16 Септември, 2019 22:00 1 885 15

Гърците не вярват на ЕС

  • гърция-
  • ес-
  • сащ-
  • проучване-
  • вяра-
  • гърци

Доверието към ЕС е по-голямо, отколкото към САЩ

Гърците не вярват на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Гърците продължават да са подозрителни към Европейския съюз 38 години след присъединяването си, но вярват още по-малко на САЩ, независимо от близките връзки между правителствата в последно време. Това показва проучване на общественото мнение на YouGov, пише гръцкият вестник Protothema.

Анкетата е проведена в 14 страни за неправителствената организация „Европейски съвет за външни отношения“ и показва, че 26% от гражданите на Гърция смятат, че нито ЕС, нито тяхното правителство представлява националните интереси в международната търговия адекватно – най-високият показател сред всички страни-членки на Съюза. Само чехите имат по-ниски очаквания, предаде агенция "Фокус".

Във всички изследвани страни доверието към ЕС е по-голямо, отколкото към САЩ, като разликата в Гърция е по-малка от тази в другите страни. Гърция също има най-висок процент на отхвърляне, както на ЕС, така и на САЩ – 58%. Но тя е една от само трите държави (заедно с Австрия и Словакия), където процентът на онези, които смятат, че страната им трябва да подкрепи Русия, е по-голям от тези, които биха подкрепили ръководената от САЩ коалиция (7 процента срещу 5 процента).

Гърция е и страната с втория най-висок процент защитници на неутралитета, както в теоретична конфронтация между САЩ и Русия, така и между САЩ и Китай. Гърците са най-големите привърженици на присъединяването към ЕС на всички страни от Западните Балкани през следващото десетилетие с 46%, въпреки че не беше посочено дали това включва Северна Македония.

Около 70 процента от гърците смятат, че Европа не е направила достатъчно, за да сложи край на войната в Сирия - най-много сред страните от ЕС - докато 42 процента от холандците смятат, че Европа е направила всичко възможно, за да помогне.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MOMO

    23 11 Отговор
    А на гърците кой им вярва?
  • 2 гробар

    46 2 Отговор
    Гърците преядоха от ЕС,а България е гладен отличник.

    Коментиран от #6

  • 3 666®

    29 3 Отговор
    Сече им пипето. Как няма да са добре.
  • 4 Гост

    29 5 Отговор
    Пари за още цели два ЕС изядоха, пак не са доволни. Ей тва е. А, тея балами там в "Европа-та" им дават още и още пари. После гърците не работели. Дайте ги тези пари тука, да видим кой ще работи. Ама кво да се прави, трябва да има глупави хора на този свят, за да могат да живеят добре богатите.

    Коментиран от #12

  • 5 Реално

    22 1 Отговор
    То и ние сме така--ама народа кой ли го пита...?
  • 6 гост

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "гробар":

    Ами ..виж им селата, пътищата и другите придобивки, които в голямата си част са направени точно с парите от ЕС.И там се краде, но има много наяве, за разлика от България, където само се краде, а парите от Еврофондове отиват само в ''наши хора'' и в касите на партийните централи.В края на краищата-дори не може да става дума за сравнение на Гърция с клоаката наречена България.И ...трайте си, че ще станете като гърците...мухахахахаха....
  • 7 И на тези им светва, като на англичаните

    15 1 Отговор
    Няма как ЕС да устиска напъна на Азия и Америка. Просто няма шанс.
  • 8 Ники

    20 3 Отговор
    Много са прави гърците! Не са цъфнали и вързали, но са много по-добре от нас!!!

    Коментиран от #11

  • 9 Лошо много лошо

    19 0 Отговор
    И ние не вярваме на тази полумафиотска организация !!!
  • 10 Педант

    17 1 Отговор
    А бе не вярват, а бе съмняват се, ама не отказват траншовете по 100-200-300 милиарда евро пустите му византийци...
  • 11 Забележете

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ники":

    Най висок дял неутрални на въпрос кого поддържате "Русия-САЩ" или "Китай-САЩ". Мъдра хилядолетна нация. И ще остане дълго след като Чалгария изчезне. Точно заради това - неутралността и гонене на собствения интерес и задачи

    Коментиран от #13

  • 12 И да ги дадат

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    тези пари тук, то пак и стотинка няма да достигне до хората, така, че...
  • 13 бай Даньо

    0 6 Отговор

    До коментар #11 от "Забележете":

    Нямаш си предатва колко справ само че една подробност ти избягва по тоя тът на разсъждения. Ако Чалгария изчезне то една и част отива директно към Юготурбочалгария а гругата става хилядолетна и мъдра.... Ха дерзайте още русофилите, ма то вие родина нямате та кво ли ва плаши.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да ви кажа истината!

    0 0 Отговор
    Когато Гърция влезе в Европа! 9 европейски държави трябваше да и помагат! Когато ние влязохме, пак 9 държави трябваше да помагат на 13! Финансите се ограничиха и нямаше много за нас и останалите страни в съюза!
Новини по държави: