Last news in Fakti

14 Август, 2019 19:29 2 814 4

Винетки и ограничения за коли в Букурещ

  • румъния-
  • букурещ-
  • винетка-
  • габриела фиря

Румънската столица въвежда ограничения на достъпа до центъра на града

Винетки и ограничения за коли в Букурещ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кметът на Букурещ Габриела Фиря обяви проект за намаляване на замърсяването в столицата, който предвижда въвеждане на винетка за автомобилите, които не са регистрирани в Букурещ или околния окръг Илфов, и забрана на достъпа до центъра на града на автомобили с високо ниво на замърсяване, съобщава в. "Гъндул".

Предвижда се ограниченията да влязат в сила от 1 януари 2020 г.

"Както знаете, намираме се на едно не особено добро място що се отнася до замърсяването: сред страните от Европейския съюз сме на шесто място - един обезпокоителен факт", изтъкна кметът на Букурещ.

Фиря уточни, че автомобилите, които не са регистрирани в Букурещ или окръг Илфов, ще трябва да се снабдят с електронна винетка Oxigen-B, която струва 10 леи (4,14 лева) на ден или 1900 леи (786,47 лева) за една година, за да могат да влязат в столицата.

Също така в централната част на Букурещ няма да бъдат допускани автомобили с по-високо ниво на замърсяване, тоест с категория под Евро 3. Тя уточни, че се планира това ограничение по-късно да бъде разширено за целия град. Автомобили от категориите не-Евро, Евро 1 или Евро 2 няма да бъдат допускани в центъра на Букурещ, дори да са регистрирани в града или в Илфов.

За автомобилите с норма на замърсяване Евро 3 достъпът до центъра на града ще бъде разрешен само след покупката на електронна винетка на стойност 75 леи (31 лева) за месец или 900 леи (372,54 лева) за година.

Предвидената глоба при неспазване на тези изисквания е между 1500 леи и 2000 леи (621 лева - 828 лева).

Винетките за влизане в града и ограниченията за достъпа до центъра няма да важат за уикендите, нощта и официалните празници.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозефино

    5 1 Отговор
    Чудно просто
  • 2 Густо Майна

    0 0 Отговор
    Хаха, румънците на такива "хватки" от кога са се изучили... За справка камионите: кихаш и минаваш през мегдана, ако искаш! В някои градове, вкл. и Букурещ дори и да си с товарен/разтоварен адрес!!! Та ще го въведат това с гаранция.
  • 3 Софиянец

    0 0 Отговор
    Това е шанаса на Софиянци да дишат и да се справим със задръстванията.

    Заповядайте в Нашия град

    Да се въведе веднага!!!!!
  • 4 Софиянец

    0 0 Отговор
    Да се въведе веднага!

    Заповядайте в Нашия град, след като си заплатите.
Новини по държави: