Last news in Fakti

19 Август, 2019 10:36 2 472 10

САЩ към Китай: Не позволявайте нов Тянанмън

  • тянанмън-
  • хонконг-
  • китай-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Президентът Доналд Тръмп предупреди Пекин да не потушава със сила протестите в Хонконг

САЩ към Китай: Не позволявайте нов Тянанмън - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Китай, че ако протестите в Хонконг бъдат потушени по същия начин като тези на площад "Тянанмън" в Пекин преди 30 години, това би навредило на преговорите за сключване на търговско споразумение между двете най-големи икономики в света, предаде Франс прес.

"Мисля, че би било много трудно да сключим споразумение, ако те упражнят насилие. . . ако има нов площад Тянанмън", каза Тръмп пред журналисти в щата Ню Джърси, когато стотици хиляди продемократични демонстранти отново излязоха по улиците на Хонконг.

Протестите в китайския специален административен район продължават вече повече от два месеца. В последно време Пекин повиши тона, което предизвика опасения от повтаряне на репресиите на площад "Тянанмън" през 1989 г., когато студентски бунт бе потушен с танкове и с цената на стотици, а може би и на хиляди жертви.

Ако тези събития се повторят в Хонконг, "аз мисля, че ще има силни политически настроения", които биха блокирали търговските преговори с Китай, каза Тръмп.

САЩ към Китай: Не позволявайте нов Тянанмън

Американският президент отново призова за мирно решаване на кризата, като прикани китайския си колега Си Дзинпин да преговаря с демонстрантите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    3 23 Отговор
    Слава на САЩ!
  • 2 А стига бе

    28 3 Отговор
    А какво правят САЩ вьв Венецуела--а в Украйна какво направиха---не беше ли това Тянанмьн??? А арабските пролети направени от САЩ какво са??? Тотални и отвратителни лицемери са американците-факт!

    Коментиран от #9

  • 3 Ееее

    14 2 Отговор
    Стига с тая демокрация,че ми се повръща от нея.
  • 4 Шляхтиц

    16 1 Отговор
    Китайските проблеми са си на КИТАЙ. Ако пожелаят и пет тянънмъна ще си устроят. Ти си виж твоите проблеми. Много се тревожиш от снега пред вратата на съседа, а не си изчистил боклука пред СОБСТВЕНАТА СИ ВРАТА...........
  • 5 Рррт

    12 1 Отговор
    Голям психопат е тоя !!!! Отврат!!!
    Как така ще се меси в политиката на други държави ??? Китай не е България, някой от вън да се разпорежда...!!!
  • 6 Дядо Вангел

    1 7 Отговор
    Когато режимите в тези държави са жестоки и титанични е съвсем нормално други страни да вземат отношение. Тръмп не заплашва с военна намеса, а предупреждава че кървава саморазправа с протестиращите ще се отрази негативно на бизнес преговорите между двете страни. Всъщност агресорите са от комунистически Китай, които не зачитат договорите подписани при присъединяването на Хонг Конг, да осигурят самоуправление на мегаполиса в следващите 50 години. Както и Тибет беше нападнат и анексиран с милиони жертви, както и нападението срещу Виетнам, крайграничния конфликт с Индия в Хималаите. Все по агресивната политика към Тайван и т н и т н

    Коментиран от #7

  • 7 123

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дядо Вангел":

    И Китай гледа от краварника те са окупирали половината свят включително България

    Коментиран от #8

  • 8 Дядо Вангел

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    Ако бяха го окупирали ти нямаше да можеш да тролиш по интернет, защото в Китай милиционерите щяха отдавна да се те отвели в неизвестна посока след първата ти онлайн ругатня по адрес на властта. Ето това е разликата
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ъоитубе

    0 0 Отговор
    Забутайте ги в резервати, като индианците, ама преди това ги намалете като население озбивайки ги също като анериканците.