Last news in Fakti

21 Август, 2019 11:27 1 048 0

Тръмп и Ким отново ще преговарят?

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун-
  • стивън бигън-
  • доналд тръмп

На 10 август американският президент увери в Twitter, че севернокорейският лидер иска да възобнови двустранния диалог

Тръмп и Ким отново ще преговарят? - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

САЩ са готови да възобновят преките си работни дискусии със Северна Корея за ядрената ѝ програма, заяви специалният американски пратеник за КНДР Стивън Бигън в Сеул, предаде Франс прес.

Двустранните преговори буксуват от провала на втората среща на върха в Ханой през февруари между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Тогава Вашингтон и Пхенян не успяха да се разберат за прекратяването на ядрените програми на Северна Корея в замяна на отмяна на икономическите санкции.

Завършването на годишните съвместни американско-южнокорейски военни учения, които КНДР възприема като враждебни, обаче изглежда създава условия за възобновяване на преговорите.

"Готови сме да започнем дискусии щом севернокорейските ни колеги се свържат с нас", каза Стивън Бигън след среща в Сеул с южнокорейския си колега И До Хун.

И До Хун заяви, че двамата са обсъдили как бързо да се възобновят ядрените преговори и да се постигне "съществен напредък".

Според отразени в пресата слухове е възможно да се състои среща между американци и севернокорейци в демилитаризираната зона между двете Кореи. Това може да стане по време на започналата тридневна визита на Бигън в Сеул.

Бигън отхвърли медийни спекулации, че ще стане следващият посланик на САЩ в Русия и заяви, че е "напълно ангажиран" със сегашната си мисия.

Северна Корея винаги е критикувала съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, които смята за подготовка за бъдещо нахлуване на нейна територия.

Тръмп и Ким отново ще преговарят?

В Южна Корея са разположени близо 30 000 американски военни.

На 10 август Доналд Тръмп разкри съдържанието на писмо от Ким Чен Ун и увери в Twitter, че севернокорейският лидер иска да възобнови преговорите и е обещал, че ще спре ракетните изпитания след края на съвместните военни учения.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: