Last news in Fakti

23 Август, 2019 08:26 8 933 49

Стотици руски учени се обърнаха срещу Путин

  • протести-
  • учени-
  • владимир путин-
  • путин-
  • полиция-
  • произвол-
  • репресии

Трябва да се спре юридическият произвол!

Стотици руски учени се обърнаха срещу Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 550 руски учени и академици обвиниха Кремъл, че води кампания на репресии срещу активисти, организирали някои от най-големите антиправителствени протести в Русия от години насам, предаде "Ройтерс".

В отворено писмо учените искат да се прекратят делата срещу повече от дузина активисти, които могат да получат до осем години затвор заради масови размирици по време на неотдавнашен протест срещу отказа да се допуснат опозиционни кандидати до участие в местните избори в Москва.

Призоваваме хората, които управляват държавния апарат, да спрат този юридически произвол, да сложат край на политическата репресия и да започнат да спазват стриктно конституционните норми, се казва в отвореното писмо на учените, публикувано онлайн от научното издание "Троицки".

С безпокойство гледаме как отхвърлянето на лъжите в Русия се превръща в наказуемо криминално деяние и как политическите репресии са придружени от повдигане на абсурдни обвинения, особено тези касаещи масови размирици и външна намеса, се допълва в отвореното писмо. В Москва бяха организирани масови протести, при които бяха бити и задържани много от демонстрантите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алекс

    60 50 Отговор
    Русия не се интересува от гражданите си, така както Съветският съюз не си е отишъл от Русия

    Коментиран от #3, #21, #34, #41

  • 2 El chochone

    50 41 Отговор
    Ма как така, Путин е бащата на народите и най-изтъкнатият представител на прогресивното човечество и на руските тролове във Факти.
  • 3 Въпрос

    44 24 Отговор

    До коментар #1 от "Алекс":

    А как мислиш, дали КГБ си е отишло от Путин?
  • 4 среднощен

    48 6 Отговор
    Когато реално се стигне до заплаха за статуквото, навсякъде по света властта става "нервна, цинична и човеконенавистна"..! Тези хора така и не разбраха, че не властта им принадлежи, а че те принадлежат на Властта..!? Тъжно, но за много хора "сладко" измамно усещане за щастие и цел на живота..!?

    Коментиран от #29

  • 5 ДДРОнег

    35 30 Отговор
    Браво на руските учени, дано не им се случи нещо "случайно" !!! Путин е силен лидер, добър или лош, но е силен и е полезен за страната си или за тези около него. Но не бива да потиска народа си, крепостничеството и комунизЪма си отидоха надявам се безвъзвратно !!!

    Коментиран от #25

  • 6 36363728

    50 27 Отговор
    Трябва се провери тая информация, защото съм забелязал, че някои детайли за тая страна или ги спестявате или черпите инфо от малки опозиционни канали със спонсорство на ония отвъд океана, па на ония въобще като заговорят гледам да ида на плаж!

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината

    27 23 Отговор
    В Гулаг е имало специални селища за учени. Дори Сергей Корольов е минал през тях. Няма да е изненада ако Путин почерпи от светлия пример на Сталин.
  • 9 Да да

    15 15 Отговор

    До коментар #7 от "ДОКО":

    И къде е тази славна страна? Май с акъла ти са на едно и също място!
  • 10 Димов

    21 14 Отговор
    Историята не търпи диктатори.
  • 11 Червената лисица

    30 31 Отговор

    До коментар #6 от "36363728":

    Отивай на плаж и гледай да не изгориш. Комунистите от цял свят винаги са били национални предатели за собствените си нации. Тяхната единствена родина е тази със столица Москва. А Москва винаги е права. Всичко , което се различава от версията Кремъл е от Лукавия. Защо ли ми е познато това нещо, а аз съм на 70 години и много съм видял особено от "братушките". Червените боклуци да правят на собствена територия каквото искат. Да си избиват населението, да ги облъчват , тровят и т.н. Но да бъдат така добри и да не се правят на световна жертва, на демократи и прочие. Те, в момента са една деспотична империя , на нивото на страна от третия свят, но с голямо самочувствие. Има едни хора, които живеят в България и мислят, че са Българи. Едно кимане с глава от Кремъл и веднага ще предадат страната си, както го правеха. Нещо в начина ти на разсъждение много ми напомня тези хора. Дано ситуацията не наложи да те разстрелят по военновременни закони като предател пред лицето на врага. Процедурата в такъв случай е много кратка и ефективна - повярвай ми.

    Коментиран от #19, #20, #26

  • 12 Borislav Popov

    22 23 Отговор
    Сега ще се сберат тук руските подлоги и ще рекат,че руските учени са сороспии и НПО -подлоги, понеже според тяхната примитивна русуфилска логика всеки който не е съгласен с Путин е такъв.

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Споко демократи

    33 17 Отговор
    Статията е на Ройтерс, значи е преднамерена, оплюваща и целенасочена. Няма имена на учени застанали зад пасквил в онлайн издание"Троицки"( вероятно " Троцки"), което показва, че не става дума за учени, а за политолози, кой знае къде и платени кой знае от кого. Смешно е, защото истинските учени не се занимават с политика, умът им е в по-смислени и стойностни неща.

    Коментиран от #15

  • 14 хихихихи

    12 10 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Тцъ, само за теб ще кажем това!
  • 15 Бай хой

    12 13 Отговор

    До коментар #13 от "Споко демократи":

    Друго си е да е от ТАСС! Те никога не лъжат.
  • 16 Цанко

    27 13 Отговор
    Русия разполага с над 50 000 учени ! Това че 500 човек са писали писмо си е техен проблем. Законът е за всички и трябва да се спазва. А тия 500 са явно някои неуспели в науката и тръгнали да се занимават с политика. Истинските учени си гледат работата и не се занимават с глупости. Само разни грантаджии ги правят тия простотии.
  • 17 Чи май фаче

    27 7 Отговор
    Соросоидите тук веднага клъвнаха на статията . И гол бастун да им покажеш , щом на него пише Русия - и него ще налапат.
  • 18 бат Рамбо е гей

    19 7 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    По голяма соросоидна подлога от тебе няма. Готов на всичко - даже и зад чужд ник да застане , само и само да изкара два мизерни цента. Иначе акъл на буци вадиш .

    Коментиран от #22, #27

  • 19 мазохист

    14 7 Отговор

    До коментар #11 от "Червената лисица":

    Соросня - що не ходиш в обора ? Или не те пускат там колкото и да им лижеш задника ? Нали сме братски народи с тях ? Нали те барабар с пиратите и франсетата ни освободиха от Турско робство ?
  • 20 Коста

    12 11 Отговор

    До коментар #11 от "Червената лисица":

    То на тебе все комунистите са ти виновни - като на баце - Станишев ! Те комунистите измряха вече - стига им обръща кокалите ! Ама май новите демократи , дето ви мързи да си преместите задника разсипахте и окрадохте държавата ??!!
  • 21 Костадин

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Алекс":

    Учените в Русия живеят в друго измерение, ройтерс гое казал защо да им се верва.
  • 22 Borislav Popov

    7 12 Отговор

    До коментар #18 от "бат Рамбо е гей":

    Дреме ми на мен за твоя Сорос, но факта, че ти си се впрегнал за моя коментар и ми отговаряш по този начин, доказва, че ти пък си най голямата руска подлога тук, драги ми гейчо.
  • 23 Всичко е контролирано и под контрол

    2 3 Отговор
    Най-много да обърнат и другата бузка.
  • 24 соросоид дебил

    15 12 Отговор
    Уж "учени", а не виждат че това е опит за дестабилизация на Русия отвън? Тези учени не забелязват ли, че в Русия при политически демонстрации не се използват водни оръдия и сълзотворен газ? Не забелязват ли че няма дори ранени за разлика от избитите 11 човека във Франция и хиляди ранени и арестувани? Говорим за западна Европа. За САЩ където полицията разстрелва като кучета хората по улиците за нищо изобщо не искам да споменавам даже.
  • 25 хахаха

    11 10 Отговор

    До коментар #5 от "ДДРОнег":

    напразно се надяваш...….. Русия можеше да бъде наистина една велика страна, ако се беше отърсила именно от комунизма, крепостническата народопсихология на населението й и мегаломанската й жажда за чужди територии!
  • 26 ultra

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Червената лисица":

    +++++++++
  • 27 Бай Шиле

    8 7 Отговор

    До коментар #18 от "бат Рамбо е гей":

    Това го знаем всички, че УБорката е под всяка статия за РФ! Един познат даже ми сподели, че Борислав Попов бълнува руснаци през ноща, докато спи! А пък той му топлил гърба да не настине!
  • 28 Иван

    9 5 Отговор
    Интересно ми е кой уважаващ себе си учен ще отиде на неразрешен митинг, където да бъде в компанията на ученици и безработни кифли. Кадърния учен не ходи на протести, а си гледа науката. На изборите за московски чиновници не се решават никакви съдбоносно въпроси. Ако учената глава е безобразничела и нападнала полицай, наравно с инфантилни навалнята, нека и тя си понесе наказанието , наравно с тях.
  • 29 Иван

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    Колко реално може да е заплашено Вашето статукво, ако на протест излязат по-малко от 1 протест от жителите на Москва? Ами останалите, които не ходят да блокират движението по пътищата, те също са народ и имат свое мнение.

    Коментиран от #35

  • 30 robur

    11 5 Отговор
    ха ха ха - този Денис Джамбазов добре служи но господарите как извъртя статията "Над 550 руски учени и академици " ето оригинала от "Радио Свобода" - Учёные из России и других стран требуют закрыть "московское дело" Под обращением подписались более пятидесяти учёных из России, Великобритании, США, Франции, Германии, Италии, Чехии и других стран.
    Най смешното в цялата работа че утре пак ще съчинява гнусотии и няма как да го спреш
  • 31 Гост

    5 2 Отговор
    А писмото къде е?Да го прочетем и ние.Или ....
  • 32 Нео

    3 4 Отговор
    Май взеха да изтрезняват руснаците!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 куку руку ку

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Алекс":

    А ЕС дали се интересува от гражданите си?
  • 35 среднощен

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    Учените, интелектуалците, духовенството, дисидентите не се "смятат" под "общ знаменател" - вие го знаете много добре..? Припомнете си Солженицин и ролята на неговия глас в "перестройката"..? Ясно ми е, че провокирате, но ако не се отговори на такъв вид "провокация" - отстояваната теза "олеква"..!
  • 36 Баба Ванга

    2 1 Отговор
    И за Путин ще чуем
  • 37 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    КАКВО КАЗВАТ ОСТАНАЛИТЕ 2 000 000 УЧЕНИ И АКАДЕМИЦИ ???

    Коментиран от #38

  • 38 Gay Richie Rich

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "ПЕНКО":

    казват че отдавна вече не живеят в Рассиа
  • 39 Гост

    2 1 Отговор
    Потърсих това "издание" Троицки и нищо не открих в нета...в гугъля излезе инфо само за тази статия във факти...правете си изводи как ви залъгват за да се пените тука
  • 40 Гост

    4 0 Отговор
    аха, открих го , онлайн вестник "Троицкий вариант" наистина има акова писмо, но като погледнах списйка с учените, половината изобщо не живеят и работят в Русия, а в щатите, Великобритания Италия и т.н.
  • 41 None

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алекс":

    Много бързо забравяш за Каталоня или за жълтите жилетки във Франция но явно така ти изнася!
  • 42 Отоплител

    0 0 Отговор
    Ясно,че не сте в час с психологията на учения,а не на симулиращият псевдо учен.Специалистът е пълен индивидуалист и не го интересува политика,а ментето паразитира на гърба на специалиста.Моят съвет е да ги уволнят незабавно за да си търсят работа на свободния пазар на труда.
  • 43 Защо ма Миме

    1 0 Отговор
    Във Факти не виждам нищо за "Рибентроп-Молотов" ? Така ли е ?
  • 44 Generalissimo FRANCO

    1 1 Отговор
    Защо в-к ДУМА не изрази поне съчувствие срещу репресиите към демонстрантите в Москва? Защо мълчат Велислава Дърева, Константин Иванов? Къде са пламенните защитници на гражданските права, които ежедневно ни убеждават, колко авторитарен е режимът на Б.Б., колко несправедлива е ЕК към страната ни, и колко е важно да се снемат санкциите срещу Русия ? Толкова ли се страхувате от Корнелия, че мълчанието им вече звъни на всички, които все още вярват в "модерната лява партия", за каквато мечтаеха Александър Лилов и Стефан Продев?

    Коментиран от #45

  • 45 Generalissimo FRANCO

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Generalissimo FRANCO":

    P.S.: ....не очаквам от проф.Светлана Шаренкова, нито от журналистката Елена Йончева (вече Евродепутат от листата на БСП) дори коментар за масовите репресии в Москва, защото в писанията и на двете личи отношение на платени адвокати на Кремъл за всички събития в Русия. Не се ли намери поне един непредубеден симпатизант на БСП, който да засвидетелства гражданска позиция за случилото се, или, както беше случая с инвазията в Чехословакия през 1968-ма, да чакаме 50 години, за да "осъдим" режима на Живков за съучастие в погазването на Пражката пролет ?
  • 46 Сашо

    1 0 Отговор
    То и китайците избиха сума ти платени протестиращи на Тянанмън, а вижте сега къде е Китай.
  • 47 QUADRIFOGLIO

    2 0 Отговор
    Путин е човек на предателите, които унищожиха СССР, само защото им се искаше да живеят, като западните олигарси ,а в съветската реалност това бе немислимо. Путин е пионка на въпросните олигарси престъпници обрекли много народи на мизерия, включително българския. Разстрел за съвременните руски политици, олигарси, заедно с фамилиите им и национализиране на имуществото им. Същото важи и за българските политически елити. Най-голямата грешка в близката руско-съветска история бе, че Сталин не подготви и остави достоен наследник на чело на СССР!
  • 48 Илиан

    2 0 Отговор
    Значи ако те бият полицаи в Русия е репресия,ако те бият полицаи във Франция е демокрация.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания