Last news in Fakti

6 Септември, 2019 13:56 1 965 1

Наднорменото тегло убива! Повишава риска от...

  • вредна храна-
  • наднормено тегло-
  • холестерол-
  • инфаркт

Увеличаването на телесна маса у мъжете и младежите е свързано с по-висок риск от инфаркт на миокарда до 65-годишна възраст

Наднорменото тегло убива! Повишава риска от... - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Наднорменото тегло у мъжете и младежите е свързано с повишен риск от инфаркт на миокарда до 65-годишна възраст, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лента. Те бяха представени на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж от д-р Мария Аберг от университета в Гьотеборг.

Тя поясни, че увеличаването на индекса на телесна маса от 27,5 на 29,9 повишава 2,64 пъти риска от инфаркт на миокарда. Увеличаването му от 30 на 34,9 пък го повишава 3,05 пъти. В представителното изследване участвали почти 1,7 милиона младежи, родени между 1950 г. и 1987 г. и минали медицински прегледи на 18-годишна възраст, преди да отбият редовната си военна служба. Впоследствие здравословното им състояние било следено от 1969 г. до 2016 г.

През този период били регистрирани 22 400 случая на инфаркт на миокарда, много от които на 50-годишна възраст.

"Заключенията ни за съществуване на връзка между индекса на телесна маса и инфарктите в зряла възраст потвърждават резултатите от предишните ни изследвания върху сърдечната недостатъчност", каза още Аберг.

Наднорменото тегло убива! Повишава риска от...

Тъй като наднорменото тегло и затлъстяването са все по-често срещани сред младите хора, в бъдеще показателите за инфаркт на миокарда и инсулт могат да станат по-високи, твърдят учени.

.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    8 1 Отговор
    Тя бърза помощ я изкараха виновна, че екипа не могъл да натовари 300 килограмов без здравни осигуровки....
Новини по държави: