Last news in Fakti

14 Август, 2019 07:29 5 475 17

14 август 1994 г. Заловен е Карлос Чакала

  • карлос чакала-
  • терорист-
  • илич рамирес санчес

Баща му е убеден комунист и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени съответно Владимир и Ленин

14 август 1994 г. Заловен е Карлос Чакала - 1

На 14 август 1994 г. е заловен терористът Илич Рамирес Санчес, известен като „Карлос Чакала”. Получава псевдонима Карлос, след като става член на лявата екстремистка организация Народен фронт за освобождение на Палестина, а прякорът „Чакала” му дава пресата, когато сред неговите вещи е открита книгата „Денят на Чакала” на Фредерик Форсайт.

В продължение години Карлос Чакала гради печалната си слава с убийства, бомби и изнудване и всеки път безпрепятствено успява да се измъкне както заради влиятелните си поддръжници, така и заради грубите грешки в тактиката на тайните служби. Той е арестуван при операция на френските специални части в Судан, командвана от известния антитерористичен съдия Жан-Луи Брюгиер.

Карлос Чакала е един от най-известните терористи на 70-те и 80-те години на миналия ХХ в.

Днес излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама тайни агенти и ливански информатор.

Илич Рамирес Санчес е роден в Каракас, Венецуела, през 1949 г. любопитен факт в биографията му е, че баща му е убеден комунист и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени съответно Владимир и Ленин.

След дипломирането си от гимназията Илич Рамирес Санчес получава стипендия през посолството на СССР в Каракас. Заминава в Съветския съюз за обучение в Университета за дружба между народите „Патрис Лумумба”, който се ползва от КГБ за „набиране на чужди комунисти”.

В началото на 70-те се свързва с Народен фронт за освобождение на Палестина (ПФЛП) в Йордания и участва в сраженията по време на Черния септември. През 1973 г. прави неуспешен опит да убие еврейския бизнесмен и вицепрезидент на Британската ционистка федерация Йозеф Зиеф. Тези действия са в отговор на убийството на Мохамед Бадиа, лидер на ПФЛП за Европа в Париж, от агенти на Мосад. Карлос Чакала сам признава, че е отговорен за бомбена атака в Банка Хаполим в Лондон, за три коли бомби заложени пред редакции на вестници във Франция, за гранатометна стрелба в парижки ресторант, при която са убити двама и 30 са ранени.

В Хага на 27 юни 1974 г. подпомага японската Обединена Червена Армия при операция за отвличането на френския посланик. На 13 и 17 януари 1975 г. участва в два неуспешни опити да се взривят самолети на Ел Ал с гранатомет на летище Орли, Париж. На 27 юни 1975 г. Карлос Чакала застрелва двама френски агенти при опит за задържането му след като е издаден от Мишел Мукхарбал, арестуван член на ПФЛП. Мукхарбал също е застрелян. Карлос бяга в Ливан, където с.г. приема исляма.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    28 17 Отговор
    Приел исляма болен комунист и терорист? Често срещана комбинация. Трябвало е да го гръмнат това животно, ама и в затвора да гние до живот не е лошо.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Патриот

    15 9 Отговор
    И тоя ще да е голям привърженик на семейните и православни ценности, внедрени му от КГБ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Карлос чакала

    11 8 Отговор
    Е бил от добрите
  • 5 78654

    12 0 Отговор
    Луд човек. А сега си почива и едва ли мисли за друго. Чете си книжките и се смее на живота.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 El comandante

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Може ли координати на Наазир? И аз искам да гълтам топло африканско мляко.

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Монгола

    8 15 Отговор
    Всички комунисти са терористи. А всички русофили са вървят по левия бряг на реката. Факт.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    7 2 Отговор
    Хубави каузи ама много грозна борба с тия актове на терор....
  • 13 Га газ и парно Ко

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "El comandante":

    На мене пък нуждите от африканско расово мляко ми ги покрива Рашиди Йекини.
  • 14 Borislav Popov

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Ти само може да ме гледаш как гълтам млякото, воайорче, и да точиш лиги. Не се редете на опашка за топло, африканско мляко, не давам на Наазир, Фараз и Ямар да пълнят чужди гърла, пръснете се от яд!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тъпичък е бил

    2 7 Отговор
    Венецуелец отишъл да си играе на война в Палестина , е колко треа да си тъп бате
  • 17 плевен

    2 0 Отговор
    Звучи като холивудски филм как го арестувал специален отряд, ръководен от специален съдия, със специалното участие на Брус Уйлис.Предали са го докторите, които трябвало да го оперират.Откарали са го във Франция, както е бил под наркоза. Този мърльо на снимката ги е правил на смешни.
Новини по държави: