1 Август, 2019 12:30 3 547 32

В Куба затягат коланите! Отново

  • куба-
  • хавана-
  • раул кастро-
  • мигел диас-канел

Правителството в Хавана въведе таван на цените на хранителните стоки и напитките, за да намали инфлацията 

В Куба затягат коланите! Отново - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Кубинското правителство въведе ограничение на максималните цени на хранителните продукти и напитките в страната, за да контролира риска от инфлация, дължащ се на повишението на заплатите на държавните служители и производителността, която е в застой, предаде АР.

Експериментът, който започна преди няколко седмици в някои провинции, влиза в сила в цяла Куба от днес, според високопоставени правителствени източници.

Ценовият таван е част от пакет от мерки, оповестени от кубинското правителство, които включват увеличение на заплатите на над 1 милион държавни служители и пенсионери.

"Историята ни казва, че ограничаването на цените не е добър ход: то може да контролира дисбаланса в краткосрочен план, но не е устойчиво дълготрайно решение", каза икономистът Рикардо Торес. "Проблемът на Куба е производството", добави той.

Куба преминава в момента през трудна икономическа ситуация, която се дължи на слабото производство и големите разходи за внос - най-вече на хранителни продукти и гориво. Тези проблеми са придружени и с икономическия срив на Венецуела, най-близкия съюзник на Куба.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се опитва да намали приходите на Куба от сектори като туризма, забранявайки круизи до островната държава и ограничавайки пътуванията на американски граждани до острова.

Кубинското правителство наложи ограничения в количествата продукти като пилешко месо, олио за готвене, фасул и други, които хората могат да получават.

В Куба затягат коланите! Отново

Президентът на островната държава Мигел Диас-Канел се изправи пред икономика в много тежко състояние, след като пое поста си през април миналата година. Кубинската икономика все още не е в рецесия. Светлината в тунела идва от туризма и продажбите на ром и цигари, и разработването на мини, които са допринесли за известен растеж, но не достатъчен, за да повиши забележимо стандарта на живот.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    23 13 Отговор
    Каква напаст докара на света евреина Карл Маркс. И евреина Троцки в СССР. И евреина Сорос в западните септипни ями.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цанко

    19 20 Отговор
    Там поне правителството може да контролира тавана на цените. А тука наште му викат пазарна икономика и либерализация на цените!!! Продават заводи , мини , тецове и БГА Балкан барабар със самолетите за 1 долар а купуват 8 самолета за 2,5 милиарда !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Бау

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Цанко":

    Само дето налагането на ценови прагове и тавани никога не води до нищо добро. Тия сега както са им вдигнали заплатите и цените са застопорени логично ще купуват повече. Да ама тъй като производителността е останала същата ще се окаже че имат пари, но няма стока. Крайния резултат е пак същия - нямаш повече стоки от преди. Само хартийки.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Бончо

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиционер":

    За първите двама евреи съм съгласен но за втория не. Западната цивилизация не се влияе от странични фактори и личности а от процеси, които се ръководят от върховенството на закона.
    Така че развитието на Куба, Русия и Венецуела зависи само от тях си.
  • 6 Borislav Popov

    13 7 Отговор
    От рушия с любов. Още им целувайте насраните задници и се чудете що сте бедни като църковни мишки. Който се е хванал с рушките орки не е прокопсал. Доказателства бол.

    Коментиран от #9

  • 7 Логиката къде е?

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бау":

    Нищо повече освен, че при по-голямо потребление има и по-голямо производство, т.е. при същата печалба на бр. продукт се увеличават броя на продуктите. Респективно - повишава се печалбата за сметка на оборота.

    Коментиран от #11, #14

  • 8 Цанко

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бау":

    А да има стока пък да нямаш пари по ли е добре ? Да гледаш като Гаврош по витрините ? Върви му кажи на едно дете че не можеш да му купиш това което иска. Щото и това сме го патили тука. Да работиш цял месец за 3 долара !!!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Billy the Kid

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Логиката къде е?":

    Вижда се че нямаш логика . А се вижда и че си учил икономика в кремъл .
  • 12 Billy the Kid

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Цанко":

    Цане а спри се де ..те същите другари дето слез аха от гората утепаха даскалите , поповете , иззеха ви земя къщи та те същите сега ви дават по 3 долара и ви предлагат дъвки , близалки и билетчета за търкане..

    Коментиран от #17

  • 13 Дориан

    4 6 Отговор
    Явно онази администрация, която уж се занимава с хуманни мисии по света и мислят уж за доброто на цялата планета (световни миротворци), използват езика на омразата и ксенофобията. Не знам как тези хора спят спокойно. Ако им е фикс идея милиони по света да живеят в бедност... Толкова деца да живеят в нищета защото някой в близост до река потомак го сърби оная работа и се чуди каква простотия да измисли. Ами, някой в Северна Евразия ще го засърби друго и за минути сбирщайна в Северна Америка изчезва и приключваме с цирка!

    Коментиран от #22

  • 14 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Логиката къде е?":

    ТАКИВА КАТО ТЕБЕ традиционно казват "логика" на АНТИЛОГИКАТА и точно заради подобни Икономически съждениа се срути СОЦА!Не може да се вдигат Заплатите/и пенсиите/,а цените да останат същите-невъзможно е.Залагаш на Печалба на производителите от по-голям оборот,но пропускаш да отчетеш УВЕЛИЧЕНИТЕ ЦЕНИ НА СУРОВИНИТЕ И ТРУДА на Работниците.Като прибавиш и завишаването на цените на Енергоносителите необходими за производството,резултатът от изкуствен таван на стоките е ПРЕДОПРЕДЕЛЕН -Фалит на предприятиятаизчезване на стоките от рафтовете,ширеща се "Черна борса",отъняване на Хазната поради плащане на компенсации за Безработица.

    Коментиран от #27

  • 15 стоян георгиев

    4 2 Отговор
    кви колани?кубинците отдавна са ги изяли щото съдържат животинска мазнина!!!!куба е едно от наи-мизерните места на света заедно със северна корея!
  • 16 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    кви колани?кубинците отдавна са ги изяли щото съдържат животинска мазнина!!!!куба е едно от наи-мизерните места на света заедно със северна корея!

    Коментиран от #18

  • 17 Цанко

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Billy the Kid":

    Как същите бе , нали трети мандат Баце командва ! А преди това и царя! А Плевнелиев , Соломон Трабанчето , Филип Димитров , Иван Костов , Стафан Стоянов - все видни европейци и атлантици !! Като е същото що не гласувате за БСП тогава ?!
  • 18 Стоян Ганев

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Какви животински мазнини има в един колан бе охлюв? Да не си изял твоя че говориш от личен опит ? Ти гледай какво ядеш , че май кубинците се хранят по качествено от тебе. Тук в храната пълно с пера , рога , копита , смлени кокали и кожа! Единственото естествено нещо е сланината.

    Коментиран от #23, #31

  • 19 Тръмп

    2 0 Отговор
    Развитието на Куба и Венецуела е спряло,защото още са в комунизма!!!:):):)Куба е изцяло зависима енергийно от безплатния Венецуелски нефт,иначе щеше да има нова революция!!!:):):)Все някога ще им писне от комунизма,това е сигурно и ще го изметат на боклука!!!:):):)
  • 20 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    НА КУБА НЕ СА И НУЖНИ МАЗНИНИ !!! ПУРИТЕ ЗА МИЛИАРДЕРИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ ПРОДАВАТ НА САЩ -НА ТРОЙНА ЦЕНА !!! И КРУИЗ В КУБА ЗА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА КОРЛЕОНЕ -ЩЕ СРУВАТ -"МАЙКА И БАЩА" ! СТРАННО Е ЧЕ НА КУБИНЦИТЕ НЕ ИМ ПУКА ЗА САЩ !!!
  • 21 outlander

    4 0 Отговор
    Развития социализъм работи по проект за създаване на нов човешки вид, който яде камъни. Идеята за експеримента е на Путкин, но очевидно ще бъде приложена първо в Куба. А защо не и във Венецуела.
    https://thequestion.ru/questions/357366/chto-za-mem-mogut-li-rossiyane-est-kamni
  • 22 Да да

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дориан":

    Няма как разни нвдоносляци да крадат, а държавите в които хората работят да ги издържат. Ако искаш ти работи и си давай парите на комшията, пък той ще си почива и ще ти подлива вода. Много знаете когато е за други, като опре до вас и бягате. Или ти си от тези дето чакат да им дадат?
  • 23 Да да

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Стоян Ганев":

    Хиляди американци искат да избягат в Куба, но Тръмп ги държи насила! И във Венецуела искат - страната на милионерите. А за такива заветни дестинации като Иран и С. Корея, направо дават живота си! Лош Тръмп - диктатор
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 дрън

    2 0 Отговор
    90те години по време прехода ,у нас също сложиха таван на цените и след няколко месеца магазините се изпразниха и въведоха купони за основните продукти.
  • 26 Хасан

    0 1 Отговор
    Това е дилемата на нашето време ..гладен и свободен или сит и експлоатиран ...Социализма е хубаво нещо ако някой друг ти плаща сметките

    Коментиран от #32

  • 27 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Значи ако си в пазарна икономика с пазарни механизми и правила си прав ..но ако си в затворена икономика едва ли ...добре би било да има успешен романтичен срциалистически модел далеч от нас за да може да стряска капиталистите ..иначе няма да има пенсии,социални права,детски ..газ до дупка
  • 28 Историк

    2 1 Отговор
    Който не е бил вКуба, последните години..да не пише глупости. Купонна система, даже и цигарите са с купони. Иначе който има роднини на север и му пращат омразните долари, пазарува си храни, дрехи, хладилник, пералня, телевизор. До скоро нямаха интеренет, за да не "подопомагат" на американския шпионаж

    Коментиран от #29

  • 29 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Историк":

    Ами хората живеят в икономическо ембарго ,какво може да очакваш?'''ако им ращрешат само пури и тръстикова захар да изнасят ще са добре
  • 30 Милена Лозанова

    1 0 Отговор
    Цените на кои.....кои хранителни продукти????😂😂😂
  • 31 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Стоян Ганев":

    другар,пожелавам ти живот като на кубинец както и подобно хранене!!!!и без сърдене другар.нали искаш качествена храна без гмо.интересно обаче що няколко милиона кубинци избягаха от куба въпреки прекрасния живот и въпреки че не са яли колани !!!смях!!!!та я кажи що бягат кубинците бе другар?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.