13 Септември, 2019 11:44 6 455 21

Защо чужденците в Германия се чувстват самотни

  • германия-
  • чужденци-
  • мигранти

Германците са побъркани на тема правила, не са особено дружелюбни и трудно се сприятеляват с чужди хора

Защо чужденците в Германия се чувстват самотни - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германците са побъркани на тема правила, не са особено дружелюбни и трудно се сприятеляват с чужди хора, твърдят чужденци, пристигнали на работа в страната. Какво още ги кара да се чувстват самотни?

Германските фирми изпитват все по-остра нужда от чужди специалисти. Чужденците обаче трудно се приспособяват към страната и живота в нея, пише „Ди Велт“. Изданието дава пример с една инженерка от Атина, която работи в научно-изследователския отдел на автомобилните заводи на Ауди в Инголщат. За да опознае отблизо колегите си, в началото тя ги поканила на гости у дома си и сготвила типично гръцки специалитети - никой от тях обаче не се отзовал на поканата ѝ, четем по-нататък в публикацията. Междувременно се убедила, че "германците трудно приемат и трудно се сприятеляват с други хора".

Чуждите специалисти твърде често изпитват това на гърба си, поради което трудно свикват с условията в Германия - сочат и резултатите от ново изследване "Expat Insider" на платформата InterNationes, цитирани в публикацията. По отношение на адаптацията на чуждите работници към германските условия, страната е на едва 60-то от общо 64 места. По-зле по този показател са само Южна Корея, Австрия, Дания и Кувейт, като в анкетата са участвали 20 000 души, работещи в чужбина.

"Германците са побъркани на тема правила"

Голяма част от чуждите работници не се чувстват комфортно в Германия. „Трудно е да се усвои културата им, а германците са просто побъркани на тема спазването на правила, споделя един човек от Малайзия, цитиран в публикацията. Един унгарец добавя, че ако човек не владее немския език, няма никакъв шанс да си създаде контакти. А един мексиканец казва: „Германците не са открити към непознати и към чужденци. Те често твърдят, че искат да ги интегрират, но в повечето случаи това не се случва.“

Подобни критични констатации не са новост, рисковано е обаче да не се взимат под внимание, защото нуждата от чужди специалисти в Германия е огромна и продължава да расте, посочва "Ди Велт". Конкуренцията се изостря и все по-голямо значение за привличането на чужди специалисти придобиват фактори, които са свързани с условията и начина на живот, с местната култура и манталитет.

Досега на този аспект не е обръщано достатъчно внимание, ето защо Германия изглежда в очите на чуждите специалисти като "строга и бюрократична страна". Огромен шанс за икономиката е, ако се направят повече усилия за подобряване на имиджа, изтъква пред изданието Сабине Меслецки от Индустриалната и търговска камара в Кобленц.

"Улиците и шосетата са в много добро състояние"

Над 50 на сто от чуждите специалисти посочват, че в Германия трудно установяват контакти и трудно си намират приятели, посочва и „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Над 27 на сто описват германците като твърде неприветливи. Чуждите работници имат освен това проблеми с изучаването на езика. Без познания по езика в Германия е невъзможно да се живее добре - в тава са убедени 50 на сто, цитира ФАЦ резултати от анкетата. Мнозина се оплакват, че в Германия е много трудно да намерят за децата си места в детските градини и че отношението на обществото към малките деца не е особено радушно.

Сред положителните фактори, които привличат чуждите специалисти в Германия, двете издания посочват на първо място политическата стабилност, както и добрата инфраструктура. "Улиците и шосетата са в много добро състояние, можеш да се придвижваш еднакво добре и с автомобил, и с велосипед", казва за "Ди Велт" гръцката инженерка.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    23 3 Отговор
    Скоро ще станат мнозинство и няма да са самотни.
    Още сега децата от арабски,афганистански африкански произход не се чувстват самотни защото са мнозинство в училищата.

    Коментиран от #3

  • 2 Народния съд

    23 2 Отговор
    Надменността , суетата явно е превзела ЕС... и по заможните хора.....сисетемата ги е увредила.. и за тях е обидно да свалят гарда и допуснат един чужденец.. макар и да се е докопал до тяхната фирма като колега ! ....

    Коментиран от #16

  • 3 Pompev/Malakismeni

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    И аз това си помислих,как така са самотни като повече от половината са емигранти
  • 4 уловка

    15 0 Отговор
    Обаче германките създават контакти и после ги гонят с ножове.
  • 5 Шляхтиц

    28 1 Отговор
    Независимо от ВСИЧКО, чужденецът, емигрантът винаги е самотен и изолиран.....
  • 6 Пътник

    5 4 Отговор
    Чувствам се отлично и супер гот в Цюрих и Франкфурт
  • 7 Кой68

    5 1 Отговор
    По горе написането и това че Меркел "покани"Африка в Германия,а всъшност бе залята Европа с бежанска вълна-невиждам логическо обяснение?Това да си затворен към новото и непознатото и да страниш от него-това да не е някакъв вид шизофрения или знам ли?!?
  • 8 Южните народи

    7 1 Отговор
    Трудно свикват с реда.
  • 9 Обективен

    24 0 Отговор
    Всичко казано е вярно... Проблемът е че немците не правят разлика между свестния и лошия чужденец, ... Надменни са към всички.... А не бива... ',)
  • 10 Jacques Yves Moineau

    13 10 Отговор
    Като не им харесва там, да си стоят у дома. Аз как си седя в България!

    Коментиран от #12

  • 11 Ввв

    7 6 Отговор
    Друго си е със семките и бирата пред панелката,”Ротъри клуб” всеки ден,мани мани,бг историйки
  • 12 Може би

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Jacques Yves Moineau":

    защото те е страх да опиташ, може би се страхуваш от неуспеха! Поне при мен е така!

    Коментиран от #20

  • 13 Бай Басри

    11 2 Отговор
    Аз на него няма порблем. Първо доди после бирдчеда, чената и 4 дийса. Барт ми с снаата идат и 7 дийса ще носи на Гхерманията. Комшийта Амет и той такха. Много хубуу у Дуйсбур. Дойчланд мойчланд..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Всичко е въпрос

    19 0 Отговор
    На самозащита и оцеляване! Не разбирате ли, че днешните скромни и неуверени емигранти, с нарастването на броя им, с окопитването в новите условия и с хъса на бедния, само след още 20 години ще натикат местните (не най-богатите разбира се) в ъгъла! Германците отчаяно си бранят стандарта на средна класа, но са обречени. Да не говорим пък за нас. Толерантността към всичко и към всички ще ми погуби!
  • 16 BG Specialist

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Народния съд":

    Писах ти минус , за думата “докопал“
  • 17 Вярно

    20 1 Отговор
    Подкрепям автора в резултат на личен опит от живот в Германия с бяла работа, добра германска заплата, добър английски и приличен немски. Германците не се интересуват от никой, освен от самите себе си. Отношението е почти еднакво надменно към всички видове чужденци, включително "западни". Живо е съзнанието "Deutschland ueber alles". Шансът за интеграция сред германци е нищожен.
  • 18 Космонавт

    5 0 Отговор
    Немците мразят целия свят.Всички за тях са измет и роби.Но часовника тиктака. Те винаги ще си останат роби на собствения егоизъм.
  • 19 Немец

    3 0 Отговор
    Мразя да мразя! Аз съм най-големият гъзар на света, нищо че се казвам Хемуроид😌
  • 20 Jacques Yves Moineau

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Може би":

    Чак пък да ме е страх.....като съм успял в България, за какво ми да успявам на друго място.😊
  • 21 Sssss

    1 3 Отговор
    Не е вярно това за германците,аз съм много доволен от тях-повече отколкото от българите
Новини по държави: