Last news in Fakti

13 Септември, 2019 11:03 1 501 0

Няма поводи за оптимизъм за развода с ЕС

  • брекзит-
  • мишел барние-
  • великобритания-
  • развод-
  • ес-
  • преговори-
  • оптимизъм

ЕС има ясна позиция за предпазния механизъм

Няма поводи за оптимизъм за развода с ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Главният европейски преговарящ за Брекзит предупреди европейските законодатели, че няма причина за оптимизъм, че Брюксел и Лондон ще постигнат съгласие за развод.

Оценката си Мишел Барние произнесе, след като депутатите заявиха, че не може да се постигне сделка за Брекзит без ирландската предпазна клауза, която британският премиер Борис Джонсън поиска да бъде извадена от споразумението.

„Не мога обективно да ви кажа дали контактите, които осъществихме с правителството на господин Джонсън, ще доведат до споразумение между сега и средата на октомври", каза Барние пред лидерите на парламентарната група. „Нямаме никаква причина да бъдем оптимисти“, допълни Барние, цитиран от БНТ.

Следващата седмица евродепутатите ще гласуват в парламента в Страсбург за предложение за потвърждаване и затвърждаване на европейската позиция за преговори - и ще поставят вината за безизходицата в преговорите твърдо отвъд Ламанша в Лондон.

„Резолюцията подчертава много ясно послание: не можете да постигнете споразумение без предпазния механизъм. Наистина не може да бъде по-ясно", заяви Давид Сасоли, председател на Европейския парламент пред журналисти в Брюксел. „Резолюцията гласи, че ако има напускане без сделка, тогава за това изцяло носи отговорност Обединеното кралство", добави той на пресконференция след брифинга на Барние.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: