22 Август, 2019 17:47 10 454 60

Ердоган иска Volkswagen. На всяка цена

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • фолксваген-
  • завод-
  • volkswagen

Турският президент е убеден, че новият завод ще бъде построен именно в Турция

Ердоган иска Volkswagen. На всяка цена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Ердоган е убеден, че новият завод на Volkswagen​ ще бъде построен именно в Турция. Той иска тази инвестиция на всяка цена. Защото от нея зависи много. Ето какво пишат по темата две германски издания:

Ердоган е известен с предпочитанията си към автомобилите Mercedes - още докато е кмет на Истанбул, поръчва автобуси за градския транспорт от тази марка, с които да замести дотогавашните икаруси. А когато става министър-председател, купува за ведомството си 10 мерцедеса на стойност 1,5 милиона евро. Самият той по онова време също кара мерцедес - реставриран S600. Напоследък обаче броят на фолксвагените в служебния автопарк на президента постоянно расте, разказва турският журналист Джан Дюндар на страниците на германския "Ди Цайт".

Дюндар припомня тези факти, за да обясни казаното от Ердоган на среща с председателя на Съюза на таксиметровите шофьори: "Volkswagen ще построи фабрика в Турция и в резултат от тази инвестиция всички вие ще получите фолксвагени". Президентът заявил освен това, че щял да помоли германския концерн да разработи специален модел за турските таксиметрови шофьори. Към този момент медиите съобщаваха, че Volkswagen още се колебае между България и Турция. Да, в България работната ръка е по-евтина, но се твърди, че Турция е приела всички изисквания на концерна и е предложила държавни гаранции.

Ако успее да привлече Volkswagen​

Всичко това не означава, че в предпочитанията на Ердоган са настъпили някакви съществени промени. Volkswagen не е станал любима марка на турския президент - той просто се нуждае от инвестиции, както в икономически, така и в политически план, убеден е Джан Дюндар. Защото никак не е лесно да се намерят инвеститори за една страна, в която режимът потъпква правовата държава и където е надвиснала заплахата от икономическа криза. Ако успее да привлече Volkswagen, Ердоган ще може да използва тази гигантска инвестиция, за да реабилитира режима си и да привлече и други концерни, отбелязва Дюндар в "Ди Цайт".

И вестник ТАЦ е на мнение, че би било голям успех за Ердоган, ако Volkswagen избере Турция. Точно в момент, когато той е изолиран външнополитически и е в сложни отношения както със Съединените щати, така и с ЕС, новият завод на Volkswagen в Турция може да послужи на Ердоган като доказателство за неговата благонадеждност. И още нещо: ако германският концерн дойде в Турция, може да го последват и други инвеститори, които досега заобикаляха Турция заради политическата ситуация и нарастващата правна несигурност, прогнозира ТАЦ.

Напълно разбираемо е, че турското правителство се опитва да привлече чуждестранни инвеститори, предлагайки държавни гаранции. Но е доста трудно да се има доверие на гаранциите на един режим, потъпкващ правовата държава. Ако потенциалните инвеститори биха държали повече на правовата държавност, отколкото на икономическите гаранции, това би било от голяма полза както за тях, така и за местното население, отбелязва Джан Дюдар в "Ди Цайт".

"България определено е по-добрият вариант"

А какво мислят читателите на ТАЦ и "Ди Цайт"? Един от тях коментира, че Турция съвсем няма да е първата не най-демократична държава, в която се произвеждат германски автомобили. А друг читател пише: "Всеки, който мине през индустриалните зони на Истанбул, Бурса или Маниса, ще види колко много германски фирми произвеждат там, осигурявайки десетки хиляди работни места. Тези фирми не са там, за да направят услуга на Турция или на Ердоган, а просто защото печелят добри пари".

България определено е по-добрият вариант, смята друг читател и добавя, че не разбира оптимизма на Volkswagen по отношение на Турция. Облаците над главата на Ердоган се сгъстяват, но той няма да се откаже лесно от властта. А това означава, че в следващите няколко години в Турция може да стане много бурно. Дали при това положение инвестицията на Volkswagen ще си заслужава? - пита читателят и заключава: "Дори и нещата да не се развият толкова зле, смятам решението на Volkswagen за крайно непредпазливо".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозефино

    20 6 Отговор
    Мноооооооооо иска
  • 2 Руските ракети му стигат

    23 6 Отговор
    Дуел!!!!!!!
  • 3 Боко тиквочев

    23 19 Отговор
    Аз искам комисионна. На всяка цена!
  • 4 Баба ванга

    19 21 Отговор
    У Туркия ше е инаке фагена фалирга
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Абе тука или там😂😂

    8 60 Отговор
    Все е Туркия там бълхария нема да стане никога😂😂😂😂ама нука е въпрос на време да се вее полумесецът

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Работническо дело

    20 2 Отговор
    И пропагандата се лее...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай Ганьо

    39 5 Отговор
    Тази работа с VW вече не само мирише, но направо смърди. Те гледат печалбата, но да отидеш там при този, означава, че не им пука за хората изобщо. Права не ги интересуват.

    Коментиран от #14, #36

  • 12 Може да иска

    21 11 Отговор
    Но вместо него, ще го получи България.

    Коментиран от #28

  • 13 Нема милиарди кражбинка за бокии

    11 9 Отговор
    Значи ше ни одере назе за пореден път😂😂😂нема ножичка и лентичка😂😂😂и гръмки слова и торби с евраци на рояци😂😂
  • 14 Що тука има ли права😂😂

    7 13 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Ганьо":

    Я се защити от некои ромав дорде те ръга с ножа и да видиш😂😂😂😂

    Коментиран от #55

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Госあ

    16 8 Отговор
    А това че токът ни е най скъпият в Европа, дали влияе по някакъв начин на индустрията ? 😂 Като оставим настрана корупцията

    Коментиран от #31

  • 17 Плевнелиев

    15 3 Отговор
    Няма да му дам, в България ще е. ТОЧКА
  • 18 Хахото

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "Абе тука или там😂😂":

    А може ли да ти влезе дръжката на знамето в полумесеца да ти стане кръгъл

    Коментиран от #20

  • 19 бай Даньо

    18 1 Отговор
    Вероятно и на нашите форумни тролове е станало ясно че избора на Фолксваген е много по голям от "тук е по-евтино от там" и в тоя смисъл България има всички предимства, а Турция всички недостатъци , но от германец не очаквам гениални бизнес решения ( дано ме опровергаят) , та стоя тук е едни семки и гледам сеир...

    Коментиран от #22, #35

  • 20 Абе обречени сте😂😂

    7 21 Отговор

    До коментар #18 от "Хахото":

    Кво и да си говорим численоста ви вече е по малка от оркестъра на турската армия😂😂😂пък си дрънкаи беге на 3 морета и 5 океана😂😂😂😂

    Коментиран от #26, #27, #29

  • 21 Знам знам🙄

    6 4 Отговор
    Иска ама кукиш. Нема да вземе нищо. Най много още некой преврат зад вратът да вземе. А че на дойчовците не им дреме за друго освен за бизнес така е. Само незнам що па сте толко сигурни че ще е у България. Правиха вече няколко опита големи производители. Щото имаме и потенциал и инженерно осигуряване. Имахме. Ама комисионните са огромни. Абе що след всички преговори на ниво правителство голяма фирма в чуждата преса се изкарват материали за корупцията по високите етажи в България.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 обективно погледнато

    5 10 Отговор
    Ми има основание Султаня, ще размаха една рязана руска ракета и германците, ще клекнат на нея ! Ние, кво ще размахаме на Боко милиметъра ли ?
  • 24 Тръмп

    5 3 Отговор
    Спокойно,АЗ определям къде да бъде завода,а не сатрапа Султан Ердоган!!!:):):)ФВ ще се прави в България и точка!!!:):):)Най-добре логистично щеше да е във Видин,Враца или Монтана,а и района да се развие!!!:):):)Но това са подробности към днешна дата!!!:):):)

    Коментиран от #34

  • 25 Тръмп

    10 1 Отговор
    Безплатен билет за Сибир на всички песимисти и критикари продавам!!!:):):)
  • 26 Тръмп

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "Абе обречени сте😂😂":

    Развъждате се с ЕС кредити,та Ердо скоро ще ви редуцира от тъпотия!!!:):):)
  • 27 Интересно

    18 5 Отговор

    До коментар #20 от "Абе обречени сте😂😂":

    Аз живея в чужбина и съм срещал много турци. Всички до един като чуят български турчин реагират като ние за циганите. Това не е моя измислица. Брат излез от черупката. Браво за перфектният български език.

    Коментиран от #33

  • 28 !!!

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Може да иска":

    А стига!Насмеши гьзките!
  • 29 Ghost

    21 1 Отговор

    До коментар #20 от "Абе обречени сте😂😂":

    Имате повечко маймуняци, за това оркестърът ви е повече от нашата армия. Не сме войнствен народ, но който ни е предизвиквал до сега, после е сърбал попарката. Хвалите Турция и пишете глупости, а се натискате тук, защото там е мизерия, строг режим и глад, а тук си плющите свинско донасита.

    Коментиран от #32

  • 30 БОРБА ЗА ВЛАСТ

    16 1 Отговор
    Тази инвестиция е важна както за Ердоган така и за Бойко. Който спечели ще властва а който загуби ще се пенсионира.
  • 31 Да да

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Имало 2 дни в които бил скъп! Нали де сещаш, че такъв голям завод няма да купува ток от борсата, а ще има договор с някое ЕРП. ЧЕЗ и ЕВН са тяхни, така че няма да имат проблем.
  • 32 Плющим и свинките ви 😀

    0 8 Отговор

    До коментар #29 от "Ghost":

    Ако не знаеш...

    Коментиран от #37

  • 33 Ти да видиш какво става

    3 10 Отговор

    До коментар #27 от "Интересно":

    Като чуят за български българин...бетер от цигански циганин...
  • 34 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Тръмп":

    Все едно в джунглата да направят завод. Ти познаваш ли шебеци които да могат да сглобяват коли... ?
  • 35 Затова ще люпиш семки

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "бай Даньо":

    Защото подценяваш германският бизнес. Виж ако германците отваряха завод за люпене на семки със сигурност щеше да е в родното ти село.

    Коментиран от #51

  • 36 Никой не е задължен

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Ганьо":

    Да му пука за теб. Хората търсят печалба

    Коментиран от #52

  • 37 😃😃😃

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "Плющим и свинките ви 😀":

    Май плющите чикии с двете ръце.

    Коментиран от #39, #56

  • 38 Made in Turkey

    11 1 Отговор
    Made in Turkey този надпис го има на много тениски,маратонки,авточасти,домати и т.н. моля ви не го слагайте и върху VW - ще разсипете качествените автомобили.

    Коментиран от #41

  • 39 Плющим и с двете

    0 5 Отговор

    До коментар #37 от "😃😃😃":

    Ама едновременно, нещо което ти не можеш хахахаха.....затова и бенките ви бягат при нас хохохо

    Коментиран от #43

  • 40 Радо

    4 2 Отговор
    Еми швабите да построят два завода - един у нас и един в браЦка Турция - кво чак толзуз....чок проблем разийшли.
  • 41 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #38 от "Made in Turkey":

    Преброй същите с made in Bulgaria. Няма нали? И на мартеничките пише made in China

    Коментиран от #45

  • 42 Гледач

    4 2 Отговор
    Споко бе ердоганчо нали сте един НАРОД с германците при вас ще е завода. ПРОСТО ТВОЯТ СЛУГИНАЖ В БЪЛГАРИЯ РАЗТЯГА ГЛУПОСТТИ ЗА ЗАВОДА ДО ИЗБОРИТЕ.НО ПОСЛЕ И ДА ИМА ШАНС ДА Е В БЪЛГАРИЯ БОЙКО ЩЕ ГИ ОТПРАТИ С ДУМИ ХОДЕТЕ В ТУРЦИЯ ТАМ Е ПО ДОБРЕ
  • 43 😃😃😃

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Плющим и с двете":

    Хахаха че ви доведем едно сиво българско магаре да ви изплющи между двете бузи.Хахаха

    Коментиран от #44

  • 44 Като не можете вие

    0 4 Отговор

    До коментар #43 от "😃😃😃":

    Ще доведете я....хохохохохо на нас магаре ни не требе за да ви плющим хахаха

    Коментиран от #46

  • 45 Качество

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Да , обаче тениските , доматите и маратонките на които пише made in Bulgaria са качествени, за разлика от турските боклуци.
  • 46 😃😃😃

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Като не можете вие":

    Можеме и ние да ви изпющим, но си признаваме магарешкия е по-голям и повече ще ви хареса.хахахохохаха

    Коментиран от #47

  • 47 А защо тогава жените ви

    1 4 Отговор

    До коментар #46 от "😃😃😃":

    Не ходят при магаретата, а идват при нас, м?

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Георги

    4 6 Отговор
    В България няма работна ръка, няма работниции.
    Всичко читаво е в чужбина останаха циганета много естествено не интегрирани, пенсионери и такива където гледат да са на държавна работа (заплатаджии).
    Това е истината хората не са глупави...
  • 50 Така е, при нас идват

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Качество":

    Всички които обичат големи и корави. Добре си дошъл и ти :)
  • 51 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Затова ще люпиш семки":

    не го подценявам германския бизнес а съм го преценил преди години защото съм имал работа с тях и знам как един еврейн ( бившия ми шеф, инак долен тип) ги прави див петел и то не безмислена компания като Фолксваген ами говорим Аербъс ... капиш? Сети се и селото ми кое е...

    Коментиран от #60

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Шаманат от резервата

    7 1 Отговор
    В Холандия живеех до едни турски мекерета пускаха силно долни гюбеци и мазни цигански чалги отврат направо купих си най добрата уредба с много яки колони и им пуснах Як американски рап както и песента на Димчо Ше ги клатя хахаха
  • 55 Въй !

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Що тука има ли права😂😂":

    Да дойде у назе у имото ми у Америка ,с ножо ,да види зор ! Ако може да бега ! Не пиши ! Нечем да четем ! 😂
  • 56 Ghost

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "😃😃😃":

    Явно си майминяк от новите модели, кабриолети. Извинявай, че те засегнах със свинското, просто истината боли :). Интересното е че сте на гости, а се чувствате като вкъщи. Доста сте нагли, маи скоро пак ще ви гоним, а вие пак ще се върнете с чаршафи и възглавници, защото и там не ви искат. По кротко го давайте, защото никак не сте за завиждане. По старото поколение го знаят това чувство, попитай те ги как им беше преди да пишете против България.
  • 57 Гошко

    1 1 Отговор
    Само Дончо може да спре завода на Фолксваген да е в Турция и да накаже Туркия
  • 58 vasik atanasova

    2 1 Отговор
    Ердоган дава по 300 долара пожизнена пенсия за хора над 65 г
    и безплатни болници
    ето това е
    затова пак за него ще гласуват
    а щом иска фолцваген ще го има
  • 59 ХРИЗАНТЕМА

    0 0 Отговор
    Бай Данчо, неграмотни които, пише се ЕВРЕИН МАЙ не си ходил на училище. Тъпак.
  • 60 Свирепия

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "бай Даньо":

    Фолксваген са компания номер 1 в света с над 10млн.продадени коли на година, малоумен селяк, вземи се ограмоти малко преди да пишеш глупост...
Новини по държави: