8 726 39

Как се борят с алкохолизма в Русия

Без продажба на алкохол в кварталите

Как се борят с алкохолизма в Русия

Проблемът с алкохолизма в Русия датира отдавна. През годините се раждат не една и две идеи как консумацията му да бъде намалена. Една от най-популярните прилагани мерки е увеличение на цената. Според руски психолози обаче има и друг начин, а именно забраната за продажба на спиртни напитки в жилищните квартали, в близост до високите блокове. Също така продажбата на алкохол там може да окаже негативно влияние върху подрастващите. Деца често се държат като възрастни и успяват да си купят алкохол.

Що се отнася до селските райони, където в близост до дома няма магазин, е добре да се ограничи времето, в което се продава алкохол е мнението на психолози. Също така трябва да се вдигне възрастовата граница и алкохол да се продава на лица навършили 21 години.

Статистиката показва, че в Русия един човек годишно изпива 10 литра твърд алкохол. В действителност цифрата е двойна. Специалисти са на мнение е, че е ефективно да се приложи опитът на Чечня – да се съкрати времето за продажба на алкохол до минимум.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Путин

  47 13 Отговор
  Колкото повече водка толкова по добре !
 • 2 Кой68

  59 3 Отговор
  Единсвения начин на унищожаване е УПОТРЕБАТА МУ👍със хубаво мезе😍.
 • 3 322

  42 9 Отговор
  Борят се, като увеличават консумацията. Основна цел-безпаметност.
 • 4 Borislav Popov

  33 8 Отговор
  Ми как е борят ? Пият го, колкото си може по вече, докато не изчезне, до пълната му ликвидация ! Ние тук в България долу горе, също така се борим с алкохола, с две думи - алкохола е зло и трябва да се унищожава !

  Коментиран от #21

 • 5 виц

  55 5 Отговор
  // В Русия вдигат акциза на водката.Синът радостно се обръща към баща си:- Тате, нали сега по-малко ще пиеш?- Не, татковото, сега ти по-малко ще ядеш!//
 • 6 Абсурд!

  45 7 Отговор
  10 литра на човек "годишно"?! Че те направо са в графата "въздържатели". На руснака 10л са му точно за...10 дни!

 • 7 Хрониките на Евразия

  29 14 Отговор
  Матрьошка - Водка - Мечка .. Трите символа на Русия . Няма как да го забранят , въпреки , че от 1914 година се борят с алкохолизма ..Тогава е въведен сух закон . През 1980 година на петрола много му падна цената . Съветските товарищи бяха принудени да заменят доходите от петрола с тези от алкохола . Войната във Афганистан излезе много скъпа .. Но през 1985 година , Горбачов въведе сух закон и СССР фалира . Днешната ситуация много прилича на тогавашната ..
 • 8 Наливайко

  35 10 Отговор
  Абе ,тя и статистиката им ... руска ! 10 (десет) литра алкохол на година (на човек) ???!!! Да бяха написали - 10 л. на седмица - да вземем да повярваме ,ама ... на година ... в Русия ... на човек !!! Статистиката - като държавата (лъжата - за нищо я нямат) !
 • 9 статистика

  34 7 Отговор
  Абсурд ,нищо няма да постигнат . В Русия ,на един литър купешка водка се падат 50 литра домашен самогон.

  Коментиран от #20

 • 10 ГУЛАГ

  24 7 Отговор
  Хе,хе ! Навремето Сталин не можа да се справи с впиянчента нация ,та сега ли ?
 • 11 Русия я чака икономически подем

  23 8 Отговор
  Добра новина за производителите на Боярщчик ,антифриз ,вакса ,промишлени разтворители и пр.
 • 12 Гоуст

  15 5 Отговор
  Как го борят ли? Следват максимата клин, клин избива
 • 13 ПЕНКО

  8 7 Отговор
  И В НОРВЕГИЯ ,ФИНЛАНДИЯ И ШВЕЦИЯ Е СТУДЕНО ,НО ПРОСТО СА НЯМАЛИ ОТ КАКВО ДА ПРОИЗВЕЖДАТ АЛКОХОЛ КАТО ОБЩЕСТВА !!!

  Коментиран от #15

 • 14 Хрониките на Евразия

  18 16 Отговор
  Каква страна Господи , каква страна .. Кацналият аварийно до Москва в царевичното поле самолет , местните алкохолици вече го разглобяват за скрап … Живеят си хората , от махмурлук няма да умрат 😂 Това е за тези , които си мислят , че диваците живеят само в страни от 3 свят ! Те се молят повече самолети да падат до тях , за да има пари за водка , а някой умник ще им забранява 😂

  Коментиран от #17

 • 15 Хрониките на Евразия

  25 6 Отговор

  До коментар #13 от "ПЕНКО":

  Както е казал Остап Бендер - Самогон може да стане и от табуретка , само захар да има и бирена мая ..
 • 16 ивчо

  18 10 Отговор
  че се пие в Раша спор няма, мо ско мислите че поляците им отстъпват, се лъжете жестоко. Щом от жито правиш водка а не хляб ясно е алкохолизма къде е.... в Полша по лесно ще нсмериш хубава водка от колкото хубав кляб различен от една клисавица която продавст.
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 яеиж

  20 5 Отговор
  За да догонят количествата изпивани у нас, ще им са нужни още 1000 г.
 • 20 Borislav Popov

  13 5 Отговор

  До коментар #9 от "статистика":

  Забравил си още и боярката с медицинския спирт, те също се харчат добре там.
 • 21 куку руку ку

  11 10 Отговор

  До коментар #4 от "Borislav Popov":

  Само в Русия и тук ли? Борбата с алкохола е повсеместна. Някой да направи статистика за Англия, Норвегия и Финландия? Напосоки посочвам, но не съвсем...

  Коментиран от #23

 • 22 Хрониките на Евразия

  12 8 Отговор

  До коментар #17 от "ивчо":

  Дълго време нищо хубаво няма да чуеш от там ! Затова се си се наперил , да защитаваш руските алкохолици , плячкосващи самолета !
 • 23 Borislav Popov

  8 2 Отговор

  До коментар #21 от "куку руку ку":

  Виж сега куко, статията е за Русия, а аз съм вметнал и за нас, понеже дет се вика, сайта е български и ние тук сме предимно българи. То е ясно, че и а другите страни се борят с алкохола но това вече е малко по друга тема. Ти сега, какво искаш всички световни страни ли да ти изброя тука ??

  Коментиран от #35

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Пеньо

  4 6 Отговор
  Когато живееш в сортир, злоупотребата с алкохол е неизбежна!
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Савата

  12 0 Отговор
  Десет литра на година!? Това са 30 грама на ден!?И на това му казват алкохолизъм!?Брррр....нещо не съм прочел както трябва.Я да му дръпна още сто и да фокусирам по добре ...Ами ние българите,дето изтрезняваме с бира,какви сме?
 • 29 Гост

  4 1 Отговор
  значи в Русия 10 л годишно на човек и там се борят с алкохолизма, а в България при 15 л на човек годишно нямаме такъв проблем...:)
 • 30 Гост

  0 0 Отговор
  10 шитра ама 100% алкохо, така се мери щото един пие водка друг бира, вино. Това са 25 литра 40 гр и ъо на глава от населението барабар с жените и децата значи двойно
 • 31 стоян георгиев

  6 3 Отговор
  в русия се борят с алкохолизма както с всичко друго.публикуват фалшиви новини че са решили проблема и всичко е наред!

 • 32 Вячеслав

  3 2 Отговор
  Руснаците избраха християнството пред исляма точно заради пиенето.
 • 33 Edin

  1 1 Отговор
  Предполагам, че при някои хора може да помогнат някои хранителни добавки като Тирозин, Магнезий, Калций, Цинк, витамин Д. По принцип алкохолът би трябвало да 'ограбва' от тялото някои важни еленти (вкл. Б12) и да поврежда системата за усещане на удоволствие в мозъка, където важна роля играе невротрансмитерът допамин. Онези, които все още имат воля да опитат да се откажат от алкохола, може да опитат първо с Тирозин, както и с някои важни хранителни добавки. Може би основният проблем е емоционалният фактор, т.е. ако човек има силни спотаени емоции у себе си (чувство за вина, малоценност, отчаяние ?), които се опитва да премахне чрез пиене или временно да притъпи. Също може да помогне опит за постене и молитви (може да са лични или прочетени отнякъде). Господи Иисус Христос, сине Божий, помилуй нас!

  Коментиран от #36

 • 34 РАКИЙКОВ

  7 0 Отговор
  Аз съм на 76г. и всяка вечер пия на вечеря 100г ракия сварена от мен от бяло грозде без грам захар защото захаромера отчита 24-25 захарност. Или ако направим една проста сметка значи пия по около 36л. на година. За какви 10л. ми говорите при руснаците ?????? Че аз съм бил много пъти в СССР и имам преки наблюдения как се пие там. Даже жените ще сложат в малкото джобче всеки от нас. Няма такава сила, която може да промени това. То просто си е ГЕН.
 • 35 куку руку ку

  3 4 Отговор

  До коментар #23 от "Borislav Popov":

  Просто искам да кажа, че статията е тенденциозна, както и коментарът ти. Днес чух едно изказване за ценностната система на западните държави. Честността е заменена с лъжата. Който лъже по-професионално, или има по-добри адвокати, той е прав.
 • 36 Edin

  2 0 Отговор

  До коментар #33 от "Edin":

  Има лекарства с налтрексон, който също могат да помогнат срещу алкохолизъм или други зависимости.
 • 37 ТАСС

  1 1 Отговор
  Глупости!Ген било...До 18-19 век алкохолизмът в Русия(включително и в Малороссия,т.е днешнаУкрайна)изобщо не е бил проблем.Процентът на злоупотребяващште с алкохола е бил пренебрежимо малък
 • 38 Шаран БГ

  0 0 Отговор
  Употребата на големи количества алкохол води до опиянение и в крайна сметка - до "бягство от действителността". Съветският човек е имал хиляди причини да "бяга от действителността". №37 "ТАСС" правилно е написал- до началото на 19-я век руснаците не са имали алкохолици и проблеми с тях! Сталин / и съветската власт като цяло/не се е "борил" с това зло, а особено с "наркомовската дажба" по време на Втората война е "притурил дърва на огъня". Зависимият човек винаги се управлява,командва, наставлява по-лесно от трезво-мислещия с главата си. И за това най-често е попадал в ГУЛАГ ! До колкото знам,в момента в Русия алкохол можеш да купиш навсякъде - вярно , по-скъпичък. Но както навсякъде по света , така и там, алкохол се произвежда, всяка държава печели по различен начин от продажбата му и същевремено се води борба с прекомерната му употреба. Т.е. пийте - ама с мярка! Ама мамка и на мярката - пак съм я прескочил и ме цепи една глава..........
 • 39 Цвете Кокиче подарено на момиче

  1 0 Отговор
  Водката е водещият алкохол на Русия, там се произвежда най-качествената водка в цял свят !

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.