Last news in Fakti

19 Август, 2019 13:06 5 602 8

Тревога! Идва климатична катастрофа

  • глобално затопляне-
  • ледник-
  • въглероден диоксид-
  • арктика

Възможно е да се прекрати формирането на арктически морски лед през септември, ако средните глобални температури се повишат с 2 градуса

Тревога! Идва климатична катастрофа - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от университета в Синсинати установиха, че е възможно да се прекрати напълно формирането на арктически морски лед през септември, ако средните глобални температури на въздуха се повишат с 2 градуса Целзий, съобщи Физ.орг.

Това ще доведе до катастрофични промени в полярните екосистеми.

Резултатите от извършеното моделиране показали, че съществува 6-процентна вероятност морският лед през лятото да изчезне, ако климатичното затопляне надхвърли с 1,5 градуса Целзий температурните стойности от прединдустриалната епоха. При повишаване на температурата с 2 градуса Целзий вероятността нараства с 28 процента.

През месец септември, смятан за преходен период между лятото и зимата, е най-малка площта на ледената покривка в Северния ледовит океан. Ледът постепенно изчезва от юни до септември, а през есента покритите с лед площи отново започват да нарастват. Но изчезването на ледената покривка през септември забавя връщането на Арктика към зимния режим, а това застрашава тюлените и белите мечки.

В съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г. увеличаването на средните глобални температури трябва да бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий, за да се избегне свързаният с климатичните промени катастрофичен сценарий.

Учени от Австрия, Франция, Великобритания, Германия и Швейцария наскоро заключиха, че топенето на вечната ледена покривка и свързаното с него изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата ще доведат до неизбежно повишаване на температурите над допустимите граници.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозефино

    3 2 Отговор
    Браво
  • 2 Гост

    8 12 Отговор
    Ей, не минава ден без да се плямпа за тези простотии. Спрете животинската раждаемост и обезлесяването и не ни занимавайте с глупости.

    Коментиран от #4

  • 3 Стамат

    26 1 Отговор
    В Северна Америка има едни 400млн тъпи мега консуматори начело с най отявления от тях - президента им.Та този безмозъчен де..бил каза че нямало глобално затопляне и излезе от парижкото споразумение. За тях това не е проблем че те заемат 25% от изхвърлянето на въглероден диоксид в световен мащаб.
  • 4 Госあ

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Така е ! Животните са виновни 😂 Ама кои, насекоми, птици, влечуги, риби.... гръбначни, безгръбначни....кои са най опасните животни, да ги изтребим до крак ! Ама ха 😂
  • 5 Rado

    2 7 Отговор
    Не ни занимавайте с глупости. Важно е Русия да има нови оръжия. Му ха ха
  • 6 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Ако американците изберат олигофрена Тръмп за още един мандат "бягай към баира" както пеят Айрън Мейдън , буквално. Тоя идиот сложи един друг идиот да управлява агенцията за околна среда в Америка , който цял живот преди това е съдил същата тая агенция ... и в момента просто я демонтира. Ако температурата се повиши с 1 градус на екватпра то на полюса се качава с 4 . А това стане ли започва безконтролно топене на ледените шапки. И тия процеси са много инетрни да ги спреш ще отнеме време и усилия а пък да се обърнат не ми се мисли . Най-лошия вариант е 60 метра покачване на нивото на океаните. Отново изберат ли олигофрена бягай към баира!
  • 7 Факти

    6 0 Отговор
    Хората с тия тревоги нищо няма да еазберат. Ще почнат да разбират и да се съобразяват с планетата когато има наводнения пожари климатични аномалии по по-голямата част от света. Сега като не ги касае какво да разберат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.