1 680 2

Винетки и ограничения за коли в Букурещ

Румънската столица въвежда ограничения на достъпа до центъра на града

Винетки и ограничения за коли в Букурещ
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кметът на Букурещ Габриела Фиря обяви проект за намаляване на замърсяването в столицата, който предвижда въвеждане на винетка за автомобилите, които не са регистрирани в Букурещ или околния окръг Илфов, и забрана на достъпа до центъра на града на автомобили с високо ниво на замърсяване, съобщава в. "Гъндул".

Предвижда се ограниченията да влязат в сила от 1 януари 2020 г.

"Както знаете, намираме се на едно не особено добро място що се отнася до замърсяването: сред страните от Европейския съюз сме на шесто място - един обезпокоителен факт", изтъкна кметът на Букурещ.

Фиря уточни, че автомобилите, които не са регистрирани в Букурещ или окръг Илфов, ще трябва да се снабдят с електронна винетка Oxigen-B, която струва 10 леи (4,14 лева) на ден или 1900 леи (786,47 лева) за една година, за да могат да влязат в столицата.

Също така в централната част на Букурещ няма да бъдат допускани автомобили с по-високо ниво на замърсяване, тоест с категория под Евро 3. Тя уточни, че се планира това ограничение по-късно да бъде разширено за целия град. Автомобили от категориите не-Евро, Евро 1 или Евро 2 няма да бъдат допускани в центъра на Букурещ, дори да са регистрирани в града или в Илфов.

За автомобилите с норма на замърсяване Евро 3 достъпът до центъра на града ще бъде разрешен само след покупката на електронна винетка на стойност 75 леи (31 лева) за месец или 900 леи (372,54 лева) за година.

Предвидената глоба при неспазване на тези изисквания е между 1500 леи и 2000 леи (621 лева - 828 лева).

Винетките за влизане в града и ограниченията за достъпа до центъра няма да важат за уикендите, нощта и официалните празници.

Румъния
Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Още по темата

 • Facebook зад волана? Не и в Румъния!

  Facebook зад волана? Не и в Румъния!

  Правителството в Румъния подготвя изменения в пътния кодекс, които предвиждат по-сериозни санкции срещу шофьорите, които използват мобилни телефони ...
  12.08.2019
  849
  2
 • В Румъния: Доживотен затвор за педофилите

  В Румъния: Доживотен затвор за педофилите

  Румъния ще приеме спешно нов закон, който предвижда доживотен затвор за убийство, изнасилване и педофилия, заяви румънският премиер Виорика Дънчила ...
  9.08.2019
  1 458
  20

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Жозефино
  Отговор
  1 19:32  14.08.19
  Чудно просто
 • Густо Майна
  Отговор
  2 03:13  15.08.19
  Хаха, румънците на такива "хватки" от кога са се изучили... За справка камионите: кихаш и минаваш през мегдана, ако искаш! В някои градове, вкл. и Букурещ дори и да си с товарен/разтоварен адрес!!! Та ще го въведат това с гаранция.

Напиши коментар:


Публикувай