Last news in Fakti

11 Септември, 2019 12:30 3 817 10

Какво се случи в АЕЦ "Фукушима"?

  • фукушима-
  • цунами-
  • япония-
  • ядрен реактор-
  • разследване-
  • аец

Започват ново разследване

Какво се случи в АЕЦ "Фукушима"? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Японският ядрен регулатор заяви днес, че планира да започне ново разследване във връзка с аварията в АЕЦ "Фукушима" управлявана от компанията "Тепко", предаде Ройтерс.

Земетресение и последвало цунами през март 2011 г. доведе до експлозии и разтопяване на горивните пръти в три от реакторите на АЕЦ "Фукушима-1". Стигна се до изтичане на радиация, а 160 000 души бяха принудени да напуснат района. Управлението за ядрено регулиране ще се опита да установи откъде изтича радиация от повредените защитни съоръжения около реакторите, става ясно от публикуван от него документ.

Регулаторът също така ще провери охладителните системи, които имат за задача да предпазят от прегряване реакторите. След аварията бяха предприети няколко разследвания. Едно от тях стигна до заключението, че случилото се във Фукушима е било "причинена от човешка дейност катастрофа, която е можело и е трябвало да бъде предвидена и предотвратена, а нейните последици са могли да бъдат смекчени чрез по-ефективна човешка реакция".

Тепко каза днес, че не е успяла да възстанови електроснабдяването на около 400 000 домакинства след спирането на тока, причинено от преминалия тези дни тайфун Факсай. Възстановяване на електроснабдяването се е забавило, тъй като ремонтните дейности са отнели повече време от очакваното и работата е била възпрепятствана от гръмотевични бури, пише Новини.бг.

Според Тепко около 400 000 домакинства остават без електричество в префектура Чиба. По-рано компанията каза, че в понеделник близо 860 000 домакинства са останали без ток. Японската радиотелевизионна корпорация съобщи, че двама човека са умрели заради липсата на електричество. Те са получили инфаркт, след като климатиците им не са могли да работят поради спирането на тока, а температурата рязко се е повишила в резултат на тайфуна. Факсай връхлетя в понеделник Токио и околните райони с опустошителни ветрове със скорост 216 км/ч, взе една жертва и причини щети, транспортен хаос и спиране на тока.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    9 9 Отговор
    Японска милиционерщина.
  • 2 Госあ

    27 4 Отговор
    Затова е фатална грешка да се дават такива отрасли като енергетиката в частни ръце, въпреки контрола, тези гледат първо печалбата и след това всичко останало. И дори и да има контрол, за някои решения е късно. Единствено благодарение на директора на Фукушима, който въпреки указанията на тепко използва морска вода е ограничена донякъде катастрофата. До последно, тези са искали да запазят оборудването ! Енергетика, здравеопазване и образование трябва да бъдат директно под юрисдикцията на държавата.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 осведомен

    39 2 Отговор
    За Северодвинск 100 статии а там дори за момент не бяха надхвърлени безопасните нива а тук от 8г. милиони литри свръхзаразена вода се излива в океана и ни вопъл ни стон
  • 5 Бачо Киро

    25 3 Отговор
    Къде е оня бастун, който преди ден-два ни обясняваше, как във Фукушима било земетресението виновно ... Даже японците са му го написали.... ЧОВЕШКА грешка. Като него.
  • 6 Бачо Киро

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Да, така е, всичко, което си написал е вярно. Директорът на своя глава и против нарежданията спасява хора вместо оборудване. Не мога да правя разлика между него и хората, които са действали след аварията в Чернобил. Вярно, сега се знае уж повече, но едва ли и онези тогава са си правили илюзии, че ще им се размине. Шефовете навсякъде са еднакви - гледат интереса, не хората.
  • 7 Колко глупав трябва да си

    16 0 Отговор
    за да натикаш генераторите долу в мазетата! Навсякъде където съм бил край морето, е предвидено ако се вдигне водата, да не залее генератора!
  • 8 Гошо

    12 0 Отговор
    Аварията е умишлено предизвикана. Вълната е използвана като претекст за последвалото. За Чернобил ще се направят още 100 филма, но за Фукушима ако излезе изобщо нещо ще е като 2 минутно документално филмче с общи формулировки и телеграфно представяне на аварията в стил криминална хроника по БГ новините.
  • 9 ГОРБИ

    10 0 Отговор
    ХОРА .ТАЗИ АВАРИЯ НАДХВЪРЛЯ 50 ПЪТИ ОТ ЧЕРНОБИЛ .НО ВСИЧКО СЕ ПРИКРИВА. РАДИОАКТИВНАТА ВОДА ДЕК СЕ ИЗЛИВА В ОКЕАНА -И ТЕЧЕНИЯТА Я РАЗНАСЯТ НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ - Е ТАЗИ Е ДЕМОКРАТИЧНА РАДИАЦИЯ А РУСКАТА Е ЛОША.
  • 10 незнайко

    1 0 Отговор
    Господ е БЪЛГАРИН, виждаме какво стана в щатите а сега и в Япония. При нас е Рай ! Вместо да се въоръжават до зъби, щатите да помислят как да намалят силата на тайфуните и да ползват енергията им !!!
Новини по държави: