13 Август, 2019 12:36 2 393 10

Китайска интервенция в Хонконг ще бъде катастрофа

  • хонконг-
  • кари лам-
  • китай-
  • крис патън-
  • си дзинпин

Контрапродуктивно е, че китайците заплашват с "други методи", ако протестите не спрат, заяви последният британски губернатор на мегаполиса

Китайска интервенция в Хонконг ще бъде катастрофа - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Последният британски губернатор на Хонконг Крис Патън предупреди, че ако Китай се намеси в мегаполиса, това би било катастрофа, и че китайският президент Си Дзинпин трябва да осъзнае, че ще бъде по-мъдро да се опита да обедини хората, предаде Ройтерс.

Контрапродуктивно е, че китайците заплашват с "други методи", ако протестите не спрат, заяви Патън пред Би Би Си.

Той предупреди, че евентуалната китайска интервенция "ще бъде катастрофа за Китай и, разбира се, за Хонконг". "Откакто президентът Си е на власт, има репресии срещу инакомислието и дисидентите навсякъде, партията контролира всичко", добави Патън.

Той призова британския премиер Борис Джонсън да поиска от съветника на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, който тази седмица е в Лондон, да убеди САЩ да приемат позицията, че евентуалната китайска намеса в Хонконг би била катастрофа.

Китайска интервенция в Хонконг ще бъде катастрофа

"Силно се надявам, че макар това да продължава вече десет седмици, правителството и президентът Си ще видят смисъл в намирането на начин за обединяване на хората", заяви Патън. Той отбеляза, че в определена степен има разочарование и гняв в Хонконг от това, че властите отказват да направят някакви сериозни отстъпки, което според него вероятно ще провокира още насилие.

"Не мога да повярвам, че който и да било рационален човек на мястото на главния администратор на Хонконг Кари Лам ще се противопостави на създаването на комисия за разследване", каза Патън.

Той изтъкна явната нужда от процес на помирение. По думите му това е единственият начин да бъде сложен край на кризата и в Хонконг да се върнат мирът и стабилността.

По-рано Лам каза, че "нарушаването на закона в името на свободата" подкопава върховенството на закона.

Китайска интервенция в Хонконг ще бъде катастрофа

Възстановяването на финансовия център от антиправителствените протести може да отнеме дълго време, заяви главният администратор на Хонконг на пресконференция. Лам добави, че тя самата ще бъде отговорна за възстановяването на икономиката, "след като насилието се успокои".

"Насилието, независимо дали се прилага или възхвалява, ще тласне Хонконг по път, от който няма връщане назад, и ще постави обществото ни в много тревожна и опасна ситуация", предупреди тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си Дзинпин

    26 8 Отговор
    Британския губернатор да не бере грижа за чужди проблеми ... Да си гледат брекзида, че преговорите не вървят на добре за британците
  • 2 Анти милиционер

    16 5 Отговор
    Какво трябва да се направи с агентите на Синагогата в Хонг Конг? Да ги черпят патка по пекински ли?
  • 3 притеснен

    13 0 Отговор
    Да не би да използват френските методи!?
  • 4 балама

    17 8 Отговор
    Китайците ще нагазят полезните идиоти с танкове и няма да позволят разни китайски "пролети". Като в Либия, Сирия, Египет, Украйна... България...
  • 5 Санкция

    12 3 Отговор
    Какъв си ти , та да се месиш в работата на други държави, вместо да си гледаш кочината
  • 6 Анти милиционер

    13 3 Отговор
    В САЩ най-тежко бият лумпен-пролетариата. Често направо ги стрелят.

    Коментиран от #9

  • 7 Игор Додон

    17 3 Отговор
    Последният британски окупатор дава компетентното си мнение.
  • 8 ПЕНКО

    9 2 Отговор
    ПОЛУУМРЕЛЯКЪТ БОЛТЪН Е АБСОЛЮТНО ПРАВ !!! НАМЕСА НА КИТАЙ ЩЕ БЪДЕ КАТАСТРОФА ЗА ТЯХНИТЕ ИНТЕРЕСИ !!! КИТАЙ МОЖЕ ДА ВКАРА В ХОНГ КОНГ 5 МИЛИОНА СЕМЕЙСТВА "СПЕЦНАЗ" -ПАРИТЕ ГИ ИМАТ !!!!!!!!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Old Crow

    5 9 Отговор
    И все пак Хонг Конг стана перлата на Китай благодарение на UK , а не на комунистически Китай.Непосредстено преди връщането през 97 година, семейство готвещо се да емигрира в Австралия заявиха пред ВВС ,че не искат да живеят в страна на чийто банкноти стои ликът на човек отговорен за ликвидирането на 70 милиона китайци !!!
Новини по държави: