27 Юли, 2019 20:07 5 582 5

89-годишна изкачи два пъти Килиманджаро

  • килиманджаро-
  • рекорд-
  • жена
89-годишна изкачи два пъти Килиманджаро - 1
Снимка: Shutterstock

89 -годишната американка Ан Лоримор постави световен рекорд като се изкачи на най-високата планина в Африка - Килиманджаро, съобщи телевизия Ей Би Си. Изкачването и спускането са ѝ отнели общо 9 дни. Лоримор, която е от Финикс, в щата Аризона, преди няколко години се е качвала на Килиманджаро и тогава е станала най-възрастната жена, покорила разположения в североизточна Танзания връх. Няколко месеца по-късно обаче титлата ѝ била отнета от друга жена. А по това време най-възрастният човек, изкачвал се на Килиманджаро, бил мъж. Като разбрала за това, Лоримор решила да счупи и двата рекорда.

Пред телевизията Лоримор каза, че е имало драматичен момент, когато паднала преди началото на изкачването, получила силни болки в областта на хълбока и не можела да си поема дълбоко дъх, уточнява Канал 3. Всичко това я разстроило и тя си мислела, че няма да успее, но в крайна сметка се справила.

Килиманджаро се издига на височина 5895 метра над платото Масаи и е на територията на едноименния национален парк.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    10 0 Отговор
    Почти 6.000 метра са това... За деншните желета, които не се откъсват от телефоните си през по-голямата част от деня - направо си е непостижимо занимание. Браво на жената. Изпълняването на мечтите е голямо постижение.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аха

    2 0 Отговор
    Т.е. за втори път е изкачила Килиманджаро. Аз помислих,че като е слязла от върха...и поела пак нагоре... Голям майтап!
  • 4 Borislav Popov

    4 3 Отговор
    Браво на бабето, в супер форма е за годините си и една малка географическа справка за Килиманджаро, който с смята е най високия самотен връх в света, самотен в буквалния смисъл на думата, други планини и върхове близо до него няма, сам е.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.