Last news in Fakti

17 Август, 2019 09:07 5 109 51

Приземяват "Калибър" и "Кинжал"

  • кинжал-
  • калибър-
  • ракети

Официалната причина за денонсиране за САЩ беше нарушаването на условията на договора от Русия

Приземяват "Калибър" и "Кинжал" - 1

На 2 август ДРСМО официално престава да действа. И двете страни, които сключиха споразумението през декември 1987 г., без особено съжаление реагираха на този факт, имайки основателни причини, пише Поглед инфо.

Официалната причина за денонсиране за САЩ беше нарушаването на условията на договора от Русия.

За „виновник” е посочена крилатата ракета 9M729 (SSC-X-8). Твърди се, че ракетата е преминала изпитанията на разстояние над 500 километра, което е нарушение на условията на договора. Разбира се, това е откровена лъжа.

Изпитаната ракета никога не е прелетяла по-далеч от 480 километра. Но вероятно можем да разберем страховете на американците. Крилатата ракета 9M729 е по-дълга от 9M728 с 530 милиметра. Ясно е, че 1000-килограмовата осколъчно-фугасна бойна глава, оборудвана на 9M729, има по-големи размери от 500-килограмовата 9M728. Задокеанска логика: дори ако руснаците казват истината, какво им пречи да монтират по-лека бойна глава върху „дългата ракета“ и да заемат свободните обеми с допълнителни резервоари за гориво.

Сега, когато ръцете ни са развързани, това трябва да се направи. В технологичен план това е много проста задача. Вероятно изпълнението на президентската заповед за „приземяване“ на „Калибър“ ще се случи по този начин. По време на час полет ракетата изразходва около 280 килограма гориво, най-вероятно е оборудвана с ДТРД Р-95TM-300 с тяга от 360 кгс или неговите варианти, като ТРДД-50БE, създаден на базата на семейството ТРДД-50.

Специфичният разход на гориво на двигателите е приблизително равен: 0,685–0,710 кг/кгс на час полет. През това време ракетата ще преодолее 850-880 километра. Просто изчисление: 500 килограма допълнително гориво дава 1500-1700 километра аеродинамичен обхват.

С подмяната на конвенционалната бойна глава с ядрена бойна глава, с рационалното използване на освободените вътрешни обеми на ракетата, могат да се добавят до 360 допълнителни килограма гориво. Това ще увеличи обхвата с още хиляда километра.

Съветските ядрени бойни глави могат лесно да бъдат изтеглени от склад, монтирани върху новите ракети. Асортиментът е богат. Това са предимно TK 66-02 с мощност 200 килотона. Те бяха инсталирани не само на морската 3M10 „Гранат”, но и на въздушните (X-55) и наземните (3M12 "Релеф", по известни като RK-55).

Подобрен модел на TK 66-05, увеличен до 250 килотона мощност, е поставен върху ракетите Х-55СM. И двете бойни глави имат еднакво тегло - 140 килограма.

Друг кандидат е по-леката 90-килограмова TK-60 с ниска мощност (10 килотона), специално проектирана за 3M55 „Оникс”. Напълно възможно е да използвате съвременни ядрени глави, те са с по-голяма мощност (250-500 килотона) и тежат по-малко. Ракетите 9M728 и 9M729 могат се поставят върху универсални колесни установки 9П78-1 върху шаси МЗКТ-79305 по две или четири. Поставянето им е идентично с основната система за управление на комплекса „Искандер-M”. Руските въоръжени сили вече разгърнаха 12 пълнокръвни ракетни бригади с „Искандер” М и К. Структурата на всяка включва три отделения от две батерии от два комплекса. Общо 288 ракети: балистични 9М723 и крилати 9М728, 9М729.

Преди 32 години ДРСМО отне ударните оръжия на Съветската армия с оперативна дълбочина (от 500 до 1000 км) - ракетната система 9K76 ТЕМП-С. Отсъствието им частично се компенсира от щурмовата и бомбардировъчна авиация. Но всички отлично разбраха, че това не е еквивалентен заместител. Дизайнът на американския „Пършинг-2” първоначално предвиждаше възможност за летене на по-къси разстояния. Изстрелването на ракетата беше възможно в намалена конфигурация, без една от степените.

Вариантът „Пършинг-1В” е само първият етап със стартова маса от 5480 килограма, тяга - 172 килонютона, обхват - 800 километра. Вариантът „Пършинг-2” е само с втора степен със стартова маса 3950 килограма, тяга - 122 килонютона, обхват - 500 километра. Необходимостта такива ракети е очевидна, трябва да „приземим“ и „Кинжала“.

Ясно е, че използването на остарелия прехващач като първи етап на ракетата е необходима мярка. Време е да започнем да създавате пълноценна ракета на базата на „Искандер”, като добавим втори етап от същия двигател 9X820 за 9M723. Тягата му ще е достатъчна, дори в излишък - 175 килонютона, въпреки факта, че ракетата ще увеличи тежестта си до 7500-7 600 килограма и ще порасне до 11 метра. В резултат на това в края на активния участък тя ще получава същите четири хиляди метра в секунда, както при стартиране с МиГ-31, необходими за постигане на обхват от две хиляди километра.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    24 96 Отговор
    СЛАВА НА САЩ,МУРЗИЛКИТЕ В СИБИР НА ТОПЛО

    Коментиран от #2

  • 2 Ел коконо

    66 23 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Алалем на краварите ще им бъде доста топло, особено след къп се разпаднат на атоми. Путин щраква с пръсти и краварите ги немаааа. При това на 100%!

    Коментиран от #3, #6

  • 3 El vibrator

    26 46 Отговор

    До коментар #2 от "Ел коконо":

    И като се събуди,установи че си забравил вибратора.в задника си.!

    Коментиран от #9

  • 4 Маркс и любовникът ме Енгелс

    23 63 Отговор
    Червените боклуци никога не са признавали каквито и да било договори. Винаги са се правили на по-хитри от останалите. Сега поне няма да се крият толкова. На американците им писна да ги лъжат в очите и казаха "баста".

    Коментиран от #8

  • 5 възмутен

    19 43 Отговор
    Абе кво ме интересуват тъпите руски ракети.
  • 6 Ханс картечаря

    14 58 Отговор

    До коментар #2 от "Ел коконо":

    Така си мислиш. Ако беше така червените шаврантии отдавна да са започнали мелето. Тия оръфляци няма какво да губят. И без това умират от глад в провинцията. Въпреки всичко, скапаното животче им е скъпо и не смеят. Сега ще хвърлят пари във надпреварата и като предишния път ще се доразпаднат. Монголоидните славяни ще останат само в Урал. ЕС като нищо ще граничи на изток с Китай.

    Коментиран от #11, #51

  • 7 дядо Йоцо гледа

    53 9 Отговор
    А ние ще си имаме 8 бр. Ф-16 (може би, през 2024год.) С тях ще отблъскваме всеки агресор - от Изток и от Запад! И гарга няма да може да прехвръкне над милата ни Родина. Особено през зимата, когато сме я обвили с пушеци от кюмюра с който се топлим.

    Коментиран от #13

  • 8 Коментар📝

    49 10 Отговор

    До коментар #4 от "Маркс и любовникът ме Енгелс":

    След РАЗПАДА НА СССР ИМА КЛАУЗА В ДОГОВОРА ПОДПИСАНА ЧЕ НАТО НЯМА ДА СЕ РАЗГРЪЩА В СТРАНИТЕ ОТ ВЪРШАВСКИЯТ ДОГОВОР
    ТЪЙ КАТО ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ПРЯКА ОПАСНОСТ ВЪРХУ ОНД.СЛЕД НАРУШАВАНЕ НА ДОГОВОРА ЗАПОЧНА ВТОРАТА СТУДЕНА ВОЙНА КАКТО И ГОРЕЩИ ТОЧКИ ПО СВЕТА КОСОВО,ЧЕРНА ГОРА,ЧЕЧНЯ,ГРУЗИЯ,ЛИБИЯ ,ИРАК,АФГАНИСТАН,ДОНЕЦК,,ЛУГАНСК,КРИМ,И РАЗБИРА СЕ СИРИЯ.ДОБРЕ ЧЕ НЕЩАТА ОЩЕ НЕ СА ЗАГРУБЕЛИ С ИРАН ИЛИ.С.К.ОТ ТУК НАТАТАК СВЕТЪТ СЕ ГОТВИ ЗА ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА.НО ДА СИ ПРИПОМНИМ ДУМИТЕ НА ВЕЛИКИЯТ УЧЕН АЛБЕРТ АЙНЩАИН 3WW ЩЕ БЪДЕ ТОЛКОВА ПАГУБНА ЧЕ АКО ОТЦЕЛЕЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО ТО 4WW ЩЕ БЪДЕ С ЛЪКОВЕ.ТОЧНО ТОВА СПИРА В МОМЕНТА ДА НЯМА ГОЛЯМ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ.

    Коментиран от #16, #18, #28, #38, #48

  • 9 До дилдото

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "El vibrator":

    То ги разбираш явно тези работи. Очевидно от дългогодишен опита :) тАпак

    Коментиран от #12

  • 10 Удобните

    42 5 Отговор
    Руснаците винаги са били и са по-напред в ракетостроенето.
    Производството на ракети е най-скъпо, следователно и печалбите са най-големи. американският частен военнопромишлен комрлекс търси нови печалби. При това руснаците са удобната причина. Това е истината, всичко останало е демагогия!
  • 11 Картечарке

    30 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ханс картечаря":

    Това в гербавата настолна инструкция за дъми членове ли прочете?! Чудя се как може да сте толкова облъчени и прости. Виждате, че нишо което ви е кзано от ес и сащ оръфляци през устенцата на боколина е несъвместимо с нормалните човешки мисли и въпреки това сте готови да имолижете цялата карантия за някой кирлив долар или шекел в твоя конкретен случай!
  • 12 Баща ти

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "До дилдото":

    ми е учител.!
  • 13 До дядо

    23 3 Отговор

    До коментар #7 от "дядо Йоцо гледа":

    Дядо Йоцо прав си, но нали мин. председателя, мин. на отбраната трябва получат тлъстта комисионна! Ако бяха други фърчила, то по-малко парички щеха да гушнат, а пък и те са на новите братя. :)

    Коментиран от #40

  • 14 Картечарка хансолите

    21 4 Отговор
    Аз съм малка картечарка,
    Лапам всеки ден в парка,
    Който дойде го изсмуквам
    А прилича ли на боко се побърквам.
    Цялата треса се от възбуда
    И се чудя на кък да се събуда
    Колко мокри сънища сънувам
    Боко пак ме кара да кукувам
    Аз съм волна картечарка
    Кой ще ме намери в парка
    Аз съм Болна картечарка
    Боко да ми смаже чарка
  • 15 Истината

    9 33 Отговор
    Статията е красноречив пример за руската хибридна война срещу свободния свят. Сигурно поради недоглеждане е попаднала в уважаван новинарски сайт като Факти, който се бори с фалшивите новини и руските хибридни атаки.

    Коментиран от #17, #19, #21

  • 16 Румяна Костова

    24 12 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар📝":

    Няма подписан договор, а само устно обещание от страна на САЩ, че НАТО няма да привлича за членове бившите участници във Варшавския договор. Горбачов е бил много доверчив човек,вярвайки на едната само американска дума, която нищо не значи.

    Коментиран от #30

  • 17 Ти ли пак ма

    18 6 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Ало, земеделска кукувицо, пак ли ти ма?! Съвсем изперка!

    Коментиран от #42

  • 18 Рьоне Артоа

    10 12 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар📝":

    Според Фройд който пише само с големи букви се опитва да компенсира по тоя начин малка пишка.

    Коментиран от #20

  • 19 Румяна Костова

    35 4 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Човек, който нищо не вдява в днешната политическа ситуация я обяснява с хибридните войни, които води Русия срещу Свободния свят. А ако попиташ такъв екземпляр какви войни води Америка, която има свои интереси по целия свят и налага икономически санкции на която държава и се изпречи, мозъкът му ще експлодира от хибриден взрив.

    Коментиран от #43

  • 20 Хер Флик

    11 9 Отговор

    До коментар #18 от "Рьоне Артоа":

    ТоА компенсира много неща. Един ден е мъж с тотално раз3/4ение на личността, друг ден е жена както в случая, а е един и същ гербав дежурен коп.
  • 21 агроном

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Ти пък какво имаш против хибрида?
  • 22 ХаХа 🙈

    18 2 Отговор
    Тегаво ми е днес заради 7 годишното дете !
    Глупости няма да пиша !
    Но е едно знам - това Амок джендърите ни го докараха !
    Спрете поне днес с глупостите !
  • 23 Kcaniba

    15 7 Отговор
    сороснята е в траур.
    фащ пак попиляни и джауат кат наритани

    Коментиран от #44

  • 24 Путлян

    7 15 Отговор
    Ватниците все са невинни и с голяма наглост се правят на праведни!
  • 25 ужас

    13 4 Отговор
    Кинжалите и авангардите са детски играчки в сравнение с това, което предстои да видят. Путин обеща да покаже още интересни неща. Краварите са мат. Русия , Китай , Иран и Кимчо ще ги мачкат като луда крава телето се.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Яни

    5 18 Отговор
    Какви прекрасни народни събори има в Жеравна, Хайдушки поляни. Хората се веселят и се радват на живота. Ама Факти това от къде да го знаят, в Себир е студено и обградено с ракети. А тия посачи, лизачи на путиновият пенис кога ще си извадят главите от задниците си.

    Коментиран от #34

  • 28 Да да

    3 16 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар📝":

    Що ли пак само празни приказки! В коя точка го пише? Кой е карал СеСеСеРе и СИВ да се разпадат? За точка не знам, но съм сигурем че в главата ти има чертичка, която разделя аспиринчето ти на две!

    Коментиран от #31

  • 29 Монгола

    16 1 Отговор
    Трябва да се произвеждат ракети та сороснята алчна да си знае мястото!!!

    Коментиран от #37

  • 30 Коментар📝

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Румяна Костова":

    РУМИ ПИШЕШ НЕЩО КОЕТО НЕ Е ТОЧНО ТАКА СИГУРНО НЕ ЗНАЕШ ЗА ДОГОВОРА/ДОВСЕ/ ЕТО ИФОРМИРАЙ СЕ🤗ЕДИН СЪВЕТ НЕ ГО ЧЕТИ ОТ УИКИПЕДИЯ
  • 31 Коментар📝

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Да да":

    Абе АЗ НА ВСИЧКИТЕ ЛИ ЩЕ ОТГОВАРЯМ ПО ОТДЕЛНО КАТО СТЕ НЕВЕЖИ ПОНЕ НЕ СЕ ЗАЯЖДАЙТЕ ВЕЧЕ СЕ АРГУМЕНТИРАХ.
  • 32 Професора

    15 6 Отговор
    Какви са тия глупави изрази от рода на,, хибридни войни"??!!! Хибрида е кръстоска има дума пропаганда! За краварски слугинаж всичко което не им итърва се обявява за пропаганда.
  • 33 крайно време е

    13 2 Отговор
    да се изхвърлят всякакви конвенционални заряди които са неефективни и губят време и средства за решаване на проблемите. В тази война няма да има място за емоции. Падне ли ракета на дадено място да няма нужда да пада втора пак там.
  • 34 ???

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Яни":

    Отиди Цецко да ти сипе от чорбата. Ама тази годината нещо не го снимат как разбърква с черпака.
  • 35 Русия ли?

    6 9 Отговор
    Страната на лъжите!
  • 36 Минчо Куралски

    3 8 Отговор
    Сън не могат да спят тези от Путерландия . Всеки ден нови измишльотини за ракети ,самолети и сдялани с брадвата автомобили. Президентът ВП час по час издава заповеди все едно от КомИнформБюро за приземяване . Все едно слушам Бай Тошо: Приземаване-приземяване-приземяване.Тягата на тези ракети ще ви е достатъчна да ви прати в дълбоката Азиатска провинция Товарищи Ушанки.
  • 37 Льотчик Рътев

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Монгола":

    Ти не си Монгола , кажи си истинското име; Мангала .
  • 38 Петър Незнакомов

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар📝":

    И каква е тази пряка опасност от ОНД. Съветските орки понеже знаят ,че са агресори се опитват да припишат агресията на другите държави. Кой от разширеното НАТО ще ги напада ; България ,Румъния ,Словакия ,Прибалтийските Републики , Холандия или някой друг , кой. Истината е ,че те искат Източна Европа да не е в НАТО ,за да могат при желание да я анексират. Също както Хитлер и Сталин си поделиха Полша и Прибалтиските република . Долу Комунистическо- Нациската сган.
  • 39 Morgoth

    8 4 Отговор
    Както се вижда Русия, дори да не е нарушавала договора се е подготвяла за сценария при който той няма да бъде продължен. Сега бързо и евтино ще се сдобият с ракети със среден обсег на действие, преизползвайки старите съветски ядрени глави. А световния мир ще почака.
  • 40 Инженер Стрезов

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "До дядо":

    Другари Червени кхмери , изпуснахте възможността за комисионни и екскуризийки от Грипен и РосСамолетДръв. Американците гювеч не дават.

    Коментиран от #45

  • 41 Сесесере

    2 7 Отговор
    Слава на САЩ !
  • 42 Истината

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "Ти ли пак ма":

    Боли, а при болните от русофрения предизвиква бяс и пяна по муцуни те.
  • 43 Истината

    4 8 Отговор

    До коментар #19 от "Румяна Костова":

    Румянче защо руските тролове са толкова неграмотни и елементарни маргинали?
  • 44 Бабушка

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Kcaniba":

    Сложи си един памперс на главата, като Дон Кихот легена и изстреляй де що ракети имаш по соросняшките вятърни мелници.
  • 45 До дядо

    6 3 Отговор

    До коментар #40 от "Инженер Стрезов":

    другарю "инженер", янките просто привеждат комисионните на въпросните мин. председател, мин. на отбр. ..
    И няма такава държава, която да преведе на куп милиярдите (за машини модел преди 40 години, по цени на модел 2017) и да построи завод на чужда територия!!! За това говорим, за най-голямата държавна корупционна сделка, която дори бай Тошо не би си позволил!
  • 46 Хрониките на Евразия

    3 8 Отговор
    КРАСНАЯ АРМИЯ ВСЕХ ̶С̶И̶Л̶Ь̶Н̶Е̶Й̶ БОЛЬНЕЙ.

    В Крим , военни СЛУЧАЙНО са изстреляли авиационна ракета Х-29ТД клас «въздух—земя ».
    Ракетата унищожила хангара , апаратура и още една ракета ..
    За щастие се е разминало без човешки жертви !!!
    И какво казвате , за Калибрите и Кинжалите !
    Маймуни с ракети ..

    Коментиран от #49

  • 47 Черен 5ър

    2 5 Отговор
    Абе дедо, защо никой до сега не е направил зделка за толкова години? Разсрочено, раз раз разсрочено, но вече да имаме самолети. Или, искаш бъдещи правителства, да се оплакват, че изплащат самолетите на Борисов все едно си ги е купил за него си?
  • 48 Истината

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар📝":

    Яма такава клауза, ако имаше мръсната руска кочина щеше да я размахва и да се жалва ката вдовица за чеп. На руската измет пуска тази фалшива версия и постоянно обпъчва общественото мнение.
  • 49 Хрониките на Хохландия

    6 2 Отговор

    До коментар #46 от "Хрониките на Евразия":

    Маймуняк, това, дето го снасяш, е станало преди две години... то ясно, че усрайна е назад във всичко...
  • 50 по търлък

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "сикиш":

    Изляязоха от договора както винаги лецемерно обвинявайки Русия, за да разположат ядрени крелати ракети в Румъния край Букурещ и в Полша, а ядрените бомби от Инджирлик ще ги складират някъде у нас-в четирите безрлатни бази, които имат у нас...и ще могат да ги ползват с новите "модерни" Ф16, които евентуално ще имаме. Всички сороспии като долни и продажни ибрици на САЩ, да смъкнат гащи и да се надупят в посока Крим, защото от там ще ни "целят" новите ракети на Путин. САЩ както през ПСвВ и Втората Св. война са неуязвими, ама май, че уж са неуязвими. Ние щом не си помним историята - тя ще се повтори. Иначе не съм за "Руския ботуш"-той си е бил "миризлив" още при влизането в Свищов през 1877 г., нали Толстой се е учудил на къщите на два ката и високите дувари-т.е. ние сме били тогава още по-добре от крепостния мужик /уж освободен от цар Николай 3 години преди това/. Жалки са нашите продажни сороспии-просто по тези земи имало продажници от векове-затова иимали и векове робство...
  • 51 немои тъй

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ханс картечаря":

    Много умен коментар , такъв не бях чел. Дерзай тъпанар дерзай.