Last news in Fakti

5 Август, 2019 09:25 9 229 43

Израел блокирал продажбата на Ф-35 на Турция

  • ф-35-
  • израел-
  • сащ-
  • турция-
  • изтребители

Израелците искат да господстват в региона

Израел блокирал продажбата на Ф-35 на Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Израел тайно лобирал пред администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за блокиране на продажбата на изтребители Ф-35 на Турция с цел да поддържа военното си превъзходство в региона, съобщава "Дейли сабах", позовавайки се на израелски медии.

Израел започнал да подтиква Белия дом да отстрани Анкара от програмата за Ф-35, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобрил покупката на системи за ПВО С-400 от Русия. "Израел оказа натиск върху Вашингтон да анулира продажбата на високотехнологични самолети на Турция", посочва телевизионният канал Ченъл 12.

Белият дом съобщи на 17 юли, че решението на Турция да купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно по-нататъшното ѝ участие в програмата за създаване на изтребители пето поколение Ф-35. Самият Израел през последните две години купува от САЩ бойни самолети Ф-35, което го превръща в единствената държава в Близкия изток, притежаваща този вид изтребители.

Израелското правителство е подписало споразумения с американската компания "Локхийд Мартин" за покупката на най-малко 50 самолета Ф-35, като досега са доставени 16, а останалите ще бъдат поетапно изпращани в Израел до 2024 г. Освен това Израел се превърна в първата страна, използвала Ф-35 при реални бойни действия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голяма работа

    48 15 Отговор
    Турците няма за какво да съжаляват. Ф35 го правят вече над 15г и още не е готов, все изкачат разни проблеми и едва ли ще полети. По скоро ще последва съдбата на Ф22. Като се помотат още някоя година и може направо да минат на следващата финансова пирамида с точене на пари от партньори за нов супер високо технологичен музеен експонат.

    Коментиран от #12, #17

  • 3 Димитър

    35 13 Отговор
    един човек се опита да ги спре преди 80 г. но не успя, сега еврейте си владеят света :)
  • 4 наблюдател

    48 10 Отговор
    Да, но и Саудитска арабия има договор за тези самолети. Именно заради това, Турция толкова държи да има ракети С-400. Чрез тях невидимите самолети Ф-35 стават видими....
  • 5 Бат Саше

    62 9 Отговор
    Това е единствената причина, поради която не харесвам САЩ. От тази държава остана само името и, а всъщност е една гадна еврейска кочина. Повръща ми се от гнусни чифути...
  • 6 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    47 15 Отговор
    Евреите този път без да искат изписаха очите на турците, сега Турция ще се сдобие с най-добрите машини,а това са СУ 35 и СУ 57!
  • 7 Без да искат чифутите

    34 9 Отговор
    Са им направили голяма услуга
  • 8 касапина

    28 2 Отговор
    Те и сега колят и бесят в Близкия изток, евреите винаги са доминирали в региона, защото станаха войници ,а Германците търговци.
  • 9 Гол тупан

    28 4 Отговор
    Който плаща ,той поръчва музиката.Изглежда американците са забравили това.Клиента има правото да избира! Лошо е когато клиента не избира това,което ще му върши работа най- добре а се обвързва с други неща Ердоган си следва интереса.Няма вечни приятели има вечни интереси!
  • 10 outlander

    25 39 Отговор
    Правилно! Щом е срещу исляма, безрезервно подкрепям решението на Израел.

    Коментиран от #14

  • 11 Наблюдател

    5 17 Отговор
    Странно е как една партенка в турски вестник може да накара десетина трола да се разсмърдят.
  • 12 ужасko

    14 32 Отговор

    До коментар #2 от "Голяма работа":

    Съжаляват за изпуснатите пари .,сега Евреите ще намажат ,те и без това работят качествено ,турските компоненти не стават, те са причината за дефектите на ф35до момента.Където е бутнала турска ръка винаги има проблеми.

    Коментиран от #15, #21, #43

  • 13 Анти милиционер

    8 0 Отговор
    Вашите робовладелци.
  • 14 Анти милиционер

    9 8 Отговор

    До коментар #10 от "outlander":

    Платен селски бек - смърдиш на продажност.

    Коментиран от #20

  • 15 Затова ли

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "ужасko":

    Тука няма оправия? Защото 500 години е "бутала" турска...ръка?

    Коментиран от #31

  • 16 Българина

    23 9 Отговор
    Сащ са колония на израел. 330 млн души се управляват и са заложници на 10 млн юдеи. Все едно хонг конг да управлява Китай! Пълен нон сенс. Хитлер е дошъл на власт поради същата причина, 46 процента от едрия бизнес е бил юдейски а страната е била 10 г в брутална криза. Сега израел ще жертват сащ за да спасят израл. Но няма да могат
  • 17 Све

    15 11 Отговор

    До коментар #2 от "Голяма работа":

    С400 правят безсмислени всички военни самолети. Ако бяхме купили С400 за цената на 6 ф16 с двата учебни, с един залп сваляме цялата авиация на всички съседи !!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #19, #34

  • 18 Пираня

    9 22 Отговор
    Продължава промиване на мозъците. Няма да им дадът самолети щото не слушат. Нали утре ще ги използват срещу Кюрдите, тогава какво ще правят Американците. Поне имат топки за разлика от Русия. Турците се гаврят с тях а те им целуват ръка. Русия се превърна в меркантилна държава за която няма чест и до тойнство, за пари продават собствените си войничета. Уте с тяхната система ще им свалят самолетите в Идлиб и те ще кажат колко велика система сме създали!!!!
  • 19 Пираня

    6 17 Отговор

    До коментар #17 от "Све":

    Сигурно обаче след като Турция се гаври с Русия, вторият удар бе нанесен от Израел. Бомбардират когато си поискат дори след доставката на Ц300 и активирането и. Никой вече не взема Русия на сериозно. Турците за 100 път им казаха да бе утре вече правим зоната в Идлиб после им се присмиват и нищо!!! Терористите също им се смеят, на другият ден след примирието им казаха вие луди ли сте, нас не ни пука за вас.

    Коментиран от #25, #26

  • 20 outlander

    10 15 Отговор

    До коментар #14 от "Анти милиционер":

    Млъквай бе! И без това никой не те брои за жив. Добре че е американското изобретение интернет, та да кудкудякаш жално и немощно.
  • 21 Опа тролче

    25 7 Отговор

    До коментар #12 от "ужасko":

    Разпадащата се обшивка на ф35 едва ли е турско производство. И едва ли турците са взели решение какъв материал да се ползва за обшивката.

    Коментиран от #24

  • 22 fermera

    5 7 Отговор
    Турските Ф35 както и нашите Ф16 ще са с оторизация на полетите което не устройва политиката на Турция.Нашите са съгласни на всичко,само МИГ 29 да остане да лети до 2030 г и да платим на Русия 400 милиона лева.
  • 23 Borislav Popov

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "dem4o":

    Що така плачкаш бе, русофилче? Сега любимите ти турчоля ще имат невероятната възможност да си купят най-невидимите самальоти на света - Су-57! Само рашките трябва да ги сделат, което ще стане само след около 50 год.
  • 24 ужасko

    7 12 Отговор

    До коментар #21 от "Опа тролче":

    Преден колесник и пукащи се гуми при кацане, бяха изцяло турски регистрирани са 9 случая на отказ на колесника .

    Коментиран от #27, #38

  • 25 касапина

    7 12 Отговор

    До коментар #19 от "Пираня":

    Грешиш, турция отдавна е Руска колония, те и до кефа не ходят преди да питат Руснаците, които вече контролират и външната политика на турците.
  • 26 Бачо Киро

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Пираня":

    Я кажи кога са бомбили нещо, което е пазено от руски С300? Нищо такова не са бомбили, нито Ф-35 е влизал в бойни действия, просто участва в полета. Сирийската С200 даже има свален Ф-35, който след много отричане накрая мина в категорията "ударен от птици" от Израел... Израелците целят каквото е договорено, до сега не знам за нещо съществено... Разни бараки целят и им дават гръмки имена... В края на миналата година се оплакваха в конгреса, че софтуерът има много проблеми, шлемът също и въздух - земя системите все още не работят и ще почнат тест след средата на 2019 най-рано, евентуално началото на 2020. Е с кво бе аджаба израелски Ф-35 участват в бойни действия и поразяват наземни цели от години? Имат дупка в пода и пилотът пуска от там гранати? При целия Интернет в ръцете ви пак ви мързи да се информирате... Статийките ви стигат...

    Коментиран от #28, #29, #35, #41

  • 27 Само 9 ли

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "ужасko":

    Ами че това е нищожно малък процент
  • 28 БЕН

    9 5 Отговор

    До коментар #26 от "Бачо Киро":

    Не се кахъри Ф16 вършеят навсякъде Нищо не ги спира нито С300 нито С400
  • 29 Пираня

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Бачо Киро":

    Израелците си бомбят периодично, наскоро пак имаше атака. За Ф35 нямам представа колко е добър, говоря принципно, ако не си ми съюзник и заплашваш да ме нападаш, защо да ти продавам моето оръжие. Русия обратното, свалят им самолети, гаврят се с тях в Идлиб и не само, и пак нищо. Ти ми кажи ама честно може ли да си приятел едновременно с врагове??? Или помиряваш Асад и Ердоган или избираш. Не може с едната ръка да приемаш подаръкът Средиземноморието от Асад и с другата да раздава териториите му на Турция.

    Коментиран от #30

  • 30 болшевик е моя тейко

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Пираня":

    От къде толкоз акъл То всичкото чугун
  • 31 Guest

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Затова ли":

    Да се радваме, че не е била руска. След втората световна война в Европа, които не са били с руснаците те са богатите в Европа, всеки иска там да се установи, а не в Русия. Немога да си представя, ако не бяха 50, а 500 години под руско командване

    Коментиран от #32

  • 32 Пираня

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "Guest":

    Ужас, освен Хасан няма Българин на планетата земя който да се радва че е бил под османско робство!!!!

    Коментиран от #33

  • 33 българче с герданче, а може ако искаха

    10 5 Отговор

    До коментар #32 от "Пираня":

    Радваме се, че ни има, а можеха, ако искаха да ни изтребят за 5 години не им трябваха и 500 години. А през османско са се строяли и църкви. В интерес на истината през комунистическо няма построени църкви

    Коментиран от #36, #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пираня

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "българче с герданче, а може ако искаха":

    Добре Хасане, подлоста ви край няма. Българин не би изрекъл такива думи и да петни името на героите си. Робството си е робство, ние искаме свобода и мир за нашата малка земя.
  • 37 малка болка голям срам

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "българче с герданче, а може ако искаха":

    Като се върнахте Обидени от Голямата Екскурзия мълчеше като мушната гайда ама вече им прости и ги хвалиш

    Коментиран от #40

  • 38 Име

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "ужасko":

    А дефекта механичен ли е или софтуерен? Ако е механичен, ОК, турчулята са се издънили. А ако е софтуерен кой е виновен? Индийските програмисти за 7 долара на час?

    Коментиран от #39

  • 39 ужасko

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Име":

    За теб и пукащите гуми ли имат нужда от софтуер
  • 40 Ферди

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "малка болка голям срам":

    Върнаха се шпионите на комунистите, за да разкажат това, което комуниста му каже. Защото видяха, че с турците в България е зле, но като ги няма 1 000 пъти по зле, целта беше повече никой да не напуска България. Нямаше го трудолюбивото турско население, цялата земеделска продукция беше на полето. Иванчо селския вече беше гражданин, за него доматите никнеха в магазините. Трябваше по някакъв начин да спрат турците да не напускат България. Ако е било зле в Турция, стотици хиляди останаха там, щяха и те да се върнат.
  • 41 Бай Яни

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бачо Киро":

    Бачо ти наред ли си бре, имаш Интернет. 😁Боже толкова си нечовешки прост. Евреите имат 16 броя F-35.и вече са го испробвали в реален бой. Аз на учите ли си да вярвам или на човек който от обора си не е излезнал. Точно 2 ПВО-ТА Еврейте на Асад одариха. Преди два дни пак навлезноха, и защо тези супер С-400 мълчат и един самолет не са свалили.
  • 42 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    КЪДЕ Е ЛОИКАТА НА НАЙ-ГЕНИАЛНИТЕ ЗЕМЛЯНИ ЕВРЕИТЕ !?!? САМОЛЕТИ - РАКЕТИ СРЕЩУ САМОЛЕТИ -НЯМА ЛОГИКА !? КАКВА Е КРАЙНАТА ЦЕЛ НА ПРИЛОЖЕНИЕТО ??? МИ- ЩЕ ПРАТЯ 20 СНАЙПЕРИСТИ ДА УБИВАТ ДЕЦА В ДЪРЖАВАТА ,КОЯТО МЕ Е НАПАДНАЛА И ЩЕ ГИ СМАЖА !!! КОЙ ЩЕ ОТИДЕ НА РАБОТА ПРИ УБИТИ ДЕЦА В ДЕТСКИТЕ ИМ ГРАДИНИ -ДЕТРОИД; ДЕНВЪР И БОСТЪНС И... ТЕЛ АВИВ И РЕХОВА /ЕВРОПА Е ПЛЮНКА / !!! ЕДИН ДЕЙСТВА И ВТОРИ -ТРЕТИ РЕЗЕРВ И ЩЕ ВИ СМАЧКАМ ЦИОНИСТКИ САЩ !!!!!!!!!!!
  • 43 Петър

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "ужасko":

    А,те пък евреите много ама много качествено работят,а..? По-вероятно е да завъртят някойя търговийка отколкото да се изпотят с някаква работа точно пък евреин. А да не ти разказвам лятото в Сл.бряг какви лай..а са..!