21 Август, 2019 10:23 4 106 30

Ракетните планове на САЩ застрашават света (ВИДЕО)

  • сащ-
  • русия-
  • ракета-
  • договор-
  • томахоук

Тестът на крилата ракета, изстреляна от наземна пускова установка, прати в историята Договора за оръжията със среден и малък обсег

Ракетните планове на САЩ застрашават света (ВИДЕО) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Извършеният от САЩ тест на крилата ракета със среден радиус на действие, изстреляна от наземна пускова установка, прати в историята Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), пише "Комерсант".

Пентагонът изпробва в неделя ракета "Томахоук", която успешно порази целта на разстояние 500 км. Така Вашингтон за пръв път реализира на практика излизането си от договора, действал до 2 август, посочва вестникът.

По-рано тази година Вашингтон и Москва спряха да изпълняват ангажиментите си по договора, сключен в края на 1987 г. между СССР и САЩ. Двете страни неведнъж си отправяха взаимни обвинения, че нарушават споразумението.

Ракетното изпитание на САЩ за пореден път доказва, че американците от самото начало са работили за подкопаване на ДРСМО, цитира печатът в Русия коментар на президента Владимир Путин и изявления на висши дипломати в същия смисъл.

Към критиката на американския тест се присъедини и Китай, за който въоръжаването на Пентагона с нови ракети представлява едва ли не по-силна заплаха, отколкото за Русия. Представители на САЩ не крият, че след излизането си от ДРСМО Щатите ще разположат забранени дотогава оръжия първо в страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, напомня "Комерсант".

Изпробваната от Пентагона установка не е нов вид оръжие - "пусковият контейнер просто е свален от кораб и монтиран на мобилна платформа, за целта не е била необходима дългогодишна подготовка", коментира пред вестника Павел Подвиг от Института по разоръжаване на ООН.

По същия начин може да се използва в сухопътен вариант руската корабна крилата ракета "Калибър" - вариант, предложен от руското министерство на отбраната като ответна мярка срещу оттеглянето на САЩ от ДРСМО, добавя той.

Говорителят на Пентагона Робърт Карвър продължи да твърди, че с изпитанието на нова ракета Вашингтон не нарушава ДРСМО. Американското министерство на отбраната съобщи, че е използвана пускова установка "с различна конфигурация от тази на системата "Иджис ашор", разположена от САЩ в Румъния, пише "Росийская газета".

Според московския официоз обаче това не изключва в Румъния и Полша вече да има ракети "Томахоук" - "местните власти нямат достъп до американските военни бази на своя територия", се казва в статията.
Изданието твърди, че с разполагането на такива ракети в Азия САЩ "ще продължат да променят стратегическия баланс между ядрените сили" в света, защото в Азиатския регион се намира не само Китай, а и голяма част от територията на Русия, по-специално база на стратегическите подводници от руския тихоокеански флот.

Москва неведнъж е заявявала, че незабавно ще реагира на действията на САЩ. Същевременно обаче е готова да се откаже от разполагане на свои ракети в Европа, Азия и където и да било, докато там не се появят нови ракети американско производство. Междувременно наближава и 2021 г., когато изтича Договорът за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия между САЩ и Русия от 2010 г., известен като Нов СТАРТ. Москва настоява той да бъде продължен, но Вашингтон не реагира. Международната система за сигурност се руши и този процес има само един инициатор - Съединените щати, заявява "Росийская газета".

Ракетните планове на САЩ застрашават света (ВИДЕО)

Ако САЩ пожелаят да разположат ракети "Томахоук" на сушата в Азия и Европа, това може да означава нова оръжейна надпревара, отбелязва "Взгляд".

Американците ще модернизират ракетите си и "ще ги подготвят за разполагане по целия периметър на Югоизточна Азия", по-специално в Япония и Южна Корея, за да държат под прицел руските бази и ракети "чак до Новосибирск", прогнозира военният експерт Александър Бартош.

"За Европа засега не се говори, тъй като тя вече предложи мораториум върху разполагането на ракетите. Ако обаче американците се решат на тази стъпка - ще им отвърнем", казва той. Москва разполага с всички необходими средства за защита от такива ракети, уверява специалистът.
САЩ разработват хиперзвукова ракета, забранена от ДРСМО, пише в заглавие "РБК", като се позовава на и. д. министър на сухопътните сили Райън Маккарти.

"Маккарти съобщи, че Пентагонът разработва хиперзвукова ракета, снабдена с балистична бойна глава. Обсегът на тази бойна глава поставя ракетата сред забранените от ДРСМО", пояснява всекидневникът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдаващ

    33 5 Отговор
    Явно Старецът е решил да отнесе Света със себе си .

    Коментиран от #8

  • 2 Хрониките на Евразия

    15 24 Отговор
    Правилно , тук съм съгласен ..
    Принуждават руснаците да си взривяват ядреното оръжие на своя територия ..
  • 3 goni

    24 4 Отговор
    След третата световна война няма да има друга! Просто няма да има кой да воюва!:) Мисля че това устройва всички!:) Няма хора, няма проблеми!:)
  • 4 Казуар

    11 33 Отговор
    Руската пропаганда в действие.
  • 5 НАЙ-ПОСЛЕ

    12 38 Отговор
    ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ИМ СЕ СТЪЖНЯВА НА РУСНАЦИТЕ . . . ПОСТЕПЕННО ! ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО , КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИМ НОМЕРА И СПОСОБИ НЕ ВЪРВЯТ В СВЕТА ! РАНО ИЛИ КЪСНО ИЛИ ЩЕ СИ ЯДАТ РАКЕТИТЕ ИЛИ ЩЕ СИ ГИ ВЗРИВЯТ !

    Коментиран от #6

  • 6 Коментар📝

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "НАЙ-ПОСЛЕ":

    Както и Друг съм Писал ТУК:ВЗРИВЯТ ЛИ СИ ЯДРЕНИЯ АРСЕНАЛ ДОРИ НА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ,СЛЕД 10ДНИ ПЛАНЕТАТА НИ Е МАРС
  • 7 Бай Яни

    9 31 Отговор
    Публикувано в руская газета. Ясно, тия не спират да бълват простотии бре. Аман от агитация. Не разбрахте ли че 90%от народа ни неще да има нищо общо с русняците.

    Коментиран от #11

  • 8 ДРСМО

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдаващ":

    Не е стареца,а бестните кучета около него.Нищо не зависи от перчема,той е кукла на конци дърпана от муше.
  • 9 Факт

    36 6 Отговор
    По принцип дьржавата САЩ е заплаха за целият свят-факт. Та ракетите са само част от тази заплаха.

    Коментиран от #13

  • 10 Фак

    8 24 Отговор
    Не янките, а Факти застрашават света, пускат комикси и филмчета с руски свръхоръжия, ония четат, плашат се и вземат ответни мерки. Това е.
  • 11 Реално

    24 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Яни":

    Ако не знаеш да ти кажа,че точно Комерсант е рупор на либерал-соросоидите в Русия...Но явно и те виждат шизофренията на американците.И трябва да си изкючително пьрвичен и елементарен,за да не схващаш какво голямо зло направиха американците на светьт с излизането си от този договор.
  • 12 Тръмп

    4 20 Отговор
    На мушката сте,а мръднахте,а ви утепахме,комуноиди жалки и прости!!!:):):)
  • 13 Тръмп

    3 16 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Заплаха сме за терористите и техните братя комуноидни дебили!!!:):):)
  • 14 Borislav Popov

    9 18 Отговор
    В статията не се казва какво правят със света рушките ракетни тестове. Може би защото избиха бая мурзилаж и все още ближат рани?
  • 15 Румяна Костова

    16 23 Отговор
    Тепърва им предстоят проблемите на руснаците. Те са толкова тъпи и са като малки птичета колибрички, които не знаят, че си имат работа с тиранозавър Рекс, който беше заспал досега в сладка дрямка, но го разбудиха с чуруликането си и кълването на трошички около бърлогата му с малките клюнчета. Просто тези патета от Кремъл не знаят с кого си имат работа!!
  • 16 болшой каскет с петолъчка

    9 20 Отговор
    Америка поне от половин година предупреждава режима на Кремъл да спрат с опитите и да изпълняват договора За капак на всичко не само че не спряха ами си взривиха ядрена ракета над главите след несполучлив опит Естествено че Щатите ще вземат контра мерки
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 честито на печелившите

    4 11 Отговор
    Мдаа ,при последната "надпревара във въоръжаването" една империя рухна (сещате ли се коя) ,СЕГА ПРЕДСТОИ ДА СТАНЕ СЪЩОТО И С НАСЛЕДНИКА И .
  • 19 Народна пословица

    5 10 Отговор
    Няма ден без Вовата да се похвали с някакво ново супер, хипер, мега, безаналогово оръжие или друг чутовен експеримент със средство за убиване и/или разрушение. А сега, янките взели съществуваща ракета с морско базиране и я изтреляли от сушата и ... ужас тея ще ни настигнат !!! Каквото почукало, такова се обадило !
  • 20 Само питам

    4 8 Отговор
    Докога Факти ще бъде неволен проводник на руски фалшиви новини и руски хибридни внушения? Все пак сте уважавана българска медия и не бива да си позволявате подобно поведение.
  • 21 Су27

    8 5 Отговор
    Как пък америте за има няма два месеца след анулирането на договора успяха да проектират, тестват и произвеждат тези ракети?

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Рубладжийче

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Су27":

    Въпрос на интелектуални и технологични възможности. Все пак това са ракети, които се разработват като оръжие от Фау 1 до днес. Щом и Ким прави подобни опити......
  • 23 Рубладжийче

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Су27":

    И ракетите вси още не се произвеждат а се тестват. Не всявай страх и ужас сред русофилите.
  • 24 Жоро

    8 4 Отговор
    Пак квичане от кочината...Путлер си го направи...Сега пискат като недоклатени...
  • 25 Хрониките на Евразия

    3 6 Отговор
    Ракетите на САЩ , извън ДРСМД вече “правят нерви” на Кремъл .
    Американците за 6 месеца
    произведоха земна крилата ракета , която беше само на чертеж .
    И в Кремъл прекрасно разбират ,че ще имат още много и разни ракети .
    А тяхната 9М729 така и ще си остане само 9М729…
  • 26 Яко борш у главата

    2 7 Отговор
    Изтрили ми коментара. Това прави ли тоя пасквил по смислен ?
    Хайде на рублите, Анатолий
  • 27 А тях кой ще

    6 1 Отговор
    Санкционира и накаже, трябва да изгоним наглото им присъствие на балканите и европа и да спрем търговията с краварите тук си имаме всичко, природа ресурси те ко оскат ни го заемат се разкарат

    Коментиран от #28

  • 28 Жоро

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "А тях кой ще":

    Научи се да пишеш.....Иначе нито ни !!!!ВЗЕМАТ!!!...още по малко ни ( :D :D ЗАЕМАТ :D :D )...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 до коментар 23

    0 0 Отговор
    Те сега тези фишеци ще им ги прави И.Мъск да се връщат обратно,ама пълни!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания