26 Юли, 2019 15:14 8 789 22

Турция готви силово решение за мигрантите

  • мевлют чавушголу-
  • турция-
  • ес-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • реадмисия-
  • истанбул

Южната ни съседка е готова на твърд отговор в случай на мигрантски протести

Турция готви силово решение за мигрантите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че властите в страната ще предприемат всякакви мерки, включително силови, в случай на протестни прояви на сирийските мигранти. Вътрешният министър направи това изявление по повод подготвяната от сирийците голяма протестна демонстрация за 27 юли в Истанбул.

Гражданско сдружение Платформа на сирийските дружества с председател Мехди Давут призова сирийците да участват в протестната демонстрация срещу разпореждането на истанбулската окръжна управа нелегално пребиваващите в мегаполиса сирийци до 20 август да напуснат града. От сдружението информираха, че се очаква стотици мигранти да се включат в планираната за утре демонстрация в района на квартал "Фатих".

В огласеното съобщение се посочва, че демонстрацията се организира под наслов "Протестираме срещу политиката на заточение спрямо сирийските емигранти".

Валийството с писмо е уведомило сдружението, че забранява провеждането на демонстрацията.
"В никакъв случай няма да позволим на когото и да било да прави каквито и да било демонстрации. Ние сме длъжни да пазим реда и сигурността на обществото", заяви вътрешният министър пред медиите.

Турската страна води разговори във връзка със сирийските мигранти с всички ангажирани институции. Специално за арабските медии той е посочил, че е невъзможно статуквото да продължи.

"Обяснихме им, че положението е много сериозно и не може да продължават по този начин", каза Сойлу, като добави, че нараства нетърпимостта у местните хора към проявите на бежанците. "В бъдеще може да изникнат още по-големи проблеми. Поради това сме принудени да предприемем мерки", изтъкна още министърът.

Думите на Сойлу са сигнал, че мигрантският проблем към момента е много сериозен, като "заредена бомба, готова да избухне всеки момент", посочи близък до правителството анализатор, според когото правителството няма да отстъпи от взетите решения.

Наблюдатели очакват напрежение във връзка с мерките, които се планира да бъдат предприети срещу нелегалните сирийци за връщането им по местата на регистрация.

Към момента в лагерите в районите в близост до сирийската граница пребивават около 100 хиляди души. Според твърдения сирийските мигранти надхвърлят 4 на сто от населението на Турция, което създава сериозен риск за бъдещето на обществото, смятат специалисти по демографските проблеми. Оценки от демографски проучвания сочат, че в гранични градове като Газиантеп, Килис и др. броят на сирийците надхвърля този на местните жители.

По официални данни сирийските мигранти са около 3,5 млн., но се твърди, че реално те надхвърлят 5 млн. В страната навлязоха и много нелегални сирийци поради занижения контрол на властите. С нарастването на броя им, нараснаха и разходите по издръжката им, което се превърна в непосилно икономическо бреме за Турция. Наред с това се увеличиха криминалните случаи, както и сблъсъците между местните хора и придошлите, нарасна и негативното отношение сред турците.

Турция готви силово решение за мигрантите

Турският външен министър Мевлют Чавушголу обяви преди дни, че Анкара прекъсва споразумението си с ЕС за реадмисия на мигрантите, договорено с цел да бъде овладян мигрантският поток към Европа. Според европейски източници обаче въпреки твърденията на Анкара, няма промяна в досегашната миграционна политика.

Между Турция и България също бе подписано споразумение за реадмисия. Засега няма официална информация относно бъдещето на това споразумение.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    19 6 Отговор
    Май не са ги уважили подобаващо, турските полицаи.
  • 2 Да не се правят,че мислят

    32 8 Отговор
    То отдавна е решено.Прехвърлят ги в България и за едното разнообразие вече ''България'' ще получава милиарди за бежанци.Колкото повече,толкова по-добре!И бежанци и милиарди!Сетихте ли се вече,защо РБ беше съвсем целенасочено обезлюдена?Добре,досетихте се.Единственото което не се сещам пък аз е,на кого ли ще ги брои после тези денги България?А де??

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да помнят тъпите сирийци

    7 13 Отговор
    кога са си имали работа с руснаци и турчуля.Как биле поканили единия цървул,пък той после си поканил другия цървул,та накрая те станали виновни и излишни.А бе на кого му пука бе?Другия път да внимават кого си канят!
  • 6 Хасан

    17 14 Отговор
    Румъния има нужда от 1 милион работници ,България от 200хиляди и така да ги разпръснат по Европа
  • 7 Кой68

    17 2 Отговор
    За жалост нещата са изпуснати и без твърд безкомпромисен подход няма да има решение..За да защитим своята цялост и останал все още и малкото суверинитет трябва твърдост и безкомпромистност като при Турците.....
  • 8 българина

    10 14 Отговор
    Бъз това имаме спад на населението в България да ни пратят 2 милионна от тях да си изберем нужните 1 милионна калифецирани бежанци а останалите 1 милионна да ги пратим в западна Европа.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Биоробот

    14 12 Отговор
    5 милиона сирийци вече са в Турция. Ами те са си направо население за една държава. Ердо щом не ги ще в Истанбул да им даде територия близо до сирийската граница да си направят държава. Ще има нова сирийска държава на турска територия. Ердо бил съгласен и на тях, и на кюрдите да даде територии за държави. Нали сме мюсюлмани, трябва да си помагаме, казал той.

    Коментиран от #14

  • 11 Що у туркия одите бе

    22 3 Отговор
    Я дубай я саудитска кравария я и кувейт я у арабските емирства....нали сте си еднакви пустинни диваци одете там
  • 12 Гадрод але

    19 2 Отговор
    Неблагодарници. Храни куче да те лае. Турците отдавна са им хвърлили мерника на мигрантите, заради техните престъпления. Ще гори доста мокро покрай сухото. А който е против употребата на сила, ще им изпратят на тях, да ги защитават на местна почва
  • 13 Да не се правят,че мислят

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ще купи два или три танка":

    Студено,студено.......
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Матей

    2 1 Отговор
    По всичко личи,че турските власти ще натирят навлеците от Истанбул,не са само сирийци,сбойнай камандай от целия Близък Изток.И къде-къде,ами тука,той Ердоган може да иска да направи енгЕл на западняците,задето го разиграваха за членството в Ес и много други работи..Само че ония няма да допуснат емигрантската лавина да ги залее и тогава ще останат тук,ни напред ,ни назад.Правителството като верни васали,би трябвало овреме да молят своя сюзерен САЩ да подсигурят границата срещу евентуално нашествие.
  • 17 Бесен

    10 0 Отговор
    Всеки, който подкрепяше америсканската простотия в Сирия и сриването да държавата и въобще престъпленията на американците в близкия изток сега да си поема негативите!
  • 18 Логика

    8 0 Отговор
    Всяка една, уважаваща себе си страна, трябва да създаде условия за спазване на законите. Нали все се говори за "правова държава"? Може ли да има наличие на правова държава, ако не се спазват законите? Имигрантите нямат адресна регистрация в Истанбул и властите прилагат закона. Какъв е проблемът? Това, че някои страни издигнаха нелегалността на пиедестал, съвсем не означава, че е правилно и че всички страни би трябвало да правят така!!!
  • 19 Красшо

    7 1 Отговор
    Това е Турция ще има много кютек а не като у нас полицията да стои и да я удрят и замерват и говорят за човешки права.Сега трябва да отидат там и да се научат какво е полиция.
  • 20 Киро

    9 0 Отговор
    Те и шведите се правиха на много толерантни елате да видите в какво се превръща една уре дена държава. Това ни го натресоха нашите ам ерикански парнйори разбиха държавите на тез и хора.И към тях пълзи същия проблем от към Мексико.Този консуматорски и алчен свят кой то си създадохме вече гори.
  • 21 Кико

    1 0 Отговор
    Каквото си надробиш, това ще кусаш! Маслинени клонки!!!
    За съжаление не си избираш съседите!
  • 22 Мария

    8 0 Отговор
    ПРАВИЛЕН ПОДХОД. НЕБЛАГОДАРНИ, ЧЕ СА ГИ ПРИЮТИЛИ БУНТОВЕ С ИСКАНИЯ ЩЕ ИМАТ .АКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ В ТУРЦИЯ ТРЯБВА ДА СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА,АКО ЛИ НЕ ОБРАТНО КОЙ ОТ КЪДЕ Е ДОШЪЛ.Я ДА СЕ ПОСТАВИМ НА МЯСТОТО НА ТУРЦИЯ,ЩЕ ИМ ПОЗВОЛИМ ЛИ ДА НИ ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ И ДА НАЛАГАТ ПРИЩЕВКИТЕ СИ.
Новини по държави: