Last news in Fakti

23 Юли, 2019 10:59 1 964 30

11 хиляди руснаци изкарват над 1 милион на месец

  • русия-
  • заплата

В същото време почти половината от руските семейства могат да си позволят само най-необходимото

11 хиляди руснаци изкарват над 1 милион на месец - 1
Снимка: Shutterstock

Над 11 хиляди души в Русия изкарват повече от 1 милион рубли на месец, научаваме от доклад на руската статистическа служба "Росстат". Тези хора са най-малобройната група от всички трудещи се в страната - под 0,1 процента. Както става ясно от доклада, средната им заплата възлиза на 2,4 милиона рубли (над 66 000 лева) на месец.

Най-високо възнаграждение получават работещите в сферите на културата, спорта и организацията на свободното време - милионерите в тези сектори взимат средно по 5,8 милиона рубли месечно. От 2017 година досега броят на трудещите се със заплати над 1 милион рубли се е увеличил с 38 процента - допреди две години те са били по-малко от 7 000 души.

Хората с най-ниски заплати са над 775 хиляди

Най-многочислена (над 2,6 милиона души) е групата на хората, получаващи между 34 и 40 хиляди рубли месечно (между 940 и 1 100 лева). А най-ниско заплащане - до 11 280 рубли месечно, получават повече от 775 хиляди руснаци.

По данни на "Росстат", средната месечна заплата в бюджетната сфера (въз основа на над 27 милиона анкетирани) е близо 50 000 рубли бруто. В сравнение със същия период на миналата година нетните доходи са намалели с 0,2 процента.

50% от семействата имат пари само за храна и дрехи

Пак по данни на "Росстат", почти половината от руските семейства не могат да си позволят нищо друго, освен жизненонеобходимите храни и дрехи. Този проблем засяга предимно младите семейства (59,2 процента) и пенсионерите (58%).

Около 15 на сто от семействата нямат пари дори и за дрехи - доходите им стигат само за храна. Това са предимно многодетните семейства (28,3 процента) и отново пенсионерите - 30% от тях. Единственото донякъде положително в тази статистика е, че година по-рано семействата в Русия, които са имали пари само за храна, са били 18 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да да

    13 3 Отговор
    То било рубли :D Милионери тия руснаци :D
  • 2 Гледач

    12 2 Отговор
    Е по ТЪПА статия не съм чел никога.Взимали в културата пари.ХА ХА
  • 3 От кочината

    11 9 Отговор
    Ъ това е комунизма другари, и преди беше така и сега пак. За едни няма хлеб а други се къпят в злато. Да живее майка Русия.
  • 4 От кочината

    9 5 Отговор
    Ъ това е комунизма другари, и преди беше така и сега пак. За едни няма хлеб а други се къпят в злато. Да живее майка Русия.

    Коментиран от #7

  • 5 Страхил

    6 4 Отговор
    Имат ресурси и то по много но за кога ги пазят тва ми не е ясно. Или границите им са твърде големи и всичко което искарват като ресурс заминава за военни цели за да ги защитават
  • 6 Borislav Popov

    9 7 Отговор
    Това, че само 775 000 руснаци били получавали най малката заплата е откровенна и нагла лъжа на Ростатистиците, а освен това има и много руски граждани, които получават и по малка заплата тази дори.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Антон

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "От кочината":

    А то сега па с капитализма не е същото едните милярдери и милионери и им робуваш за стотинки на края на месеца
  • 8 Бесен Язовец

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    А ти овчарче взимаш 250 лв. и маш претенции че живеш в държава която е част от ЕС!
  • 9 Borislav Popov

    7 5 Отговор
    Руското правителство поставило задача на Росстат да направи изследвания, колко от руските граждани ползват интернет !? Росстат, съответно провежда анкета - допитване в интернета и се оказало, че 100 % от руските граждани имат и ползват интернет и този е рекорд достоен за книгата на Гинес, понеже никоя друга страна в света не можела да се похвали с такова достижение. УРА, УРА, УРА !!!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 някой

    6 3 Отговор
    Я да се погледнем ние как живеем пък тогава да коментираме други.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Джентълменът русофил

    9 3 Отговор
    "В същото време почти половината от руските семейства могат да си позволят само най-необходимото"
    Че в България повече от половината не могат да си позволят дори най-необходимото. Я да сметнем: 560 лева минимална заплата минус осигуровките(възниква въпроса, кое и е минималното, щом тепърва ви вземат осигуровки от тази сума) и остават около 400 лв. Двама членове на семейство правят 800 лв. А ако плащате и квартира? Винаги съм се чудиш, как прехранват такива хора себе си и децата си. Ще ви кажа как се нарича това. Това се нарича Геноцид. В същото време богатите експлоатират бедните и си въртят синджира. Няма оправя в тази държава и няма да има. Това ако е на Запад всичко живо се вдига да стачкува и Пинокио подава оставка на секундата и ще се срамува цял живот да покаже лъжливата си и страхлив физиономия пред хора.

    Коментиран от #15, #21, #25

  • 15 Borislav Popov

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Джентълменът русофил":

    Яж ми и ти керестето рижаво руско подлого, стига си замърсявал тук пространсвото с русофилските си тъпотии.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Джентълменът русофил

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Я кажете, кое точно е русофилското на това което пиша? Явно вашите доходи са по-високи, лошо няма, но трябва да сте съпричастен с бедните българи, които в България са болшинството от народа.

    "Завод. Над него облаци от дим.

    Народът прост,

    животът – тежък, скучен. –

    Живот без маска и без грим –

    озъбено, свирепо куче.



    И трябва да се бориш неуморно,

    и трябва да си страшно упорит,

    за да изтръгнеш от зъбите

    на туй настръхнало,

    вбесено псе

    парченце хлеб."
    " Работиме много,

    работим от сутрин до здрач.

    Но хлеба е малко.

    Но хлеба не стига, деца.

    И ваште лица

    са сгърчени вече от плач.

    И ваште очи

    са сухи и неми –

    такива големи,

    мъчително тъжни очи...

    И в тех е стаен

    ужас свиреп:

    Хлеб!

    Хлеб!
    Обърнете внимание, колко актуални са думите на поета Вапцаров при това един век след като са написани. В същото време управляващите говорят за километрични опашки пред границата с Гърция. Тоест едва ли не хората се чудят къде да си харчат парите. Тъжно е някак си това изказване на фона на реалността. Може би българските политици трябва да излезнат от парламента поне за ден и да се разходят из провинцията за да почувстват отрезвяващата действителност в България.

    Коментиран от #27

  • 18 Алфа Вълкът

    0 4 Отговор
    Да ви кажа какви са 8хил евреина, 2хил мюсюлманина и хиляда в графа други!

    Коментиран от #19

  • 19 Алфа Вълкът

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Алфа Вълкът":

    В допълнение до един милиционери и КГБ ченгета!
  • 20 Така е

    6 2 Отговор
    Благодарение на САЩ и ЕС няма как да получават по-високи заплати, понеже западните политици са професионални идиоти и злобари! Цялата ДЕМОНкратична идеология е писана и подкрепяна от умствено изостанали или поклонници на Дявола! Математически е невъзможно да има милионери и високи минимални заплати, освен ако не е по схемата на САЩ, Германия, Англия, Франция, Швейцария и прочие държави, които ограбват другите държави, оперират с мръсни пари и теглят кредити, които няма да връщат!
  • 21 стоян

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Джентълменът русофил":

    До 14 ком =какви квартири =тук на семейство се падат по 2 жилища -и посочи в кой отрасъл вземат по 400 лв заплата -освен метачките в общината

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Даммммм

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "стоян":

    Еми по две жилища ще се падат я---ти имш един-а Цветанов има 9...-средно имате по 5...-абе откьде се взимате такива "експерти " бе
  • 23 Джентълменът русофил

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян":

    Това с двете жилища искрено ме разсмя. Явно визираш хората, които имат и селска къща освен в града. А относно отраслите, масово хората получават минималната заплата: промишленост, продавачи, шофьори. Да знам, че в София не е така, но София не е цяла България, нали? Недей ми дава единични примери, погледни по-глобално на нещата. Живота ни мина почижбиноте, защото ГЕРБ и техните европейски господари не искат да развържат лесията и да вдигнат минималната работна заплата поне двойно. България може да си позволи да вдигне минималното заплащане на хиляда лева месечно, но европейците не дават, защото целят експлоатация до дупка.
  • 24 Джентълменът русофил

    1 1 Отговор
    И не само европейците, а и българските олигарси, които си пълнят гушите на гърба на трудещите се срещу минимално заплащане. Одит и съд за българските олигарси. Само това, ще реши проблема
  • 25 Руснаците са скъсаняци

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Джентълменът русофил":

    Руснаците си позволяват много с 280лв Бруто минимална заплата.Най-малко 40 милиона там са с такава заплата.

    Коментиран от #28

  • 26 Знаете ли че

    2 1 Отговор
    Ако купите 1т копейки и ги продадете за желязо ще сте на печалба!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 МИЗЕРИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Руснаците са скъсаняци":

    Аз взимам 1000.00лв.-Жената безработна.-Ток.вода.тв.нет.телефони.кола-280.00 на месец.ДЕТЕТО учи в друг град -80.00лв за превоз-дневни по -6.00лв -130.00лв -АЗ работя в друг град .ходя с колата -по 10.00 х 22 дена -220.00лв-50.00 лизинг за хладилник.-50.00лв за дрешки на детето -ПО 5 .00лв за вечера -150.00лв-всичко 960. 00лв -ОСТАВАТ ЗА ГЛЕЗОТИИ -40.00ЛВ
  • 29 фико

    0 0 Отговор
    Ееее немо се пише срещу днешния фашизъм.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания