23 Август, 2019 11:46 9 836 41

Ето защо Русия е нарушила ракетния договор

  • ракети-
  • договор-
  • сащ-
  • русия-
  • граници

САЩ и Русия скъсаха важен договор

Ето защо Русия е нарушила ракетния договор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ вярват, че Русия е решила да "наруши" Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), поради нарастващите заплахи около границите си, предава РИА Новости, като се позовава на информация на Държавния департамент на САЩ.

Той публикува нов доклад за изпълнението на задълженията си по различни споразумения за контрол на оръжията, неразпространението им или разоръжаването. ДРСМО престана да действа на 2 август по инициатива на Вашингтон, който обвини Русия, че го е нарушила. Москва отрече тези твърдения. Договорът забраняваше ракетите с обхват от 500 до 5500 километра, пише Епицентър.

"Смятаме, че Русия нарушава задълженията си по ДРСМО да не притежава, да не произвежда и да не провежда изпитания на крилати ракети с обсег на полета от 500 до 5500 километра, а също и да няма или да не строи установки за такива ракети.", пише в доклада. Освен това департаментът даде обяснение с какъв мотив според тях Русия е нарушила договореностите. Според доклада, решението на Кремъл да наруши договора е породено от многогодишното разочарование, че на Москва е забранено да притежава наземни ракети със среден обсег, въпреки че предполагаемите заплахи около границите ѝ се увеличават.

Плановете на САЩ да разработят и разположат наземни ракети със среден обсег, както и идеята за разполагането им в Азиатско-Тихоокеанския регион представляват заплаха за международната сигурност, заяви официалният по-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от вестник “Российская газета”. "Това, което се случва, води до повишено напрежение в света. Действията на САЩ представляват заплаха за международната сигурност", заяви дипломатът. По тази тема, Русия и Китай свикват заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Тя подчерта, че всеки член на Съвета за сигурност има право да направи искане за провеждане на заседание. "Основата на руското искане беше, а това е сериозна причина, е именно изразеното от САЩ намерение по отношение на разполагането на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион", добави тя. "Очакваме откровена размяна на мнения с колеги и с представител на генералния секретар на ООН", продължи Захарова.

По-рано Пентагонът изпробва наземна крилата ракета, която до 2 август беше предмет на Договора за ракетите със среден обсег на действие, от който Вашингтон се оттегли. Руското външно министерство обърна внимание на факта, че ракетата използвана по време на теста е била изстреляна от установка Mk-41. Обикновено тези установки се използват за изстрелване на ракети-прехващачи, но тестовете показват, че са подходящи и за изстрелване на крилати ракети.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путлян

    15 77 Отговор
    USA the BEST!
  • 2 Фриман

    104 13 Отговор
    С такава риторика трябва да предоставят някакви доказателства, че Русия е нарушила ДРСМД! Засега виждаме само това, че след скъсването на договора САЩ веднага тестват ракети, забранени по този договор, което означава, че САЩ са били инициатори и се готвили за това!

    Коментиран от #7

  • 3 Бабун

    15 25 Отговор
    Наистина ми приличаш на путлян.
  • 4 Да го кажем направо

    74 4 Отговор
    САЩ вярват...и т.н...--абе какво значи "вярват"...? Това ли е аргумент ,за да се кьсат такива договори-значими за сьществуването на целият свят? Каква е тази неадекватност,заради коят Земята е изправена пред ядренпроблем....Даже не искам да повярвам,че такава дьржава като САЩ има такова виждане за нещата-това е чудовищна безотговорност.

    Коментиран от #22

  • 5 Къде е статията

    43 7 Отговор
    "Ето защо Русия е нарушила ракетния договор"
    Не се разбира КСК Русия го е нарушила . Повтарят се само оправданията на Саш защо е прекъснал спазването на договора .
  • 6 Да го кажем направо

    54 4 Отговор
    САЩ вярват...ами и аз вярвам в Дядо Моаз-ама подарьци не получавам

    Коментиран от #26

  • 7 Да да

    14 57 Отговор

    До коментар #2 от "Фриман":

    На нито един русофил не може да се докаже че Русия е бедна страна, а ти викаш за виновна! Русифилизма е трудно лечим. Само посещение на Сибир помага, ама нямате пари да идете до там!

    Коментиран от #9, #37

  • 8 Кирил

    14 61 Отговор
    Русия нарушава всички договори.още Бисмарк е казал че договор с русия не струва и хартията на която е написан

    Коментиран от #10, #11, #14, #28

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГруЮ

    71 3 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Всъщност това е само част от цитата на Бисмарк.Пълната версия звучи малко по-различно:
    “Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе.”

    Коментиран от #12, #29

  • 11 robur

    26 6 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    ха ха ха - Русия нарушава всички договори.още Бисмарк е казал и после все германците имат мерак да ги превземат за последиците от това нещо друг път
  • 12 Да бе,ама....

    37 3 Отговор

    До коментар #10 от "ГруЮ":

    Еееее пьк ти сега...то в нарьчника на соросоидните подлоги пише само едно изречение-за да става за тролене.А ти му каза цялата истина и сега трола ще има да чеше репата....и най-накрая ще напише от друг ник че си ушанка-редовна соросоидна практика...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Грух

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Що имаш толкова минуси, пиле !

    Кикикики
  • 15 Рс 1200

    33 3 Отговор
    Казвате в статията че Русия е виновна !
    Аз пък викам че америка е виновна !
    Доказателства има ли ?
    Няма !!!!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    9 0 Отговор
    Рядко смотана статия!
  • 18 ЕХОТО

    17 0 Отговор
    Американците само казват и никога не доказват.Просто са евнуси без топки.Може да яздят бикове но никога няма да яздят мечка дори и в сънищата си.
  • 19 ЕХОТО

    15 0 Отговор
    Американците само казват и никога не доказват.Просто са евнуси без топки.Може да яздят бикове но никога няма да яздят мечка дори и в сънищата си.
  • 20 Хи их хи

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "Румяна Костова":

    Ама ти бая си седяла на открито в Хирошима!
  • 21 Kcaniba

    18 3 Отговор
    До тук в нарушине са камо фащ!!
    Русия и Китай тепърва ще ги смазват
  • 22 Странника

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "Да го кажем направо":

    За хората, които разбират Сащ прекратиха договора, само на тях им е изгодно. Сега пояснявам, това е заради Китай, който има огромен запас от ракети със среден обсег. Най долните хора се намират на върха в Сащ и те се нуждаят от война, но на Тръмп му трябва победоносна война,сигурна победа
  • 23 Наблюдател

    4 26 Отговор
    Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже. Няма по манипулативни и лъжлива нация, която до такава степен се опиянява от лъжите си, че накрая започва да вярва, че това е истината. Руските роби по с щият начин възприемат лъжите за истина от последна инстанция.
  • 24 Адолф Путлер

    4 20 Отговор
    Русия е само една пръдня

    Коментиран от #41

  • 25 зоро

    19 1 Отговор
    Чета и стигам до извода че сме долен и продажен народ това българите. За петак сме готови да продадем родината си. Не се учудвам че 500 г. сме били под турско и сега хаджи Иванчовците са много.

    Коментиран от #27

  • 26 ГОШО

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Да го кажем направо":

    Трябва в Дядо Коледа да вярваш ,а не в Дядо Мраз Той е правилния Дядо
  • 27 стоян

    0 9 Отговор

    До коментар #25 от "зоро":

    До 25 ком -Кого визираш бе зоро -за путкинофилите ли правиш въпрос
  • 28 Голям прос

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Абе и около моята ограда в ктщи започнат да се въртят разни, които не ми мислят доброто, ще заредя една каса ножове и зад всяка врата бухалки. Да не взимам на жената точилките.
  • 29 ГОШО

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГруЮ":

    Еее ,ама това е много подло от твоя страна Същото е като да кажеш ,че "няма човек няма проблем ",не са думи на Сталин ,а на Анатолий Риболов - Децата на Арбат

    Коментиран от #36

  • 30 Пройчо

    17 1 Отговор
    И какво се оказа! Точно САЩ, които "спазваха стриктно" договора, о зи ден изстрелаха ракета забранена от самия договор. Кога я проектирана, кога я произведоха.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хрониките на Евразия

    3 9 Отговор
    Путин направи важно заявление за ракетите :
    " Аз не съм се уморил !
    Радиация няма !
    За всичко е виновен Сорос !
    Плащайте си данъците !
    Повече ракети !
    Сибир да гори , да му мислят китайците ..
  • 33 Хрониките на Евразия

    1 8 Отговор
    Путин днес поръча на Союзмултфилм , да изработи симетричен отговор на американската ракета .
    Запасявайте се с йод 😂
  • 34 Хахаха

    1 1 Отговор
    Само истински глупаци, продажници или неграмотните могат да вярват на подобни статии. Ако на такива хора разчита пропагандата им, това е добре за нас.
  • 35 Гост

    3 1 Отговор
    Много е смешно това американско "вярвам"...значи, щом вярват, това е истина? Имаше едно клипче за един такъв вярващ...пееше си ай белийв ай кен флай...и го бутна буса... :)
  • 36 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "ГОШО":

    Рибаков му е фамилията , иначе си прав, тия думи на са на Сталин, а на писателя
  • 37 Тъпан

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    ти кога ходи до Русия и до Сибир, та се изказваш така компетентно?
  • 38 Мунчо

    3 2 Отговор
    Докладите, хамериканските терористи могат да правят от дърво, и то задължително, а после да си ги завират и в шокиращо уширените си задници, щото за друго не става да прави тази лъжлива терористична сбирщина от престъпъници.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Gost

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Румяна Костова":

    Абе все унищожават таз Русия и все унищожени ходите. Не ви ли омръзна да храните руската армия в столиците си. Чужда армия в руска столица никога не е влизала. Така ли е обаче с вашите
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания