Last news in Fakti

6 Август, 2019 12:25 2 253 9

"Ислямска държава" губи пари, но все още има милиони

  • антониу гутериш-
  • ислямска държава-
  • оон-
  • халифат-
  • сирия-
  • ирак

Джихадистите разполагат с около 300 млн. долара след загубата на така наречения си "халифат" в Ирак и Сирия

"Ислямска държава" губи пари, но все още има милиони - 1
Снимка: Shutterstock

Терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) разполага с около 300 милиона долара след загубата на така наречения си "халифат" в Ирак и Сирия, предаде АР, като цитира доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Гутериш предупреждава в документа, изпратен до Съвета за сигурност на ООН, че е възможно затишието в атаките на ИД да е временно.

Макар загубата на територии да е преустановила възможността на джихадистката групировка да получава доходи от продажба на петрол, тя разполага с достатъчно средства да финансира терористични нападения в Ирак, Сирия и други страни, става ясно от доклада.

Гутериш посочва, че най-често срещаният метод за финансиране на организацията е чрез неформални трансфери на пари. Друг възможен източник на средства са разграбените артефакти от владените от ИД територии. Според генералния секретар на ООН терористичната организация също така насърчава финансовата самодостатъчност на мрежата си от поддръжници и последователи в Близкия изток, Африка и Азия. В Сирия се развива тайна мрежа на ИД, подобна на тази в Ирак, като зачестяват атаките в контролираните от правителството райони.

"Ислямска държава" губи пари, но все още има милиони
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докладът обръща внимание и на съществуващите опасения във връзка със завръщането на чуждестранни бойци на ИД в родните им страни. По данни на няколко неназовани държави около 25% от чуждестранните бойци са били убити, а 15 процента са в неизвестност.

"Като се има предвид, че приблизителният първоначален брой на присъединилите се към "халифата" чуждестранните бойци е около 40 000, тези проценти означават, че между 24 000 и 30 000 от тях са живи", се подчертава в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    19 2 Отговор
    А откъде има милиони??? - САЩ!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Оня с рикията

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Спести ли са от банички и от неядене на свински пържоли.
  • 3 Реално

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Още в нета се вьрти видеото от 2013 година,на което нашият "любимец" Сенатор Маккейн пита шефа на ИД -Ал Багдади дали имат още нужда от пари и орьжие...Та отговорьт е ясен на всички-само соросоидните подлоги кьсат прашките от зор да ни убеждават в обратното...

    Коментиран от #6

  • 4 Ха Ха🙈

    7 1 Отговор
    Крал Дони е превел Заплатите !
  • 5 Димов

    0 1 Отговор
    Като Тесла.
  • 6 Патриот

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реално":

    Ще може ли линк?
    Тия милиони няма да стигнат и за два ф16 с блок 70 и то като ги плащаш кеш. А на лизинг...
    Бедняци!!!
  • 7 Ти да видиш

    1 1 Отговор
    Че как от къде то всеки знае и мълчи от сулдитските си братя и цру
  • 8 Панайотов

    0 1 Отговор
    Пари има защото САЩ продългава да субсидира тероризма в БИ по линия на AIPAC с повече от 20 млрд. всяка година. Публикувано във факти.бг: "По данни на няколко неназовани държави около 25% от чуждестранните бойци са били убити, а 15 процента са в неизвестност." Къде са останалите 60%?
  • 9 Borislav Popov

    0 0 Отговор
    80% от бойците им са рушняци, ама русофрениците продължават старата мантра че ФАЩ ги подкрепя. Няма такива дебили! А кой им купуваше петрола? Да припомням ли на русофрениците какво беше казал полу-ръста преди 4-5 г.?