28 Август, 2019 15:20 2 489 12

Учени бият тревога: Пластмасата вече вали от небето!

  • пластмаса-
  • микропластмаса

Експерти откриват микропластмаса в дъжда, питейната вода и океаните по целия свят

Учени бият тревога: Пластмасата вече вали от небето! - 1
Снимка: Shutterstock

Учени откриват микропластмаса, като някои частици са невидими за човешкото око, в дъжда, питейната вода и океаните по целия свят, съобщи ЮПИ.

Макар и наличието на пластмасови частици в световния океан да е добре известно, най-новите изследвания показват, че пластмасови власинки и частици има навсякъде.

Учени, измерващи нивата на азота в киселинни дъждове в планини в Колорадо, откриха в тях пластмасови микрофибри. Малки власинки е имало в 90 процента от дъждовните проби, взети край Денвър и Боулдър, както и от отдалечени места като Скалистите планини.

Микрофибрите в дъждовната вода се виждат само с микроскоп. На цвят са сини, червени, сребристи, лилави, зелени, жълти. В пробите е имало и малки пластмасови топчета и парченца.
"Вали пластмаса" - каза Грег Уедърби от Американския геоложи институт.

Европейски учени откриха тази година микропластмаса в иначе чистите Френски Пиренеи. Те казаха, че най-вероятно пластмасовите частици са отнесени там от вятъра и изчислиха, че върху Франция ежегодно падат 2000 тона микропластмаса.

Микрофибри бяха открити и в арктическия сняг.

Микропластмасата - парчета под 5 мм, се образуват при разграждането на пластмасовите боклуци или се освобождават от козметика и препарати за абразивно почистване.
Микрофибрите се освобождават от акрилни, полиестерни и найлонови тъкани и се отделят от тях при пране - обикновено с хиляди на артикул.

Най-малките такива частици преминават през повечето филтри и могат да навлязат в кръвта на организмите, които ги поглъщат. Австралийско изследване показа, че хората поглъщат около 200 парчета микропластмаса седмично, или 21 гр месечно. Два пъти повече пластмаса се поема с питейната вода. Други източници на микропластмаса са морските дарове, бирата, солта.

Какво е количество пластмаса, вредно за хората, още не е известно. Американски и канадски учени обаче установиха, че при ракообразните тя причинява репродуктивни проблеми и поколение с по-малки размери. Лабораторни изследвания показаха, че микропластмасата е вредна за белодробните клетки, черния дроб и мозъка.

Повечето от нерециклираната пластмаса се произвежда от нефтопродукти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гражданин

    11 1 Отговор
    Не е никак трудно да отделите една торба вкъщи само за пластамаса. Аз на всеки 3 дни хвърлям в контейнера за пластмаса по една голяма торба пълна с найлони, тарелки, косервени кутии.....!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Фото услуги

    3 7 Отговор
    А аз в какво да си наливам вода в дамаджана ли?
  • 4 Цъфти

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гражданин":

    Да не мислиш че някой ги преработвс????

    Коментиран от #7, #10

  • 5 ха ха ха

    2 9 Отговор
    Пълни глупости, вече се чудт кво да измислят..
  • 6 Ванга казваше

    4 3 Отговор
    Ке дойде ден дето водата ке е отровна и ке я събирате в буркани за да пиете.Буркан вода ке е по скъп от буркан злато...
  • 7 Гражданин

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цъфти":

    И още как, отиват в завода за пластмаса и ги правят на гранули! Мен това че някой ще изкара пари като го преработи не ме притеснява по ме притеснява найлон в корема на Кита! На мен лично ми е много забавно да деля пластмасата от общия отпадък във вкъщи. Направете си само експеримент и ще видите колко много се събира само за 3 дни!
  • 8 Псевдо учен тъпак

    15 2 Отговор
    А бе не бяха ли същите тея учени първи дето масово налагаха пластмасата като супер материала на бъдещето и замествахме стъклените шишета за вода и кола с пластмасови.Че то при Комунизма всичко беше стъклено и водата и олиото.Излиза че се е живяло по-прогресивно тогава.Америка наложи пластмасата.

    Коментиран от #12

  • 9 Посетете ...

    3 2 Отговор
    Нашите курорти по морето и то хотели с по 3 , 4 звезди са скрили стъклените и порцеланови чаши и бълват хиляди пластмасови на ден и то от най - долнокачествена ПЛАСТМАСА...Като пример Албена, която вече е румънска територия...
  • 10 И още как...

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цъфти":

    До къщите на хората в Елин Пелин построиха цял завод за преработка на пластмасови боклуци от цяла Европа! Да ни е честит "ЕКОЛОГИЧНИЯ ЗАВОД " НА БОЙКО...
  • 11 Напълно

    4 1 Отговор
    Нормално след валеж тази вода се изпарява и отново се образуват облаци. Но докато се изпарява локвата в нея плува пластмасово шише и от там идва замърсяването. И това е кръговрата на живота водата е една и съща.
  • 12 писна ми

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Псевдо учен тъпак":

    Ти сам си признаваш, че си псевдоучен тъпак. Кога ще спрете да плачете, по тъпия ви комунизъм бе нещастници. Ако още живееше в онова безвремие, сега нямаше да имаш компютър от който да бълваш тъпотиите си. За кола се чакаше цял един живот, за телевизор и пералня да не говорим. Аз се омъжих през 1985 год. Успях да си купя цветен телевизор и автоматична пералня през 1992 г. И то вече без да спи мъжа ми цяла нощ пред магазина. Стига сте лъгали младоците колко добре сме си живели.Имало стъклени буркани и сега може да ги има стига управляващите от БКП/ДС/ГЕРБ да го поискат.