хах

    7 1 Отговор
    Няма ли кой да им каже че е без значение кой какво казва след като ВСИЧКИ ГОВОРЯТ НА ЕДИН И СЪЩИ ЕЗИК.
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 5 Отговор
    Порочният лозунг "Македония на Македонците" измислен от коварния английски политик Гладстон и възприет от "ДАСКАЛСКОТО" ВМОРО съсипа Българската идея за Македония и е в основата на всичките беди. Тъпият лозунг "Македония на Македонците", довежда до неописуеми страдания и днешната антична шизофрения.

    Коментиран от #15

  • 3 Кой68

    11 0 Отговор
    Тоя върти византийски номера и още на другия ден ще се врътне на 360°.Няма ли го черно на бяло всичко е уауффффф.
  • 4 Джентълменът русофил

    9 16 Отговор
    В интерес на истината македонците си имат македонско, а не българско самосъзнание. От тук насетне не разбирам, какво е това ровене и натякване за обща история. Македония не е това, което е била преди столетия и толкова. Сега там има албанци, цигани и най-вече македонците. Македонците не са българи бе хора, а дали са били някога е без значение.

    Коментиран от #5, #6, #9, #19

  • 5 Азз

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Джентълменът русофил":

    Така ли?Как трябва да наричам хората,говорещи на майчиния ми език?Темата религия въобще няма да зачева. ..
  • 6 Бесен Язовец

    10 7 Отговор

    До коментар #4 от "Джентълменът русофил":

    Такива ли са сега последните мацковски опорки дет ви ги отпуснаха от Позитано ?
  • 7 Джентълменът русофил

    2 10 Отговор
    И разбира се, че някога гражданите на Република Северна Македония са били българи. Но сега са македонци, кое точно не можете да схванете? Моят род например произлиза от Гр. Кукуш, но преди повече от столетие се е преселил в днешна България, тоест аз съм българин. Ако рода ми се беше преселил в днешна Северна Македония, сега щях да съм македонец, а не българин. Всичко на този свят се променя, нищо не е вечно.

    Коментиран от #11

  • 8 гост

    5 4 Отговор
    ТИКВАТА ПРОДАДЕ ИСТОРИЯТА НИ НА СЕВЕРО ДА ИМ ...МАКЕТАТА!

    Коментиран от #10

  • 9 Турист

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Джентълменът русофил":

    Идеята е не какви са в момента, а какви са били.

    Коментиран от #12

  • 10 antimediator

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Кой ми сра в гащите ?!
    Всички комунистически лекета сте нагли до безобразие!
    Проблемите около Македония щяха да са по-малко ако ги нямаше Коминтерна и неговия слугинаж у нас.
  • 11 antimediator

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Джентълменът русофил":

    Ти, ако искаш може да станеш ескимос, но дядо ти и бабата ти са дошли в България защото са я чувствали най-близка до сърцето си.
    Защо не са отишли в Гърция или Сърбия ?!
    Жалкото е , че за теб явно няма значение .
  • 12 Джентълменът русофил

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Турист":

    Излишно задълбаване в минало-не важно. Трябва да се гледа напред, а не да се живее в миналото.

    Коментиран от #14, #21

  • 13 1122

    4 0 Отговор
    По тъпо правителство не сме имали никога.
  • 14 Borislav Popov

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Джентълменът русофил":

    Народ без минало, няма бъдеще бе, каскет с каскет, продажен такъв.

    Коментиран от #18

  • 15 Неутрал

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти си голям лицемер. Той същия Гладстон в същото изявление, което каза в Лондон, каза "България на българите", "Сърбия на сърбите" и така нататък. Хайде, кажи ми, лъже или казва истината с това твърдение?
    Ако казвате, че това е лъжа, това означава, че България не трябва да бъде на българите.

    Коментиран от #16

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Неутрал":

    Той, Гладстон може да си казва каквото си иска, бедата е в нашите ДАСКАЛИ ОТ ВМРО които се правят на хуманни интелигенти и нрегръщат лозунга който довежда до неописуеми страдания . Верният лозунг и преди и сега в Македония е ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 17 Щирлиц

    0 0 Отговор
    Еиии тоя пендаревски и оня другия заек са готови да се е.бат само да влезнат в ЕС.Бат Боко ги е светнал че ще има много за крадене и плячкосване.За редовите македонци е все едно защото те отдавна са с бг. паспорти.
  • 18 Джентълменът русофил

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Ами точно вие соросоидите, които се отрекохте от социализма трябва да осъзнае това. Кой отрича историята? Аз казвам, че македонците са били българи, но също казвам и че това няма значение за тях, защото те вече са отделна държава претърпяла своето еволюционно развитие, държава, която трябва да бъде оставена да върви самостоятелно по пътя си.
  • 19 Ти пък какво знаеш за македонците

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Джентълменът русофил":

    Ромите и те се мислят за турци! Но поне знаят някакъв турски! А македонците ти не знаят една дума на македонски!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Знам знам🙄

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Джентълменът русофил":

    Ами кво да ти кажа. Някои гледайки напред връщат други много назад. Не знам защо децата на България винаги се обръщат срещу нея. Дори в определен момент се срамуват дотолкова от корена си че се отказват от език и култура. Една Румъния например. За сто години забравиха българския. А те са същата работа за нас като македонците. За сърби словаци унгарци също няма да говоря. Въпреки че в Унгария започват да се усещат и все повече учени намират близост и обща история. Най нагли са руснаците обаче. Те са тези които правят всичко възможно българското величие и история да бъдат заличени или омаловажени. Но забележете там българите се борят за идентичност. Татари казаци таджики и дори чеченци се борят за правото в паспорта им да пише етнос българин. Вова даде едно такова разрешение за част от федерацията и за 5 години се оказа че там им 13 млн. Българи. Но по близките ни деца даже ни мразят и се срамуват от това което са. От толкова изкривени имперски амбиции, клане на големи личности и промиване на мозъци нашите братя са се отказали от велика история. Та ние сме основали цивилизацията, ние първи сме осъзнали великата мисия на познанието и просвещението. И Аман вече от кражби на история. Не гърците а траките създават първата азбука. Ония както винаги си присвояват важните събития. Както и демокрацията. Точно и пълно копиране на старобългарския тип управление на обединение от племена. Така наречена орда. Уууф разпенявих се. Ама затова е толкова важна историята. Прос
Новини по държави: