Last news in Fakti

24 Август, 2019 10:45 1 600 12

Лидерите от Г-7 се събират в Биариц

  • биариц-
  • г-7-
  • франция-
  • лидери

Срещата ще премине под мотото „Борба с неравенствата”

Лидерите от Г-7 се събират в Биариц - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ръководителите от Г-7 се срещат в югозападния френски град Биариц за тридневни дискусии, посветени на световните кризи. Срещата на лидерите на Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания вероятно ще приключи без заключителна декларация, за да се избегне случилото се през юни 2018 година.

Тогава американският президент отхвърли в публикация в Туитър одобрените след продължителни преговори точки на финалната декларация, след като преди това ги беше приел, предизвиквайки гнева на партньорите си. Срещата ще премине под мотото „Борба с неравенствата” и на нея са поканени много ръководители на страни извън Г-7 като индийския премиер Нарендра Моди и президентите на Чили, Египет, Сенегал, Руанда и Буркина Фасо, предаде Би Ти Ви.

Темите, които ще се обсъждат във френския курортен град са многобройни: климат, Иран, миграция, Брекзит, положението в Хонконг и Кашмир, търговската война с Китай, данъците за интернет гигантите – въпроси, които се очаква да предизвикат ожесточени дискусии и трудно постигане на компромис между седемте. Лидерите Г-7 ще бъдат посрещнати във френския атлантически курорт при безпрецедентни мерки за сигурност – затварят се летището и железопътната гара.

За безопасността ще следят над 13 000 полицаи или почти по един на всеки двама жители. Преминаването през Биариц ще се осъществява само чрез пропуски. Въпреки това протестите в града вече започнаха. От 1998 г. Русия редовно присъства на срещите на Г-7 и групата се преименува на Г-8, припомня AFP. През 2014 г. обаче Русия беше извадена от Г-8 след анексирането на украинския полуостров Крим от Москва и въведените антируски санкции.

Малко преди срещата в Биариц, Доналд Тръмп се изказа за възстановяване на Г-8 и завръщане на Русия. Френският президент Еманюел Макрон определи, че би било добре Русия да се върне в Г-8, но при условие, че бъде постигнато съвместно решение с Украйна въз основа на споразуменията от Минск.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русия е джудже

    5 14 Отговор
    A джуджетата няма ли да се събират някъде.Форума на икономическите джуджета начело с Русляма почива ли днес

    Коментиран от #2, #4, #5, #10

  • 2 Име

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "русия е джудже":

    Те ще мислят "декларация относно твоето СУШЕВНО И ФИЗИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ",Снежанке!!!
  • 3 Ddddd

    13 3 Отговор
    Без Путин каквото и да решат няма да се получи. Той накланя везните.
  • 4 Borislav Popov

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "русия е джудже":

    Ще се сбират разбира се, в севернокорейския курортен град Пхянян и ще обсъждат създаването на нови и още по нови ядрени ракети с още по голем радиус на действие, за борба с международния капитализъм-империализъм.
  • 5 Бай хой

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "русия е джудже":

    Да ве дженди там са все титани и колоси като Буркина Фасо и Сенегал и Руанда. Точно там е мястото на сащ и Великопосрана Британия.

    Коментиран от #8

  • 6 Госあ

    1 1 Отговор
    Аха, за това онзи неандерталец се чуди за какво да ходи. Форматът е добър, но сащ и англия би трябвало да бъдат заменени от Китай, да си дойдат нещата на мястото. Не мисля че Русия в сегашният си вид също има място на такава среща

    Коментиран от #7

  • 7 нервен ( разбивача на тролове )

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Що говориш глупости ? Канада трябва да бъде заменена от Китай ! Просто от седемте имат най-слаба икономика

    Коментиран от #9

  • 8 русия е джудже

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    В Г-7 са Великобритания,САЩ,Италия,Германия,Япония,Франция и Канада.Тези държави са титани и колоси преди руските джуджета.Русляма е едно огромно икономическо джудже пред всички тези държави.Незнам какво се опита да напишеш,ама дори и Буркина Фасо е с по-стабилна и силна икономика от на руските джуджета.С този коментар потвърждаваш колко нелепо карл марксово джудже си без грам разбиране за света
  • 9 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Нещата не опират само до икономика. Въпреки идеята на формата. А и след като Китай не е вътре, няма такава идея.
  • 10 Колев

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "русия е джудже":

    Мен ме интересува България къде е?

    Коментиран от #11

  • 11 Све

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Колев":

    България е под грешната…. Не падат и трохички…. Малоумните българчета, които избират и вървят след ,, цвета" на нацията като тиквички, пъпеши, тераски, балкончета, суджуци, Бирички… скоро ще бъдат обявени за чумави !!!!!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Све

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Све":

    Под грешната маса
Новини по държави: