Last news in Fakti

12 Септември, 2019 13:08 3 187 2

Криза! Хиляди бюджетни служители останаха без заплати

  • михай фифор-
  • клаус йоханис-
  • виорика дънчила-
  • румъния-
  • заплата-
  • бюджет

Румънският премиер Виорика Дънчила обяви, че ще опита да намери бързо решение на проблема

Криза! Хиляди бюджетни служители останаха без заплати - 1
Снимка: Shutterstock

Около 10 000 бюджетни служители в Румъния останаха без заплати, защото работят в министерства, в които все още не са назначени министри след разпадането на управляващата коалиция в края на август, съобщава в. "Адевърул".

Премиерът Виорика Дънчила обяви, че ще опита да намери бързо решение на проблема.

Служителите, останали без заплати, са от министерства, които бяха ръководени от коалиционния партньор АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите). Министрите на АЛДЕ, които подадоха оставки, не са оставили чрез заповед свои заместници, които да подпишат платежните нареждания, заяви Василе Марика, председател на Националния съюз на синдикатите на бюджетните служители "Сед Лекс".

"Днес ще имаме заседание на правителството и ще опитам да намеря решение, за да получат хората заплатите си. Хората не трябва да стават жертви на политически решения. Извън тази политическа борба, извън високомерието на някои, има хора, които живеят от заплата до заплата и не трябва да си играем с подобни неща, трябва да дадем доказателство за отговорност", заяви премиерът Дънчила.

Временният министър на вътрешните работи и генерален секретар на управляващата Социалдемократическа партия Михай Фифор хвърли вината за създалата се ситуация върху президента Клаус Йоханис, който отказа да назначи предложените от премиера министри.

Вчера Дънчила обяви, че ще направи ново предложение на Йоханис за вакантните постове.
От основната опозиционна сила - Национално-либералната партия, хвърлиха вината върху премиера, пише още "Адевърул". Либералите смятат, че след оставките на министрите от АЛДЕ премиерът Дънчила е трябвало да прехвърли правомощията им, за да не се блокира дейността на въпросните министерства.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диян

    1 6 Отговор
    Само Иван Костов и ДСБ щени спаси да знаете!
  • 2 антрашпиц

    3 0 Отговор
    Те тука наште пък не ги заслужават.
Новини по държави: