1 809 24

България е против приемане на мигранти директно от корабите

Важно е да говорим с един глас по тази тема, изтъкна Захариева

България е против приемане на мигранти директно от корабите
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов участваха в неформална среща на външните и вътрешните министри от ЕС и Шенген в Париж, посветена на актуалните проблеми на миграцията в Средиземноморието.

Срещата се организира по покана на френския външен и вътрешен министър - Жан-Ив льо Дриан и Кристоф Кастанер. Вицепремиерът Захариева посочи, че временните мерки не могат да предложат трайни решения и се застъпи за необходимостта от постоянен механизъм, който да обхваща както морските, така и сухопътните граници. Тя заяви, че приветства усилията и прагматичния подход на Финландското председателство на Съвета на ЕС в търсене в цялостно и устойчиво европейско решение. Тя изтъкна, че следва да продължат усилията за ефективно изпълнение на споразуменията за реадмисия с трети страни и договаряне на нови.

Ако искаме да предотвратим нелегалните влизания в ЕС е нужна усилена работа с всички страни по маршрута и то във всички области, каза още Захариева и изтъкна, че не бива да се поставя акцент само върху натиска в Централното Средиземноморие, но и да се обърне внимание на Източното Средиземноморие, където основният приток е от граждани на Афганистан, Ирак и Сирия. Ключов елемент е балансът между отговорност и солидарност или казано по друг начин справедливото споделяне на тежестите, каза Захариева, цитирана от пресцентъра на МВнР.

“Без наличието на един, постоянен и общо важащ за целия ЕС механизъм проблемът няма да се реши. Временните решения или коалиционните решения (на група ДЧ) могат да облекчат държавите на предна линия, но няма да решат в цялост проблема, пред който е изправен ЕС. Важно е да говорим с един глас и по тази тема и да отправи правилните послания”, изтъкна Захариева.

Министър Маринов заяви, че всички държави по маршрутите, държавите на дестинация, транзит и произход, са засегнати от миграцията и следва да поемат своите отговорности – както към хората, имащи нужда от закрила, така и към своите граждани. Като част от Източносредиземноморския маршрут България от години поема своята отговорност като държава на първа линия и гарантира високо ниво на сигурност на външната граница на Европейския съюз, каза той. Българският вътрешен министър акцентира върху сериозните финансови, технически и човешки ресурси, които страната ни влага за гарантиране на граничната сигурност, противодействие на нелегалната миграция, както и за недопускане възникването на нови маршрути и предотвратяване на вторични движения. Поддържането на необходимото ниво на политическо и професионално сътрудничество със съседните държави е гаранция за бърз обмен на информация и реализиране на съвместни действия при необходимост, приоритетно сред които е трайното разбиване на организираните престъпни групи за контрабанда на мигранти, посочи още вътрешният министър.

Министър Маринов увери делегатите, че България ще продължи максимално отговорно да противодейства на незаконната миграция както и досега. Българските министри ясно заявиха, че са против приемане на мигранти директно от корабите.

През 2018 г. са били регистрирани 150 000 случая на нелегални влизания в ЕС, което е спад с 25 % в сравнение с 2017 г. и най-ниското ниво от пет години. За първото полугодие на 2019 г. по море са влезли само около 32 000 нелегални мигранти. Най-много са регистрирани в Гърция – 13 600 (сходен брой спрямо същия период на 2018 г.) и Испания – 10 500 (намаление с 5 000). В резултат на сътрудничеството на Италия с либийските власти и новата политика на страната да не допуска в Италия спасени мигранти, пристиганията там са едва 2800 (спрямо 16500 през същия период на 2018 г.). В Централното Средиземноморие увеличение регистрира само Малта с 1200 случая (спрямо 235).

Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 20:08  22.07.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 20:08  22.07.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Луди хора
  Отговор
  3 20:09  22.07.19
  Ще не ще ще приема😂😭щом получава от Европа пари и помощи нема как.Сике сике

  Коментиран от #8


 • Ал та фанах Атаопънах
  Отговор
  4 20:12  22.07.19
  Аз съм за приемането на мигранти от корабите.... но на остров Белене.
 • боцмана
  Отговор
  5 20:18  22.07.19
  Не от корабите , ами изобщо не ни трябва тази паплач. Може да приемаме толкова от тях , колкото може да поеме капацитета на огромен крематориум , построен с европейски средства , и тогава ще станем най големия износител на сапун за пране.

  Коментиран от #6

 • Хигиенист
  Отговор
  6 20:24  22.07.19

  До коментар #5 от "боцмана":

  Ти пък - за пране... Бла! Ми то някои и тротоарите на улиците мият, там по-бързо ще се измирише...
 • ****
  Отговор
  7 20:26  22.07.19
  Тези наши боклуци пред нас говорят едно,а на вън говорят друго.На вън говорят това което е огодно на западните им дресьори.
 • Халал да ти са;-)!!!
  Отговор
  8 20:29  22.07.19

  До коментар #3 от "Луди хора":

  По ТВОЯТА логика, ти, дето получаваш "пари и помощи" от един "филантроп" , трябва да си с предимство при приемането. Прочие," филантропът" ще е добре да ти хариже и "малко" вазелинец;-) ... Плюшени мечета дано вече ти е пратил.
 • анова
  Отговор
  9 20:36  22.07.19
  Вижте снимката сравнете индивидите на нея с маймуни и открийте разликите ЗОО ПАРК СИ ИМАМЕ С ОКОЛО 300 ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РАЗЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ едва ли ни трябват още
 • Patriot
  Отговор
  10 20:38  22.07.19
  Какви бежанци са,те си искат в Европа на всичко готово!?Вече могат да се връщат обратно в държавите си,ама нещо не искат,май им хареса на аванта в Европа,която след 25-30 години ще е тяхна.

  Коментиран от #20

 • Кой68
  Отговор
  11 20:42  22.07.19
  Изобщо да не се приемат мигранти...STOP.STOP.Вижте ги как изглеждат:млади и здрави?Това че бягат от беднотия и война е само предлог..От къде имат няколко хиляди долара да си платят пътя до определена държава?
 • гост
  Отговор
  12 20:42  22.07.19
  Нашата..ръжда" е малко , та още ли да ръждясваме ?
 • Луди хора
  Отговор
  13 22:07  22.07.19
  Ние когато сме се преселили преди 1300 г.някой да ни е канил в Европа .Нееее.Същото което го говорите сега Еланите са го коментирали преди 1300 г.За това преглъщай и гълтай.А сапуна така и така идва внос от чужбина

  Коментиран от #14

 • анова
  Отговор
  14 22:19  22.07.19

  До коментар #13 от "Луди хора":

  Да поканени сме от ВИЗАНТИЯ ДА ПАЗИМ СЕВЕРНИТЕ ПОДСТЪПИ КЪМ КОНСТАНТИНОПОЛ създаването на сегашна България е сепаративна зделка ЗЕМЯ СРЕЩУ ОХРАНА
 • 886
  Отговор
  15 22:26  22.07.19
  Тез на снимката какви доказали се инженери, лекари и учители са, нямам думи даже!
 • 16 22:41  22.07.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • душа
  Отговор
  17 23:00  22.07.19
  Хан Аспарух напразно ли е създал България за своите и за себе си ? През 681 година е откриването на територията и е била себе си . При българите явно всичко се оправя с бой, ликвидиране, убийства и т.н., а при други народи не е така . Нещо странично: През вековете фалшивите и истинските престъпници по света и у нас са ги убивали, изтезавали, оставяли са ги да гният някъде докато не издъхнат, ставали са бандити, осакатявали са ги..., а само едно нещо не са ги направили.
 • моряка
  Отговор
  18 23:03  22.07.19

  До коментар #16 от "Луди хора":

  Имигрантите не са добре дошли. Изчезнат ли от тук българите, континента ще се потопи, ще бъде създаден нов за да започне живота по правилен начин. Не може да мешиш народите и да смачкваш доброто вечно. Без значение кой си . Дисхармонията избива и води до дълбоки промени. Динозаврите бяха разкарани, за да се създадат условия за по-красиви, човечен, справедлив свят. Но щом повечето народи го удрят на животинско размножени е и преселения и неправди, дисбаланса от тях ще доведе до катаклизми промени. В момента полюсите на Земята са изместени от дисбаланса породен от повечето хора с животинско поведение. Това води и до топене на ледовете. Могат да се оправят, но за да има смисъл трябва да се махнат хората с животинско мислене от света, те рушат правилния порядък. Като се местят масово те заличават местни екосистеми. И за да се възстанови баланса трябва взрив. Така е в природата.
 • анова
  Отговор
  19 23:03  22.07.19

  До коментар #16 от "Луди хора":

  Странно мислене вместо да се противопоставим казваме КАКВО ЛОШО ИМА тази позиция е меко казано безотговорна за това сме в такова положение

 • Барчо
  Отговор
  20 23:11  22.07.19

  До коментар #10 от "Patriot":

  Това го говоря още от времето, когато унищожиха Ирак, а след това Либия. Това бяха тоталитарите, които задържаха камиларите и чалмите да тръгнат да превземат Европа. Имаше страхотно интервю на Кадафито няколко години преди да го гътнат. Точно това обясняваше и се радваше, че това е един от факторите за гарантираното му царуване там. Само че го обясняваше малко по-подробно да стане ясно и на неграмотниците. За съжаление обаче то не видя бял свят.
 • Г.З.
  Отговор
  21 01:15  23.07.19
  Истината е :ако си мюсюлманин нямаш място в Европа религията не ти го разрешава.
 • Румяна Костова
  Отговор
  22 02:26  23.07.19
  Тези по върховете на Европейските правителства докато се изпреветствуеат един друг и си говорят на своя птичи език(да ме извинят птиците), Европа съвсем ще загуби своя облик. Мюсюлманската инвазия още не е достигнала своя пик, сега е просто затишие пред буря. Имаме новия пакт на ООН за мигрантите. Да са им отворени пътищата и на всички граници трябва да им се спазват човешките права и да бъдат безпроблемно пропускани.Спасява ни само това че те, емигрантите, по-скоро биха се върнали в собствените си страни, отколкото да останат в България.
 • 23 07:33  23.07.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Няма как
  Отговор
  24 11:17  23.07.19
  България получава пари от ЕС,за да храни и развъжда цигани ли бяха,роми ли и сега естествено е длъжна да се отблагодари подобаващо,като приеме и другите цигани.Танто за кукуригу

Напиши коментар:


Публикувай