Last news in Fakti

7 Септември, 2019 10:24 1 440 17

Китайският премиер проговори за протестите в Хонконг

  • хонконг-
  • китай-
  • ли къцян

По думите на Къцян китайското правителство ще подкрепи твърдо принципа "една държава, две системи"

Китайският премиер проговори за протестите в Хонконг - 1
Снимка: EPA

Китайският премиер Ли Къцян обяви в петък, че китайците са в състояние да се справят със собствените си проблеми. Това бе първият коментар на високопоставен китайски лидер по повод продължаващите вече месеци наред протести в Хонконг, коментират от агенция "Киодо", цитирани от news.bg.

Това стана по време на пресконференция, на която Къцян трябваше да отговаря на въпрос за безкрайните протести срещу законопроекта за екстрадиция. По думите на Къцян китайското правителство ще подкрепи твърдо принципа "една държава, две системи", както и директивите, според които "хонконгският народ ще управлява Хонконг" с "висока степен на автономия".

"(Ние) подкрепяме правителството на ползващия се със специален статут Хонконг в усилията му да спре насилието и хаоса и да възстанови реда в съответствие със законите, така че на негова територия да процъфтяват просперитета и стабилността", обяви Къцян в присъствието на канцлера на Германия Ангела Меркел, която е на тридневно пътуване в Китай.

От своя страна Меркел обяви, че "Трябва да се направи всичко, за да се избегне насилието". По думите ѝ "само чрез политически диалог би се постигнало решение". От Хонконг изпратиха сигнал, че са готови да започнат диалог.

"Друг важен сигнал беше, че Хонконг обяви, че противоречивият законопроект е оттеглен. Надявам се, че на тази основа протестиращите ще упражнят гражданските си права и ще участват в диалога ", каза Меркел.

Тя също призова да се зачитат свободите и правата на гражданите при съществуващата "една държава, две системи" по силата на Китайско-британската съвместна декларация, подписана през 1984 г.

В същото време китайските дипломати многократно открито са заявявали, че договорът от 1997 г. е невалиден (договорът се отнася до връщането на бившата британска колония под китайското управление), и обвиняват чуждестранните правителства, че се намесват във вътрешните работи на Китай, като разпалват дрязги и спорове в Хонконг.

През последните няколко дни демонстранти протестират пред полицейския участък в Монг Кок, гъсто населен район на полуостров Коулун. Те се обявяват срещу полицейското насилие спрямо демонстрантите, регистрирано на множество телевизионни клипчета.

Късно вечерта в петък полицията се опита да разгони със сълзотворен газ стотици протестиращи, събрали се пред полицейско управление, а след това преместили се да окупират шосето "Натан Роуд".

Така те блокираха няколко пътни артерии и нанесоха сериозни щети на две метро станции. За съботния ден протестиращите предвидиха да продължат с противозаконните акции, като например смятат да "разтърсят" полетите на международното летище на остров Лантау.

За неделя е планиран поход до Генералното консулство на САЩ в подкрепа на Хонконгския закон за правата на човека и демокрацията, който ще даде възможност на Вашингтон да санкционира и високопоставени представители на Хонконг, за които се установи, че са преследвали протестиращите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    6 13 Отговор
    Пo думитe нa Къцян китaйcкoтo прaвитeлcтвo щe пoдкрeпи твърдo принципa "eднa държaвa, двe cиcтeми", кaктo и дирeктивитe, cпoрeд кoитo "хoнкoнгcкият нaрoд щe упрaвлявa Хoнкoнг" c "виcoкa cтeпeн нa aвтoнoмия".... ) Руските подлоги недоволни и негодуват, те тук предричаха, че китайците щели били да спретнат кървава разправа срещу протестиращите, но идиотскта им мечта не се осъществи ! Значи, излиза, че китайцте са клекнали пред Сорос, щот нали русуфилити тук пелтечеха, че протестите Сорос ги бил организирал.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Borislav Popov

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Року":

    Умен, не умен, такава е жестоката реалност драги ми каскетчо, китайците клекнаа, а руските подлоги побесняа !

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Borislav Popov

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "И ти":

    Клекнал, не клекнал, такава е жестоката реалност каскет, китайците клекнаа, а вие русфилити, хем клекнайте, хем побесняхте.Впрочем вие сте свикнали, цял живот сте си клекнали, с патешко одене тренирате.

    Коментиран от #8

  • 6 Патето

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Две системи, ама при едната незабавно те екстрадират. Върти-сучи, няма да им се размине на сороспиите. Те що мислиш че толкоз реват и се бунтуват.
  • 7 Куро

    1 1 Отговор
    БП келеш с келеш....
  • 8 някой

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Научи се да четеш "между редовете" и тогава прави анализи и давай акъл.
  • 9 Бай Яни

    0 9 Отговор
    Тия да вземат да спрът най вече с незаконият улов на риба във водите на Габон. Стават все по нагли и гладни. Бетер циганите са. Време е за ТСВ. бои по жълтурите гладни.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Презвитер Козма

    4 7 Отговор
    Престъпната шайка в Пекин, усети че ще яде хурката във форма на международни санкции и не посмя да изпрати танкове във Хонг Конг. Браво на западния свят че най накрая се размърда и не позволи нова касапница по модела на Тянънмън.

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    ЗЩО ДА СЕ СПРАВЯШ С "ПРОБЛЕМА" -КАТО МОЖЕШ ДА ГО ОТСТРАНИШ ??? ПЪЛНА АВТОНОМНОСТ НА СТУДЕНТИТЕ -НО БЕЗ ДЪРЖАВНА ИЗДРАЖКА И ЧУЖДО ФИНАНСИРАНЕ !!! НИКАКВИ ПОСТЪПЛЕНИЯ ОТ ВЪН ЗА КОГОТО И ДА БИЛО !!! ЕДИН МЕСЕЦ ДО РЕШЕНИЕ НА ВЪПРОСИТЕ С "БУНТ" И" БРИТО-САЩ" НАМЕСАТА- ...АМА ТРЯБВА ДЯ ЯДЕМ- АМА НЯМА ДА ЯДЕТЕ !!!!!!!!!!
  • 16 ело

    1 0 Отговор
    Когато кавбоите си махнат мръсниците си ръце от Hong Kong тогава ще има мир. Първо ще изгоните американския посол .Второ всички " международн и престъпни организации " ще ги изгоните нека да " реват" че няма демокрация( можете да видите по китайската национална тв. CGTH предава директно на английски събитията - как чупят стъкла на витрини палят коли разграбват магазини и тези идиоти " реват" че там няма демокрация).
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания