14 Август, 2019 17:27 2 304 11

Днешните войни се водят варварски

  • петер маурер-
  • оон-
  • война-
  • червения кръст

Женевските конвенции не се зачитат, заяви ръководителят на Червения кръст

Днешните войни се водят варварски - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер предупреди, че 70 години след приемането на Женевските конвенции за ограничаване варварството на войната ужасяващите страдания в днешните конфликти показват, че те не се зачитат, предаде АР.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН по случай отбелязването на годишнината Маурер каза, че продължаващото нарушаване на записаните в конвенциите правила не означават, че те са неадекватни, "а че по-скоро неадекватни са усилията да бъде гарантирано зачитането им".

"Можем - и трябва - да направим повече. Вие можете да направите повече", обърне се той към 15-те членки на съвета.

Четирите Женевски конвенции са приети на 11 август 1949 г.

Пред съвета германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че конвенциите са "крайъгълният камък на международното хуманитарно право, а техният дух е поддържан от смелите мъже и жени в хуманитарните операции по целия свят, посветили живота си на това да спасяват живота на другите".

Маас обаче добави, че зачитането на хуманитарното право "отслабва", а сложността на съвременната война увеличава смъртоносните предизвикателства. Той даде за пример действията на екстремистки групировки, конфликтите без граници и ежедневните нападения срещу цивилни, здравни нападения и училища.

"Предаваме най-уязвимите", каза Маас. "Не спазваме правните и етичните си задължения. Мирът е заплашен, когато хиляди хора умират, когато десетки хиляди се страхуват за живота си", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EL chochone

    3 14 Отговор
    СЛАВА НА САЩ

    Коментиран от #2, #9

  • 2 ха ха

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "EL chochone":

    Боже, колко луди има по този свят ... Някои даже пишат глупости с главни букви или на латиница
  • 3 NikNay

    6 0 Отговор
    И кога войните са бил интелигентни, култивирани и хуманни?
  • 4 Койчо

    10 1 Отговор
    И КОЙ ги води, "днешните войни", че не моа се сети.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Игор Додон

    3 0 Отговор
    По принцип Германия чрез действията си в Афганистан действа точно варварски.
  • 7 Morgoth

    3 0 Отговор
    Войната когато са приемали тези конвенции е била армия срещу армия. Сега групировки се барикадират в училища и болници, вземайки цивилните за жив щит.
  • 8 Конан Варварина

    1 0 Отговор
    А де??
  • 9 Слава

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "EL chochone":

    На тоз дето ти сцепи американясалия ануз!
  • 10 Шляхтиц

    1 0 Отговор
    Нищо ново под Слънцето. От сто и петдесет милиона години насам................
  • 11 63739599

    0 0 Отговор
    Войната си е война и всичко не действа като човешки норми, поведение, закони, директиви, споразумения, харти, тъй че знам само едно от дядо ми(светла му памет) за войната - Ако не намираш и убиваш първи врага си, знай, че той по-различно действие няма направи.!Не вервам аз в тия конвенции, харти за военнопленници и цивилно население, войната е грозно нещо, човека губи човешкия си облик.