Last news in Fakti

3 Август, 2019 12:06 2 266 13

Време разделно за бъдещето на Афганистан

  • сащ-
  • афганистан-
  • катар-
  • талибани-
  • нато-
  • залмай халилзад

Осмият кръг от мирните преговори между САЩ и талибаните започва в Доха

Време разделно за бъдещето на Афганистан - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Според висши служители, запознати с хода на преговорите, в края на осмия им кръг може да се очаква постигане на мирно споразумение, което да позволи изтегляне на чуждестранните бойни сили от опустошената от войната страна.

Американският специален представител за Афганистан Залмай Халилзад, който проведе серия от срещи с лидери на талибаните от миналата година насам, пристигна в Доха и сам съобщи това в Тwitter.

"Целта ни е споразумение за мир, а не за изтегляне, подчерта той в туита си. Мирно споразумение, което да даде възможност за изтегляне на чуждите войски. Нашето присъствие в Афганистан е свързано с определени условия и всяко изтегляне също ще зависи от определени условия. Ние сме готови за едно добро споразумение", подчерта представителят на САЩ.

Той добави, че и талибаните дават индикации, че ще сключат споразумение. Според два източника, близки до участниците в преговорите, споразумението се очаква преди 13 август и ще предвижда изтегляне на чуждите войски в замяна на гаранции за сигурност от бунтовниците.

"Вашингтон пост" и Си Ен Ен цитираха неназовани източници, според които при евентуално сключване на споразумението то ще предвижда американските войски в Афганистан да бъдат съкратени от около 14 000 на 8000-9000.

То освен това ще задължи бунтовниците да започнат преки преговори с правителството в Кабул, което те определят като "марионетен режим".

Евентуалното споразумение ще предвижда и драстично съкращаване на броя на служителите на посолството на САЩ в Кабул, както и този на служителите по сигурността, съобщи Си Ен Ен.

Време разделно за бъдещето на Афганистан

В Афганистан се намират около 20 000 чуждестранни войници, повечето от тях американски, като част от мисия на НАТО, оглавена от САЩ, за обучение, подкрепа и съвет за афганистанските сили.

Твърдолинейната ислямистка групировка на талибаните в момента контролира повече територия, отколкото когато и да е след 2001 г., когато с военна намеса на САЩ те бяха свалени от власт в Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбаза

    0 1 Отговор
    Чисти
  • 2 Цанко

    8 2 Отговор
    Краварите дойдоха като аслани а си тръгват като .......

    Коментиран от #6

  • 3 стоян георгиев

    5 2 Отговор
    след идването на тръмп американската външна политика тотално се обърка.ненормалника за да печели популиски гласове прави щуротия след щуротия!тва в афганистан е поредната.преговарят с талибаните без пътна карта за мир.щели да намалят броя на американците от 14000 на 9000 и кво?талибаните не искат да се вкючат в мирния процес или поне не дават индикации че ще станат политическа сила явяваща се на избори и спазваща конституцията .докато тва не стане няма кво толкова да се получи по-различно от сегашната ситуация,а тя е удобна за запада.траино военно присъствие и подкрепа за режима които управлява в кабул е решението.при изтегляне на сащ и запада от афганистан ще се повтори картинката от деветдесете години на страна овладяна от краини ислямисти.ще има пак огромна бежанска вълна и нов износ на тероризъм.
  • 4 Макаренко

    12 3 Отговор
    В САЩ излиза интересна дописка в The Dallas Morning News
    След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните.
    По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна история.
    “ Времето на истинските сражения беше с руснаците. Това бяха достойни сражения с достойни войници. Всичко бе истинско. НЯкак по мъжки. С вас АМЕРИКАНЦИТЕ ние имахме много общи дела, но вие бяхте страхливци и такива си останахте. Никога не сте рискували животите си. И по същия страхлив начин ме взехте в плен. Пуснахте 100 снаряда по селото. Избихте всички цивилни на километри разстояние. Чак после страхливо се подадохте да видите дали някой мърда.

    Коментиран от #5

  • 5 Да да

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "Макаренко":

    Айде още един приносител на русифилизъм! Вие сте на всеки километър, най-вече ма 4-ти. Да не е във ваканция заведението?

    Коментиран от #7

  • 6 Мишки

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Цанко":

    Напротив спечелиха войната, обаче местните мишки станаха хамстери. Така не става, трябва малко повече смелост ако нямат желание да си кажат.
  • 7 Макаренко

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Да да":

    Руснаците воюваха без да се крият като плъхове.
    Шах Масуд беше ни заповядал да превземем една височина, чрез която да контролираме Панджерското дере. На височината бяха се разположили руснаците и ние с месеци не можехме да минем. Събрахме армия за тази атака за да изтласкаме руснаците. Пет дена ни трябваха за да сломим съпротивата на руснаците. И то успяхме защото им СВЪРШИХА патроните. Скъпо платихме за тази височина. От наша страна загубите бяха над 280 войника. Бяхме зли когато се качихме на височината. Стъпвайки на височината ние видяхме че срещу нас са воювали ПЕТ млади 18годишни ДЕЦА! Вие американци не може да си представите такава гледка. Пет войника срещу армията на Шах Масуд. Заповядахме им да се молят. Те знаеха че ще ги убием. Знаете ли какво направиха тези руски деца? Изгледаха ни мълчаливо и петимата се хванаха за ръце и се прегърнаха. Бяха готови да умрат без значение как. Стояха мръсни, гладни и прегърнати. Не говореха и не плачеха. Просто стояха и чакаха смъртта си. Ние онемяхме.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Бай Яни

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "Макаренко":

    Ти само руски филми ли гледаш бре. Сигурно в Карлуково лекарите и синитарите това ви пускат. 😁😁😁😁

    Коментиран от #10

  • 9 Borislav Popov

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "Макаренко":

    И какво направиха в крайна сметка твоите руснаци ? Дадоха един билюк ненужни жертви, оставиха на моджахедите, сума ти и военна техника, заляха СССР-ето с наркотици и накрая за капак си подвиха опашките и набързо, рано, рано, от заранка да не ги види никой си обраха крушите. А ти си седнал тук фермани да ми пишеш, че таквиз били, онаквиз били и не знам си как били воювали, айдеее бе каскет, нема нужда да се напъваш...)

    Коментиран от #11

  • 10 Макаренко

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Яни":

    Такава гледка би поразила и най твърдите войници свикнали с какво ли не. Въпреки че руснаците бяха избили половината ни армия, ние не знаехме какво да направим. Това бяха велики войни за нас. Те има ха чест. Не се молеха за животите си. Моите внуци са в Германия. Там учат, но бих искал да пораснат като тези руснаци – истински мъже. А руснаците тогава ги пуснахме. Да имаше и не доволни от това решение на командирите, но заповед не се обсъжда от никой. Пуснахме ги с мир. Знаете ли. Руснаците тръгнаха прегърнати и НЕ СЕ ОБЪРНАХА да видят дали няма да ги застреляме в гръб! Бяха истински мъже.“
  • 11 Макаренко

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    А какво направиха рогатите в Афганистан за близо две десетилетия ? Колко жертви дадоха и колко пари потрошиха ? Над един трилион долара ? Колко народ избиха ?
    Конфликтът в Афганистан, който през последните седмици отново се ожесточи, е напът да се превърне в най-кървавия в света през 2018 г., оставяйки на второ място войната в Сирия и въпреки надеждите за диалог с талибаните.

    Коментиран от #12

  • 12 Borislav Popov

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Макаренко":

    Ми първото, което дали са много по малко жертви, в сравнение със съветите, а второто, щом още са там и не се изнасят, значи имат полза от престоя си там, те не са толкова глупави, като тойти сесесерняци и знаят как да извлекат от там изгода. А твойте пък що пара прахосаха на времето в Афганистан, бедна ти е фантазията, другарю Макаренко, афганското фиаско изигра важна роля в разпадането на СССР-ето, тъй да знайш.

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Там са, защото ако се изнесат, талибаните ще отнесат про-американското правителство на Афганистан и краварите ще загубят контрол над държавата! Не е трудно да се сетиш!