Last news in Fakti

19 Август, 2019 11:13 5 319 6

Иран предупреди САЩ: Не пипайте танкера!

  • иран-
  • сащ-
  • танкер-
  • гибралтар-
  • великобритания

Корабът, който стана част от конфликта между Техеран и Запада, вече плава към Гърция, след като напусна Гибралтар

Иран предупреди САЩ: Не пипайте танкера! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Техеран предупреди Вашингтон срещу всякакви нови опити да задържат в открито море иранския петролен танкер, който напусна Гибралтар, заяви говорител на иранското външно министерство по държавната телевизия, предаде Ройтерс.

Иранският танкер, който стана част от конфликта между Техеран и Запада, вече плава към Гърция, след като напусна Гибралтар, показаха данни за корабния трафик, часове след като британската територия отхвърли искането на САЩ да продължи задържането на морския съд.

Запитан дали Вашингтон може да поднови искането си за задържане на танкера, след като вече е напуснал Гибралтар, говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави каза: "Такива действия биха застрашили сигурността на корабоплаването в открито море. Отправихме предупреждение по официални канали, най-вече чрез швейцарското посолство".

Берн представлява американските интереси в Иран, който няма дипломатически отношения със САЩ.

Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо каза, че местните власти не могат повече да задържат иранския танкер по американско искане, заради разликата в санкционните режими спрямо Техеран в ЕС и САЩ. Посланикът на Иран във Великобритания Хамид Баединежад потвърди информацията, че "Adrian Darya" е напуснал Гибралтар.

Мусави каза още, че въпросът за освобождаването на британския танкер "Стена имперо" още не е решен. Той посочи, че трябва да се изчака решението на съда, който в момента проучва нарушението, извършено от кораба.

Иран предупреди САЩ: Не пипайте танкера!

Иран твърди, че танкерът е задържан заради нарушаване на международните правила, след като не реагирал на предупреждение на корпуса на гвардейците на ислямската революция. Лондон обаче заяви, че Техеран е нарушил международното право като е задържал съда в териториалните води на Оман и го е принудил да навлезе в негови териториални води.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозефино

    5 1 Отговор
    Сакън!
  • 2 Бесен Язовец

    41 5 Отговор
    Не пипайте иранския танкер кравариии Иран не е залък за вашата уста!!!
  • 3 Барчо

    25 3 Отговор
    Прехвърлиха топката на УСАта. Искам да гледам екшън, пък ако няма такъв, ще си пусна Рамбо. Там са много яки. Никой не може да му се опре. Ни виетнамци, ни руснаци. Всички ги унищожава на мига.
  • 4 Анти милиционер

    16 1 Отговор
    Еврейската Северна Корея - САЩ.
  • 5 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    СЦЕНАРИИ ЗА ХОЛИВУД : ..." НЕПОБЕДИМИТЕ -5-6-7-8 " И ЩЕ СА ПАДНАЛИ !!!!!
  • 6 АНЕНЕРБЕ

    3 1 Отговор
    ОФИЦИАЛНО ОТ САТЕЛИТА :

    AIS тип Tanker
    Флаг Iran
    Дестинация KALAMATA
    ETA Aug 26, 12:00
    IMO / MMSI 9116412 / 422263900
    Позивна EPLQ7
    Дълж. / Ширина 331 / 58 m
    Текущо газене 22.1 m
    Курс / Скорост 67.0° / 7.3 kn
    КОРДИНАТИ: 36.80053 N/0.01543 W
    Последен отчет Aug 20, 2019 12:47 UTC

    ТАНКЕРА ПЛАВА КЪМ КАЛАМАТА - ГЪРЦИЯ

    НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ ЗАРЕЖДА ХОТЕЛИТЕ В ТОЗИ ГРАД СЪС СУРОВА НАФТА ЗА ПРЕЗ ЗИМАТА.

    ПО ВЕРОЯТНО Е ДА ОТИДЕ В СИРИЯ И СЕ РАЗТОВАРИ НА ПРАВИЛНОТО МЕСТО - във военните бази на Русия.