Last news in Fakti

13 Септември, 2019 13:28 2 319 15

Сноудън готов да се върне в САЩ, ако...

  • едуард сноудън-
  • разузнаване-
  • сащ-
  • русия-
  • върне-
  • разследване-
  • съд

Американецът иска справедлив процес

Сноудън готов да се върне в САЩ, ако... - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият американски разузнавач Едуард Сноудън заяви, че е готов да се върне в Съединените щати, за да бъде разпитан, само ако процесът е справедлив и обективен.

В интервю за National Public Radio бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) заяви, че би искал да разкаже пред съдебните заседатели защо е предоставил секретна информация на репортерите. Според Сноудън съдът трябва да има достъп до класифицираните материали, които той е публикувал, за да прецени дали е постъпил правилно.

„Не можете да имате справедлив процес по отношение на разкриването на информация, ако журито не може да прецени дали е правилно или не да бъде разкрита тази информация“, каза той, цитиран от БНТ. "Никой не става информатор, защото го иска. Никой не става информатор, защото чака щастлив край", добави Сноудън.

Бившият служител на NSA също отбеляза, че „не е избрал живот в Русия“. Той припомни, че е търсил убежище от 27 държави, включително Германия и Полша, но те са се страхували от ответни мерки от САЩ, за разлика от Москва. През юни 2013 г. Сноудън предостави на вестниците Washington Post и Guardian поредица от класифицирани материали за интернет и американските разузнавателни програми. Той отлетя за Хонконг, а от там за Москва, където прекара известно време в транзитната зона на летище "Шереметиево".

Русия предостави временно убежище на Сноудън за една година, при условие, че той прекрати дейността си срещу САЩ. През август 2014 г. Сноудън получи тригодишно разрешение за пребиваване, което му позволява да пътува не само в Русия, но и в чужбина. През януари 2017 г. разрешението за пребиваване на Сноудън беше удължено до 2020 година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FtF

    21 5 Отговор
    И да тръгне, няма да стигне. САЩ нямат интерес да му се чуе приказката и то в техен съд , на тяхна територия.

    Коментиран от #11

  • 2 Гледач

    3 13 Отговор
    Американците ще си ПРИБЕРЪТ агента .Пуснаха го да говори глупости
  • 3 Borislav Popov

    7 16 Отговор
    Този не е добре със здравето, не става въпрос дали е прав или не и дали е говорил истината за цереуто или не, не споря, може и да говорил истината. Но, как може един нормален човек, може да остави род и родина и заради някаква си там уж истина, която ние и без него я знаехме, сега да се крие като плъх и да няма възможност да се види с най близките си хора ?? Какво сега, вечно ще се крие да не го убият или да него накажат ли ? Ми той мислил ли е за родата си и въобще, какво е мислил той, като е тръгвал да издава държавна тайна и да предава колегите си с които е работел рамо до рамо ?? Според мен нищо не е мислил, освен може би да е искал да се прослави в цял свят като безродник № 1, щото иначе никой не го е знаел и не е чувал за него, а сега го знаем всички, доста съмнителна слава !!

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Справедлив

    21 4 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Добре,че има такива като него-а не са мишоци като някои тук...та да разбере светьт истината за САЩ-и то документирана.А не папагали като теб да на повтарят само НПО лозунги за светците от САЩ..А и друго-свободата изисква жертви -каквито са давали нашите предци като Ботев и Левски.И щом не си осьзнал,че Сноудьн е жертвал личното си благо в името на истината и свободата-значи си от изгубените души...

    Коментиран от #6, #7

  • 5 нека нека

    6 2 Отговор
    като се прибере ще падне от прозореца на някой хотел след като се подхлъзне на мокрия си под на 25тия етаж
  • 6 Borislav Popov

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "Справедлив":

    Е и, каква такава истина ти разбра от него бе каскет, може ли да ме светнеш ? Раздути от руската пропаганда евтини сензации, п вечето от, които ние и без него ги знаехме ! Да, той е издал там някакви мръсни схеми на ЦРУ-то, но тези открития вече отдааавна остаряха и изгубиха актуалност, а ефекта от тези негови открития, фактически е никакъв. Е, струва ли си според теб, заради тази съмнителна истина, сега Сноуден да се крие и да го е страх да си покаже и носа даже навън и толкова години да няма възможност да се види с роднините си ?? Според мен не !
  • 7 999

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Справедлив":

    Когато обаче руснак направи нещо подобно, палачинката обаче се обръща и той става ПРЕДАТЕЛ...

    Коментиран от #9

  • 8 NikNay

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Ти сам го каза, че не можеш да го разбереш. А със сигурност и той няма да те разбере , как орела Сноудън ще разбере червея скрил се зад ника "Borislav Popov".
  • 9 Borislav Popov

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "999":

    Да бееее и тогава викат смърт за предателя ! Виждаш ли какъв двоен аршин, ако е руснак избягал в Америка значи е предател и заслужава смърт, а ако е американец избягал в Русия, тогиз вече е героооой !
  • 10 Townboy

    6 5 Отговор
    Да вярваш в "Американската демокрация" е все едно да вярваш в дядо коледа. Нищо обективно няма в това да го изпържат на електрическия стол а по вероятно ще го самоубият още в ареста.
  • 11 Komapak

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "FtF":

    Не си прав. След като веднъж не го докопаха какво гарантира, че ще стане този път? Това, че в щатите никой не иска да чуе истината е ясно. Предполагам, че някак си ще го приберат в Гуантанамо, а от там се излиза само с краката напред...

    Коментиран от #12

  • 12 FtF

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Komapak":

    Точно, имах в предвид , че като тръгне за САЩ и няма да стигне. В Гуантанамо или ще свалят самолета с който лети , но няма да види съда и да даде показания.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 NikNay

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Габриел Пишлигаров":

    Глад, а?
  • 15 би трябвало

    1 1 Отговор
    Трябва и повече такива руснаци да има - да изваждат истината за пияните руснаци и за тяхното правителство, за кражбите за мръсотиите, за съдилищата и за затворите им....ама страха там е голям.