Last news in Fakti

9 Септември, 2019 12:54 6 843 7

Зловещи подробности за убийството на Хашоги

  • джамал хашоги-
  • убийство-
  • рияд-
  • саудитска арабия-
  • зловещи-
  • екип

Няма и следа от тялото на убития журналист

Зловещи подробности за убийството на Хашоги - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изплуваха зловещи подробности за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, който беше екзекутиран по брутален начин в саудитското консулство в Истанбул, предаде „Дейли Сабах“.

Махер Абдулазиз Мутреб, който е трябвало да бъде водач на 15-членния ударен екип на Саудитска Арабия, всъщност не е бил номер едно, а номер две в екипа екзекутори. Журналистът беше убит заради критиките си към кралското семейство в родината си, от която бяга в САЩ.

Номер едно е бил генерал Мансур Абу Хюсеин, който идва в Истанбул със саудитския екип. Хюсеин, по заповед на бившия заместник-ръководител на саудитските разузнавателни служби Ахмет ал-Асири, разпоредил формирането на три различни екипа за убийството - разузнаване, преговори и логистика. Хюсеин оглавява и трите групи. Турското издание се позовава на информация от започналия процес срещу заподозрените за убийството на Хашоги.

„Когато Джамал Хашоги видя кърпа, игла и наркотици на масата, той попита: „Какво ще правите с тях? Ще ме упоите ли?“ Отвърнах му положително" След като Джамал умря, помислих първо да погреба тялото му в градината на саудитското консулство. Но тогава наредих на екипа да разчлени тялото му, притеснявайки се, че то ще бъде открито", разказа Мутреб, който е играл ключова роля при убийството на Хашоги.

Според показанията на Мутреб, ударният отряд от Саудитска Арабия поискал от саудитския генерален консул в Истанбул да му бъде осигурено място за срещата с Хашоги. По време на срещата Хашоги бил помолен да се върне в Саудитска Арабия и да разговаря със сина си Салах, за да му каже, че скоро ще бъде в Саудитска Арабия. Той обаче отказал. Мутреб твърди, че Хашоги е бил убит с наркотици.

„След като Джамал отказа доброволно да дойде в Рияд, разбрах, че трудно ще го принудя да го направи със сила. Затова реших да го убия. Облякох дрехите му, за да изглежда, че той излиза от консулството. Сложих си очилата му. Отидох на площад „Султанахмет“ и облякох собствените си дрехи в тоалетната на джамията. Хвърлих дрехите и очилата на Джамал в кошчето", разказа още той. В хода на разследването стана ясно, че Хашоги е бил убит по особено жесток начин, а тялото му – разчленено. Тялото на журналиста обаче така и не беше намерено. Рияд отрича кралското семейство да има връзка с убийството.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koпа

    68 3 Отговор
    Къде са двуличните кравари и ЕС ужким борците за чавешките права и демокрацията,къде са санкцийте срещо Саудитска Арабия.Да ви целувам Фалшивата демокрацията.

    Коментиран от #6

  • 2 Иван

    20 3 Отговор
    Еврейските сатанински сперми съэдадоха эакон "Магницки"(еврейски соросоид,умрял в руски эатвор).
  • 3 Георги Марков от отвъдното

    6 13 Отговор
    ????Предал страната си,каквато и да е тя и го очистили?Няма вестник да му четат я.Само се чудя,какво толкова плачете над чужд гроб??
  • 4 Сталин гледа отгоре

    5 3 Отговор
    Малко ви трепах малкооо малкооо

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ония в гащите

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "koпа":

    Мен целувай
  • 7 ДДРОнег

    1 1 Отговор
    Едни муслимци очистили друг муслимец...
    Убитият муслимец всъщност не е борец за свобода и демокрация, той е бил също такъв ислямист като другите, просто е критикувал началниците им !!!
    Та не ми е жал нито за едните, нито за другите, но ми е интересно защо няма санкции срещу арабелите !!!
    Всъщност и това не ми е интересно, щеше да е чудо, ако им бяха наложили санкции !!! Но стана ясно, че и западняците са като нашата мафия "свой човек", като комунягите - "не ме гледай какво правя, а слушай какво говоря" !!!
Новини по държави: