Last news in Fakti

23 Август, 2019 18:02 1 912 5

Бразилия под прицел! Пращат армията срещу огъня в Амазония (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • амазония-
  • бразилия-
  • жаир болсонаро-
  • амазонка-
  • меркосур

Президентът Жаир Болсонаро е подложен на силен международен натиск заради огнената стихия

Бразилия под прицел! Пращат армията срещу огъня в Амазония (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Бразилският президент Жаир Болсонаро, който е подложен на силен международен натиск заради пожарите в Амазония, заяви, че обмисля да прати армията да ги гаси, предаде Франс прес.

Късно снощи Болсонаро събра на кризисно заседание редица министри, сред които тези на околната среда и на отбраната, в момент, когато международната общност настоява бразилското правителство да спаси най-голямата тропическа гора в света.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Болсонаро е излъгал, че е ангажиран с опазването на околната среда, и обяви, че Франция се противопоставя на спорното споразумение за свободна търговия между ЕС и южноамериканския търговски блок Меркосур.

По данни на бразилския Национален институт за космически изследвания от началото на годината до 22 август в Бразилия са регистрирани 76 720 горски пожари - с 85 процента повече от същия период на миналата година. 52 процента от тях засягат Амазония, където са унищожени над 1,8 милион хектара горски площи.

Бразилия под прицел! Пращат армията срещу огъня в Амазония (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бразилия под прицел! Пращат армията срещу огъня в Амазония (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ирландия също заплаши да гласува против търговското споразумение ЕС-Меркосур, ако Бразилия не защити обхванатата от пожари Амазонска гора.

"Няма начин Ирландия да гласува за споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур, ако Бразилия не спазва ангажиментите си за защита на околната среда", каза ирландският премиер Лио Варадкар.

"Силно съм обезпокоен от рекордните равнища на разрушения, които са причинила пожарите в Амазонската гора тази година", добави той.

Правителството на Испания изрази безпокойството си от пожарите в Амазония и предложи на Бразилия помощта си за борбата с тях.

Мадрид е в постоянен контакт с бразилското правителство и предложи съдействието си, каза говорителката на испанското правителство Исабел Селаа.

Неколкостотин активисти природозащитници демонстрираха пред бразилското посолство в Париж, подобен протест имаше и в Лондон, където демонстрантите призоваха Болсонаро да защити тропическата гора в Амазония.

Вчера Болсонаро реагира гневно на безпокойството заради пожарите в Амазония, изразено от Макрон и от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, и ги обвини, че се месят във вътрешните дела на Бразилия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбаза

    11 0 Отговор
    Алчни изроди!
  • 2 Госあ

    9 2 Отговор
    Санкции за тия маймуни. Ясно е че техните копия от Северна Америка ще ги подкрепят,но крайно време е да бъдат сложени картите на масата и да се спре с тия блъфове. Всички знаем кой, какъв е.
  • 3 Жаир Болсонаро

    2 6 Отговор
    Направете си свои гори.
    Бразилия не е длъжна да осигурява кислорода за цялата планета.

    Коментиран от #4

  • 4 Да бе

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жаир Болсонаро":

    Ама разбира се. Чакай да си спомним как Бразилия си е "правила" горите, та да си направим и ние. Я, виж ти - нищо не са правили, само са ги секли и горили.
    Не знам кой е длъжен и кой не да осигурява кислорода, ама е всеобща практика когато примерно си в един блок с други хора да не оставяш разразлия се пожар в апартамента ти да издуши останалите хора. Гасиш, ако не можеш сам, викаш помощ. Така правят нормалните хора.

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе":

    Такива са десните. Социопати. Единственото за което мислят е хранене, отделяне и възпроизвеждане. При тях еволюцията явно е вървяла по бавно или имат голям процент неандерталска ДНК заради шавливите си прамайки, които са се съвокоплявали с други видове. В същото време обаче,без социума ще изчезнат. Използват облагите от социума, но не допринасят с нищо за него. Хммм има много механизми които трябва да бъдат приложени.
Новини по държави: