Last news in Fakti

24 Юли, 2019 20:00 2 432 4

Задържаха 6000 мигранти при хайка в Истанбул

  • истанбул-
  • турция-
  • мигранти-
  • хайка-
  • арести

Мащабна операция

Задържаха 6000 мигранти при хайка в Истанбул - 1
Снимка: Shutterstock

При хайка за нерегистрирани мигранти в Истанбул в последните две седмици са извършени 6000 ареста, включително на сирийци, съобщи вътрешния министър Сюлейман Сойлу.

Пред последните дни имаше медийни съобщения, че стотици сирийски бежанци са били изпратени обратно в родината си, след като били принудени да подпишат документ за съгласие на турски език, който те не разбирали, предаде БНР.

Сойлу отрече тези твърдения. „Провеждаме операция от 12 юли. Хванахме 6122-ма души в Истанбул, включително 2600 афганистанци“, каза той пред телевизията НТВ. Министърът посочи, че сред задържаните има и сирийци, но не посочи колко.

„Когато хванем сирийци, които не са регистрирани, ги изпращаме в лагери за бежанци“, каза Сойлу, визирайки обекти в турската гранична провинция Хатай. Той посочи, че някои сирийци „доброволно“ се връщали в райони на родината си, където боевете са стихнали.

В Турция има 3,5 млн. сирийски бежанци. Повечето има документ за „временна защита“, която ограничава придвижването им в провинцията, където са регистрирани. Сегашната операция е насочена към живеещите в Истанбул без разрешение. В понеделник коалиция от сирийски неправителствени организации обяви, че над 600 сирийци, повечето с разрешения за временна защита, издадени в други провинции, са били арестувани в Истанбул миналата седмица и депортирани в Сирия, вместо в съответната провинция.

Сегашната операция се организира от валията на Истанбул, който е на подчинение на централното правителство в Анкара. Данни на валийството сочат, че в града на Босфора има регистрирани 547 000 сирийци. Проучване от този месец сочи ръст на враждебността у местните жители към тях – от 54,5% през 2017 г. на 67,7 на сто през 2019 година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БГ град

    4 7 Отговор
    Изпратете ги е БГ,че нашите 'велики' управници се самозабравиха.Нека да им припари малко под лъжичката.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мъ вий

    0 2 Отговор
    Мъ нидейти тъкъ, ни йе еврупейску, нъли искъти дъ сте у Ивропътъ, трей те ди съ свубодни, не йе ли тъй, унуй?
Новини по държави: