Last news in Fakti

2 Август, 2019 13:13 3 058 36

Отбой! САЩ ще изтеглят хиляди войници от Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • нато-
  • забиула муджахид-
  • сащ

Вашингтон преди всичко иска гаранции от талибаните, че страната им няма да се превърне в убежище за терористи

Отбой! САЩ ще изтеглят хиляди войници от Афганистан - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

САЩ се готвят да изтеглят хиляди военнослужещи от Афганистан като част от споразумение с талибаните за прекратяване на продължаващия от близо две десетилетия конфликт там, съобщиха американски медии, цитирани от ДПА.

"Вашингтон пост" и Си Ен Ен цитираха неназовани източници, според които при евентуално сключване на споразумението то ще предвижда американските войски в Афганистан да бъдат съкратени от около 14 000 на 8000-9000.

То освен това ще задължи талибаните да започнат преки преговори с правителството в Кабул, което те определят като "марионетен режим".

Евентуалното споразумение ще предвижда и драстично съкращаване на броя на служителите на посолството на САЩ в Кабул, както и този на служителите по сигурността.

Тези публикации се появяват, след като в сряда Залмай Халилзад, американският специален представител за афганистанското помирение, заяви, че САЩ са склонни "да сключат споразумение", ако талибаните свършат своята част от необходимото за пробив в двустранните преговори.

САЩ и талибаните се срещат от миналата година с надеждата да намерят мирно решение на афганистанския конфликт и се очаква в следващите няколко дни да започнат нов кръг преговори в катарската столица Доха.

Вчера говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви, че "има надежда на този кръг преговори да бъде намерено окончателно решение".

Отбой! САЩ ще изтеглят хиляди войници от Афганистан

Вашингтон преди всичко иска гаранции от талибаните, че Афганистан няма да се превърне в убежище за терористи, докато бунтовниците са се съсредоточили върху това да си осигурят изтеглянето от Афганистан на всички командвани от САЩ чуждестранни сили.

Според Вашингтон всякакво споразумение трябва да включва и спиране на огъня.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ехоо

    42 2 Отговор
    Еййй, те вече победиха талибаните и си отиват като победители... След нас е потоп. Където стъпи хамериканец нищо не расте! Остава опустошение и радиация! Направят войната, изхвърлят си боклука, приберат ценното - я петрол я злато и беж да ги няма. Като африкански скакалци!

    Коментиран от #5, #14, #29

  • 2 Kcaniba

    22 3 Отговор
    фащисаните додоха кат аслани, сидяхв 10 години по дупките в съветските бази в с памперсите, сега ще се изтегляг, като .. рани
  • 3 Знам знам🙄

    17 1 Отговор
    Тц тц. Абе не беха ли тия талибани враг номер нам си къв. Не трябваше ли САЩ да пмогнат на народа на афганистан. Да ги спасят от ислмизма и шериата. Да им дадат демокрация и благоденствие. Или май нещо спре да се търси хероин по света и ЦРУ вече не се нуждае от маковите плантации в Афганистан за финансиране на блекопс.
  • 4 Един

    17 2 Отговор
    Те нали се "изтеглиха" преди години! Какво още ще изтеглят? А, да бе, тези дето отговарят за опиума!
  • 5 Rado

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ехоо":

    Япония, Южна Корея....
  • 6 стоян георгиев

    4 11 Отговор
    сащ ще намалят военната си група в афганистан щото местните военни и полиция вече успешно се справят.реално с една бригада сащ ще контролират 40 милионна страна.

    Коментиран от #7, #23

  • 7 00000014

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    И на следващия ден талибаните в правителството и всички от радост се прегръщат.

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "00000014":

    сащ няма да излязат скоро от афганистан.поне докато светската държава не се стабилизира тотално.така че прегръдките скоро няма да се състоят.
  • 9 ****

    7 3 Отговор
    Е и тука победиха,и вече си тръгват с насинени трътки.Сега оня рижавия да излезе и пак да заяви,че тяхната армия е най силна,добре,че талибаните се смилиха над тях,иначе шеше да има още дълго време,бой,е..н,и афганистанска музика.
  • 10 Еййй стуенчу

    0 0 Отговор
    много я разбираш тъз политика бря!

    Коментиран от #13

  • 11 111111

    3 2 Отговор
    Да се прибират в ФАЩ и но кога да не напускат границите на ФАЩ. МИР...
  • 12 Ром

    11 4 Отговор
    Руснаците навремето явно добре са прецениши, че 10 години в тия планини и милярди рубли навятъра стигат. Изнесоха се, оставиха държвата на тия, на които американците помагаха, а какво сътвориха тия чалми? Нищооо!!! После трябваше американците да въдворяват собствени войски там, че да избиват чедата си... абе съдба. Вече 18 години няма мърдане от блатото... Извода, ако не бяха помагали на чалмите преди 30 години, руснаците щяха да се оправят с тях, а не сега да бягат като бити педали оттам...

    Коментиран от #24

  • 13 стоян георгиев

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "Еййй стуенчу":

    и не само нея.сащ контролират в момента афганистан с една дивизия.я проверете другари кви бяха съветските сили там и веднага ще разберете що на американците не им е зор да си тръгват.14000 човека дето дават под 10 жертви годишно.за американците е по-сигурно място даже и от европа,където загиват сигурно повече хора от афганистан.

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бат Рамбо е гей

    8 1 Отговор
    След най-дългата война в историята си, САЩ е на ръба на поражението. Как е възможно това? Най-голямата суперсила в света води война в продължение на близо две десетилетия , разположи около 100 000 от най-добрите си войници, жертва живота на 3300 от тях, прахоса повече от един трилион долара за военните си операции, изхарчи рекордните сто милиарда за строежа и реконструкцията на сгради, както и за оборудването и обучението на армия от 350 000 афганистански войници. Защо обаче на фона на всичко това, САЩ не е в състояние да усмири една от най-бедните нации в света? Към 2016 г. перспективата за стабилност в Афганистан е толкова малка, че администрацията на Обама отмени планираното изтегляне на силите си и реши да остави около 10 000 войници в страната за неопределен период.
  • 16 Батиста

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    В САЩ излезе интересна дописка в The Dallas Morning News. След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните.

    По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна история.

    “Времето на истинските сражения беше с руснаците. Това бяха достойни сражения с достойни войници. Всичко бе истинско. Някак по мъжки. С вас АМЕРИКАНЦИТЕ ние имахме много общи дела, но вие бяхте страхливци и такива си останахте.
  • 17 Батиста

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Никога не сте рискували животите си. И по същия страхлив начин ме взехте в плен. Пуснахте 100 снаряда по селото. Избихте всички цивилни на километри разстояние. Чак после страхливо се подадохте да видите дали някой мърда.......
    ...
    ...Руснаците воюваха без да се крият като плъхове.

    Шах Масуд беше ни заповядал да превземем една височина, чрез която да контролираме Панджерското дере. На височината бяха се разположили руснаците и ние с месеци не можехме да минем. Събрахме армия за тази атака за да изтласкаме руснаците. Пет дена ни трябваха за да сломим съпротивата на руснаците. И то успяхме защото им СВЪРШИХА патроните.

    Скъпо платихме за тази височина. От наша страна загубите бяха над 280 войника.
  • 18 Батиста

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Скъпо платихме за тази височина. От наша страна загубите бяха над 280 войника.

    Бяхме зли когато се качихме на височината. Стъпвайки на височината ние видяхме че срещу нас са воювали ПЕТ млади 18-годишни ДЕЦА! Вие американци не може да си представите такава гледка. Пет войника срещу армията на Шах Масуд!

    Заповядахме им да се молят. Те знаеха че ще ги убием. Знаете ли какво направиха тези руски деца? Изгледаха ни мълчаливо и петимата се хванаха за ръце и се прегърнаха. Бяха готови да умрат без значение как. Стояха мръсни, гладни и прегърнати.
  • 19 Батиста

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Не говореха и не плачеха. Просто стояха и чакаха смъртта си. Ние онемяхме.

    Такава гледка би поразила и най твърдите войници свикнали с какво ли не. Въпреки че руснаците бяха избили половината ни армия, ние не знаехме какво да направим. Това бяха велики войни за нас. Те имаха чест. Не се молеха за животите си.

    Моите внуци са в Германия. Там учат, но бих искал да пораснат като тези руснаци – истински мъже. А руснаците тогава ги пуснахме. Да имаше и не доволни от това решение на командирите, но заповед не се обсъжда от никой. Пуснахме ги с мир. Знаете ли. Руснаците тръгнаха прегърнати и НЕ СЕ ОБЪРНАХА да видят дали няма да ги застреляме в гръб! Бяха истински мъже.“
  • 20 Коста

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Руснаците бяха в Афганистан 10 години - рогатите 20! Руснаците построиха университет, болници , мостове - краварите само бомбиха ! Руснаците си тръгнаха с достойнство - краварите като бити след преговори с тия срещу когото воюват !!!

    Коментиран от #33

  • 21 статист

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Ако Гордиевият възел на Афганистанската война можеше да бъде разсечен, щяхте да разберете, че в провала на американците е заложен най-големият политически парадокс на века: неумолимата военна сила на Вашингтон бе възпряна от едно розово цвете на име опиумен мак.

    Коментиран от #27

  • 22 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    В продължение на повече от четири десетилетия военните операции на Вашингтон в Афганистан постигаха успехи само, когато сравнително добре се вписваха в незаконния наркотрафик в Централна Азия. Първата намеса на САЩ там започна през 1979 г. Тя бе отчасти успешна, защото сурогатната война, която ЦРУ започна, с цел да елиминира руското влияние в Афганистан, съвпадна с начина, по който афганистанците използваха увеличаването на наркотрафика, за да финансират десетилетната си борба.

    Коментиран от #32

  • 23 вуйчо Ваньо

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Конфликтът в Афганистан, който през последните седмици отново се ожесточи, е напът да се превърне в най-кървавия в света през 2018 г., оставяйки на второ място войната в Сирия и въпреки надеждите за диалог с талибаните.

    "С голямото увеличаване на броя на жертвите в Афганистан и възможния край на сирийския конфликт има вероятност афганистанският да стане най-кървавия в света", заяви пред Франс прес Джон Уолш, анализатор от Американския институт за мир. "Броят на жертвите на войната в Афганистан може да надхвърли тази година 20 000 души, сред които и цивилни", коментира Грейми Смит, консултантка от "Интернешънъл Крайсис Груп".

    Коментиран от #30

  • 24 Румяна Костова

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ром":

    Как нищо не са сътворили американците в Афганистан? Ами бизнеса с хероин и марихуана? Та това са толкова работни места по плантациите.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Луди хора

    2 0 Отговор
    Олееейййй,хамерите искат почивка за да могат да се подмият и да фукнат да бягат че отзади розичките им цъфнали като на Макака сфетофара.Великите Тюлени на струг завъртяни.Mc donals има да предлага кетчуп.Само да не забравям че там има и български готвачи
  • 27 Шабан

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "статист":

    Има и друга гледна точка и тя е че, никакви технологии и свърхмодерни армии не са в състояние да сломят духа на народ който се бори за собственната си независимост и свобода. Авганистанците го доказаха първо със страшните и безжалостни руснаци, който колиха и бесиха наред, сега го доказват и с рогачите(хамериканците) свърхмодерната и високотехнологична армия заробила останалата част от планетата Земя!?

    Коментиран от #31

  • 28 Нашенец

    0 0 Отговор
    Погрешна е интерпретацията за "великите" съветски войни в Авганистан ! Те бяха там с цел да насадят комунизма в тази страна ! Между другото бяха жалки и оставиха безброй трупове там ! Бяха в пълна безисходица ! По една случайност бях там и то достатъчно дълго за да се подпиша под тези твърдения !
  • 29 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ехоо":

    Помня когато Афганистан беше истински оазис. Палми, борове, брезички, всякакви храсти. Навсякъде имаше разстителност. Златото се лееше по улиците. Имаха хиляди ферми с овце, камили, коне, крави, прасета и кокошки. Гледаха даже щрауси и тигри като домашни любимци. Имаха заводи, фабрики, селско стопанство! Правеха компютри и смартфони за целия свят! Откакто стъпиха хАмериканците, вече трева не никне! Избиха им кравите, прасетата, овците! Изгориха им земеделието. Откраднаха им златото и петрола и остави голи хълмове! Сега ще ми се изтеглят! От трета икономическа сила в света, превърнаха Афганистан в пустиня! Принудиха хората да жквеят в землянки и да робуват за в бъдеще долара на месец! А как цъфтяха при руснаците само! Не се шегувам, питайте някой русифилистик.
  • 30 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "вуйчо Ваньо":

    в момента афганистан навишава жертвите в сирия,щото в сирия реално вече не се воюва.ислямска държава е разгромена в сирия ,а талибаните в афганистан не.та е нормално да се трепат .въпроса е че се трепат там ,а не тук.ако се изтегли сащ и нато от афганистан ,фронта ще се смени както стана след студената воина.при тия тактиката е да ги мачкаш ако не искаш да става обратното!
  • 31 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Шабан":

    и кои им е спрял сега независимостта и свободата на афганистанците?при талибаните няма ни независимост ни свобода!сега е точно обратното.проблема в афганистан е хуманен.една армия тип хитлериската отдавна щеше да е решила всички въпроси в афганистан.запада спокоино може да убие без никакви усилия 30 милиона афганистанци.точно така шабанчо.30 милиона може да бъдат изтрепани и то сравнително бързо за около година.после няма да има никакви проблеми с никои в афганистан,ирак,пакистан...,но запада вече е на друго еволюционно ниво за добро или за лошо ще видим.
  • 32 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    тва дето си писал в тоя пост и тоя под него са пълни глупости!хероин се прпоизвежда в цяла азия .афганистан не е с нищо по-специален от другите страни освен с безвластието си в момента.ако не се гледа в афганистан лесно може да се гледа другаде в региона.американския пазар хич не го бърка от къде ще му идва хероина.американците като краен клиент и виско платежноспособни ще го купуват така или иначе.преди години доставчици на херц бяха други страни от азия като почнеш от лаос и бирма та стигнеш до турция.днес има и други опции в бившите републики на ссср.така че няма драма с хероина.спира афганистан и веднага се пръква на 100 нови места.освен това хероина като пазар се свива за сметка на синтетиките и марихуаната.
  • 33 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Коста":

    американците са построили 1000 пъти повече неща и за 1000 пъти повече пари в афганистан от руснаците.така че не пиши лъжи!

    Коментиран от #34

  • 34 Буров

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Вие от там ли се връщате та сте толкова убедителен,и можете ли да броите до 1000.
  • 35 ело

    1 0 Отговор
    Тези престъпници "демократизираха " имам предвид Афганистан стана " свободна демократична цивилизована страна" и вече могат да я напуснат.Нима тези убийци вярват, че е така когато Афганстан още в ъв федалена формация на развитие.(още са в феодален строй на развитие)
  • 36 ело

    1 0 Отговор
    Тези престъпници "демократизираха " имам предвид Афганистан стана " свободна демократична цивилизована страна" и вече могат да я напуснат.Нима тези убийци вярват, че е така когато Афганстан още в ъв феoдалена формация на развитие.(още са в феодален строй на развитие)