2 084 10

Внимавайте с лютото! Опасно е...

Прекаляването с лютива храна е свързано с 56% загуба на памет за 15 години

Внимавайте с лютото! Опасно е...
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хората, които ядат повече от 50 гр люти чушки дневно, се оплакват два пъти по-често от лоша памет, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на катарски и австралийски учени.

Прекаляването с лютото е свързано и с 56-процентна загуба на памет за 15 години.

Учените от университета на Катар и университета на Южна Австралия не могат да обяснят връзката, защото предишни изследвания показаха, че активната съставка в чилито - капсаицин, помага за съсредоточаване.

Изследвания за ефекта на капсаицина върху животни обаче насочиха, че той е "нервотоксичен". Високите дози капсаицин деактивират нерви, които предизвикват болка. Затова е възможно той да се отразява на жизнеспособността на нервите.

В изследването са участвали 4582 души на възраст над 55 години, обхванати от китайска здравна програма от 1991 г. до 2006 г. 3302 от тях са участвали в оценка на когнитивните функции.

Предпочитанията си към лютото - пресни и сушени люти чушки, но не и черен пипер, те са уточнявали с отговори във въпросници.

Резултатите разкриха, че колкото повече люто яде човек, толкова по-слаби са когнитивните му функции.
Според предишни изследвания капсаицинът засилва метаболизма, помага за отслабване и за предотвратяване на сърдечносъдови инциденти.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Още по темата

  • Гасете лютото в устата с...

    Гасете лютото в устата с...

    Когато ни залюти в устата след някое особено пиперливо ястие, по-добре да забравим за чашата вода - пожарът най-добре се гаси с мляко или кола, пише ...
    1.07.2019
    6 698
    17
  • Яжте люти чушки! Полезни са за...

    Яжте люти чушки! Полезни са за...

    За всеобщо съжаление няма таен еликсир, който да гарантира дълъг живот. Според редица специалисти обаче храненето играе съществена роля за дълголетие ...
    17.04.2019
    21 727
    26

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Ердоганя

    1 2 Отговор
    Мачкай, Кобра
  • 2 българин

    22 2 Отговор
    Т.е. трябва да избера да умра млад и умен от инфаркт, или да живея като тъпанар до дълбоки старини.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор

  • 6 Антисоциалист

    10 0 Отговор
    Господа, прекаляването с каквато и да е храна и люти подправки е вредно. Но ... ползата от "лютото" е безспорна. Тя е потвърдена не само с научни изследвания, а с народните традиици на хранене. Нелепо е да се твърди, че познавателните функции на човека отслабват от лютото. В Китай и образованието, и науката, и производството са в подем, а лютивите подправки са естествени за храната и високо ценени и от китайците, и от чужденците. В Китай сега глупакът е рядкост, а подправките са често лютиви. Кабинетните лъжеизследователи лъжат както винаги! Напомням думите на лорд Чърчил: "... черната светлина на лъженауката!"
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор

  • 8 ****

    3 0 Отговор
    То на катарските учени им пречат чалмите,а не лютото,от чалмите им се спарва мозъка,от там им е проблема.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор

  • 10 ЕКСПЕРТА

    1 0 Отговор
    ЛЮТОТО Е ОПАСНО ЗАЩОТО У БГ. СЕ ВКАРВАТ ЛЮТИ СОСОВЕ НАПРАВЕНИ ОТ НАЙ-ЕФТИНИТЕ НО И НАЙ-ЛЮТИ ЧУШКИ,КОИТО СА ЗАБРАНЕНИ В БОГАТИТЕ Д-ВИ,И МОЖЕ ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ НЕ СЪС ПАМЕТТА, А СЪС СТОМАХА, ЧЕРВАТА,И ПОЯВА НА ХЕМОРУИДИ.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.