21 Август, 2019 08:39 1 484 8

САЩ не спират натиска върху талибаните

  • сащ-
  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани-
  • залмай халилзад-
  • ал кайда

Специалният пратеник на Вашингтон ще замине за Катар за нови преговори с бунтовниците

САЩ не спират натиска върху талибаните - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад ще замине за Катар за нови преговори с талибаните преди да пътува до Кабул за консултации с афганистанското правителство, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от ДПА.

САЩ и талибаните продължават мирните преговори, които целят да бъде сложен край на близо 18-годишния конфликт в страната.

Американският президент Доналд Тръмп заяви пред журналисти в Белия дом, че не иска американските войници да действат като "полицейски сили" в Афганистан след близо 18 години война и описа ситуацията като "нелепа".

Вашингтон иска от талибаните гаранции, че Афганистан няма да се превърне в убежище за терористи, докато бунтовниците са фокусирани върху изтеглянето от Афганистан на всички чуждестранни сили, предвождани от САЩ.

Администрацията на Тръмп поставя като условие за изтеглянето на военните прекратяване на огъня от страна на талибаните и разрив на отношенията с международната терористична мрежа "Ал Кайда". Вашингтон иска също от радикалното движение да седне на масата на преговорите с афганистанското правителство.

САЩ не спират натиска върху талибаните

В неделя американският президент каза, че преговорите с талибаните вървят много добре и че Вашингтон има намерение да намали броя на своите военни в Афганистан. Тръмп не пожела да спомене конкретни бройки, но настоя, че САЩ ще запазят присъствие в страната, включително разузнаване.

Той нарече Афганистан "Харвардски университет" по тероризъм.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    0 2 Отговор
    Мачкай!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 има такова племе

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дебна да ебна":

    Не са цигани !
    Циганите отдавна се изселиха от Афганистан.
    Една голяма част са на Балканите.
    Сега вече и Германия ,ще опита част от историческата асимилация на този прекрасен етнос,за който закона винаги е
    действал само " ако го хванат".
    Много ще ми е интересно ,как Германия ще се справи с това племе?Тези царе на наркотици и проституция,и кражби на всичко що се продава.
    Да ги закарат на някой , Чилийски стадион, или Адолф- краварник, но където и да ги закарат ,на манго винаги ще му е по- добре от България.
    След време ще ги ползват и във изборите за партий и за гласове
    в немската политика и от там нататък няма отърване....
    Ако така лесно се адаптират в Германия да им ги изпратим всичките , и селските феодали тук, да се стягат да си берат чушките сами...
  • 4 няма такива терористи

    4 0 Отговор
    От всичко написано разбирам че Тръмп иска да не стрелят по американците за да може да се изтеглят от Афганистан без много жертви, после да гори и гърми докато свят светува.
    Те забъркаха кашата в Афганистан и сега бързат да се изметат, ами другите които са там, Тръпм се опасявал да не стане терористично убежище Афганистан ,ми то сега какво е?
    Рая на хероина, изкорини хероина и няма да има терористи.
    Както беше в Тайланд, ако нашите читатели се сещат за какво иде реч.
  • 5 плевен

    2 0 Отговор
    САЩ натискали талибаните? Само, че е наобратно. Със серията от терористични актове напоследък, талибаните натискат САЩ. Американците вече са готови да зарежат съюзниците си, и да се изнесат. Тези на снимката ги бройте за мъртви.
  • 6 Именно

    0 0 Отговор
    Ще се изнижат от Афганистан като пр*дня през гащи, остаеяйки след себе си разруха и смърт. Вероятно се карат за контрола над опиумните полета и кой колко процента да прибира. Жалко само, че не загиват както във Виетнам.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Д-р Менгеле

    0 0 Отговор
    В Авганистан не са и чували за Хелзинкски комитети. Там действат закони от времето на хан Крум. Там има най-много цигани без уши , или с една ръка и никой не претендира за помощи в общините като военноинвалид.