Last news in Fakti

3 Август, 2019 18:18 8 842 33

Защо има толкова много бездомници в богата Германия

  • германия-
  • бездомник-
  • приют

Мъж, несемеен, много често преселник от Източна Европа - това е най-общо профилът на германския бездомник

Защо има толкова много бездомници в богата Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мъж, несемеен, много често преселник от Източна Европа - това е най-общо профилът на "германския" бездомник, живеещ в приют или направо на улицата. В Германия общо 650 хиляди души живеят по този начин, сочат нови данни.

По данни на организацията BAGW, сдружение с нестопанска цел за подпомагане на бездомниците, около 650 000 души в Германия не разполагат с жилище. Това число се базира на оценки за 2017 година, оповестени през тази седмица в Берлин.

Повечето бездомници в Германия живеят във временни приюти, а близо 48 хиляди изобщо нямат покрив над главата си и са принудени да живеят на улицата. Според BAGW, повече от половината от бездомните са кандидати за убежище, намерили подслон в приюти и приемателни центрове за бежанци. Ако те бъдат приспаднати от общия брой бездомници, то без жилище през 2017 са били 275 хиляди души в Германия, пишат изданията от Функе Медиенгрупе.

Кои са бездомниците?

Според сдружението за подпомагане на бездомниците, три четвърти от бездомните хора са мъже, повечето от които живеят сами. А групата на тези, които живеят направо на улицата, се състои основно от мигранти от други страни-членки на ЕС, и най-вече от Източна Европа.

Новите данни сочат, че броят на безработните е по-нисък отколкото се предполагаше досега. Това се дължи на промяна в методологията за оценка, базираща се на данните за бездомните в най-гъсто населената германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия, посочва ръководителката на BAGW Верена Розенке. За намаляване на броя на бездомниците в Германия обаче не може да се говори - по-скоро броят им е нараснал с 15 до 20%, уточняват изданията..

Нужни са повече социални жилища

Наред със "затвърждаването на бедността", другите основни причини за задълбочаването на проблема са недостигът на жилища с приемливи наеми, както и на социални жилища. "Годишната потребност на такива жилища е около 200 хиляди", се казва в оценката на сдружението.

От браншовия съюз на фирмите от сектора на жилищата и недвижимите имоти GdW наскоро алармираха, че в момента пазарът покрива само половината от нуждите от жилища с приемлив наем, а при социалните жилища недостигът е дори още по-голям. По данни на Института за германска икономика IW, най-вече в големите градове има недостиг от жилища, докато в по-малките населени места доста жилища стоят празни.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    29 7 Отговор
    Нашите седерасти в Германия и те са част от тези 650 000 лица.
  • 2 Мдааам

    9 11 Отговор
    Компютрите са много лошо нещо!!! Смартфоните всъщност са компютри!
  • 3 Анти милиционер

    51 7 Отговор
    Тази УЛТРА слабоумна немска пасмина прие няколко милиона африкански и азиатски "роми" да си ги отглежда.... докато местните се търкалят по тротоарите.

    Да се чуди човек къде има повече олигофрени в Германия или в Африка

    Коментиран от #7, #9, #24

  • 4 fasd

    32 6 Отговор
    Профилът на бездомния германец е мъж от африкански произход на който му трябва жилище. Осигурете още повече жилища за все по-голямото африканско население на Германия!! ВЕДНАГА!!!

    Коментиран от #31

  • 5 Накратко

    14 5 Отговор
    Защото всички не може да са богати -дори и в Германия...а като прибавим и натрапниците там-ето ви резултата
  • 6 Само

    18 3 Отговор
    Каква смрад и воня се носи от кенефите на Синагогата.
  • 7 Ivan4o

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Анти милиционер":

    Че вас кът ви приеха, някой нещо да е писал за вас. Да не е на баща ти Германия. Който си иска ще приеме

    Коментиран от #10, #22

  • 8 град козлодуй

    5 0 Отговор
    а на плиска в подлеза е пьлно с клошари с кучета и котки има един уж истински защитник вижте на плиска
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тоя па

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ivan4o":

    Ти и ти не знаеш турче ли си, помак ли си, циганин ли си, българин ли си... аре стягай багажите и беш да те няма от тук.

    Коментиран от #14

  • 11 нервен ( разбивача на тролове )

    10 5 Отговор
    "близо 48 хиляди изобщо нямат покрив над главата си"
    Това много ли е за 83 милионна Германия
  • 12 onq s konq

    16 4 Отговор
    Образно казано Половината германци имат жилища,НО ТЕ НЕ СА ТЕХНИ защото са Наематели.Което пък си е разновидност на "Бездомник".Номерът е Предприемчивия бълг. бизнесмен да се вреди до "Социално жилище там,да го пусне на Свободен наем и да си върти синджира в БГ .
  • 13 Мхм

    8 9 Отговор
    Време е за почивка в Германия. И мисля да не се връщам в България. Мисля да стана бездомник в Германия.
  • 14 Ivan4o

    8 12 Отговор

    До коментар #10 от "Тоя па":

    Аз знам къф съм но ти явно незнаеш! 200г гърците, 500 турците то си бало фара

    Коментиран от #15, #17, #25

  • 15 Тоя па

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ivan4o":

    И кво станало след гърци и турци?Въпреки тях българите пак ги има.
  • 16 Очевидец

    9 5 Отговор
    Клошарите в Германия живеят добре и затова не се хващат на работа.Примерно ,ако събере за 1 ден 100 пластмасови бутилки. Или кенчета , ще вземе 25 евро...
  • 17 Абе пишман турчин си

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ivan4o":

    щом идват руснаците, и се е разминало на дядо ти, ясна е работата, шматка е бил! Те руснаците, само шматките от фесовете не да избили! Или дядо ти ги е уплашил с ятагана?
  • 18 Луди хора

    19 2 Отговор
    Само че на немеца клошар всеки месец му се превеждат 500 евра и си има карта за червения кръст.А тука нашия клошар цяла година пости и контейнера му е майка и баща
  • 19 Игор Додон

    15 3 Отговор
    Вас не ви интересува кой е богат и кой беден, кой е в дом и кой на улицата. Важно е да има балъци да ви работят във фабриките и да произвеждат дизелови талиги. Вие винаги сте показвали, че не се интересувате от обикновения човек, ами от някакви идеи за райхове и печалбата. Пак го казвам - всяка балтийска страна олекна с 1/3 население, Румъния с 6 милиона и България с 2 милиона. Поне бъдете малко благодарни, прости шваби.
  • 20 Информиран

    19 1 Отговор
    Бездомниците изпълняват много важна социална мисия. Те създават усещане за успех на робите, които живеят в домове. Така робите са щастливи, че могат да си плащат сметките, жените им ги даряват със секс, банките с промоции и всички са щастливи. А най-вече бездомника, защото заникъде не бърза и им гледа сеира с бира в ръка. Не се знае кой е по-добре, този с двете ипотеки или този без нито една поради липса на имот.

    Коментиран от #21

  • 21 Анти милиционер

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Информиран":

    Прав си - има такъв аспект бездомничеството. Раята е по-покорна и с наведена глава посреща теглото си.
  • 22 Анти милиционер

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ivan4o":

    Не са ни приели немците, идиот. Евреинът Сорос ни прие. Немците НИКОЙ не ги пита за НИЩО. Кух си като неандерталец.
  • 23 Петро

    9 0 Отговор
    По принцип в манталитета ни е да сме рамо до рамо с швабата, когато идеята за поредния райх потъва. Общо взето само заблудени източноевропейци кълват на тези "идеи". Французи и англичани не са прости да се връзват. Затова и онези тясно обвързват всяка страна със себе си да смучат ресурси.
  • 24 Шикългрубер

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Анти милиционер":

    Най -много са у нас,а иначе те пишат без да са видели Германия!
  • 25 Бай Педю

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ivan4o":

    Византия не е Гърция и Османската имприя не е Турция,а фара си мига и к.ра ме боли!

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Како Руме

    5 5 Отговор

    До коментар #28 от "Румяна Костова":

    здравей, намери си другарче! И стига си чела Стивън Кинг!
  • 30 Джентълменът русофил

    7 2 Отговор
    Аз така и не прочетох отговор на заглавието на статията. Истината е, че системата на Запад може много лесно да смаже човешката психика, ако човек е индивидуалист и мисленето му се различава от общоналоженото от системата. След като системата те изрита настъпва отчаянието. Връщане назад няма и тези хора се превръщат в аутсайдери. Изкуственият интелект, който управлява запада е изключително малодушен и не се интересува от съдбата на тези хора, защото те вече са безполезни и не допринасят за неговото разширяване и оптимизиране. Така е при развития процъфтяващ западен капитализъм. Или си робот като всички или си аутсайдер. И аз имам въпрос към дойче велето: защо в епохата на комунизма нямаше бездомници и аутсайдери? Аз ще отговоря вместо тях - Защото системата не беше бездушна и мислеше на първо място за общото благо, а след това за собственото си оптимизиране. Комунизма се грижеше на първо място за душата на човека. Само си спомнете, какво значение се отдаваше на развитието на културата и изкуството. Сега дори поезия няма и то е логично, защото няма какво да те вдъхнови поетите в тази малодушна хомеостазна среда раждаща кретени и роботи. Така е на Запад, а скоро и в България, ще бъде, ако нищо не се промени.
  • 31 Някой

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "fasd":

    Не бездомни негри няма тях ги осигуряват осиновяват всичко и то веднага това са наши и румънски кошари и тези новите идат де управлението на тиквата принуждава да бъдем такива защото там може да изпросиш да се нахрани и да си намериш работа и да бъдеш пак човек докъто тук може само да умреш от глад............
  • 32 Сергей

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Румяна Костова":

    Къде си ги чела тез девотии ма булка?
    Каква история си учила?
    Какви филми си гледала?
    Мали колко болни хора има.
  • 33 Изумен

    3 2 Отговор
    Тук имало и доста интелигентни хора! Бас държа, че са от 50 години нагоре, защото са правени в неоптимизирано време и не са рендосани от абрихта на пазарната икономика. А Румяна милата е плашена вероятно като дете от баба си, на която войници от Червената Армия са конфискували торба орехи. В годините, когато са гонили германските плъхове.
Новини по държави: