Last news in Fakti

16 Септември, 2019 11:08 2 024 14

Отзив към обръщението на казахстанския президент Токаев

  • касъм жомарт токаев-
  • казахстан-
  • отзив-
  • обръщение-
  • бойко черковалиев

Многостранни задачи стоят пред обществото на Казахстан

Отзив към обръщението на казахстанския президент Токаев - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Казахстанският народ и държавата Казахстан са в навечерието на важен етап от своята история – 30 години от провъзгласяването на независимост, 1150-годишнина на Ал-Фараби и 175-годишнината на Абай Кунанбайулъ.

Ал-Фараби е велик учен-философ, астроном, математик, медик на средновековния Изток и Казахстан, (роден през 870 г.в гр. Фараб на Сър-Даря, умира в Дамаск на 80-годишна възраст).

На името на Фараби е кръстен главният университет на републиката. Най-големите историци на културата и науката признават величието и уникалността на Фараби. Негови интереси са астрономия, логика, теория на музиката и математиката, социология и етика, медицина и психология, философия и право.

Ал-Фараби внася своя самостоятелен принос в логиката, разработена за първи път от великия му предшественик Аристотел, заради което се счита за втория по величие след Аристотел, създател на логическите принципи.

Абай Кунанбаев (Абакай Кунанбайулъ е казахски мислител, поет, философ, писател, композитор, мислител и обществен деец, основоположник на казахската класическа литература и съвременния казахски език (1845 г. – 1904 г., Семипалатинск). В своите стихо-притчи Абай засяга проблемите на историята, педагогика, морала и правото.

Република Казахстан, възникнала след разпадането на бившето съветско пространство е мост между двете велики цивилизации тази на Изтока Запада в лицето на Европейския съюз и Русия и Китай, по Великия път на коприната.

Конструктивният обществен интерес изисква спазването на традицията в Казахстан:
„ държавният глава и неговият екип да определят насоките в развитието на страната, поставянето задачи за правителството, очертаване приоритетите на вътрешната и външната политика.“ „Обръщението“ от 02 септември 2019 г. е едно споделяне и развитие на идеите, изложени от Президента Нурсултан Назарбаев в неговото ОБРЪЩЕНИЕ към народа на Казахстан.

Логично е след проведените избори на 9 юни 2019 г. и избирането на Касъм Токаев да възникнат нови проблеми за решаване пред казахстанското обществото. Поставените задачи и въпроси са с практическа насоченост и целят постигането на целите поставени в първото обръщение на Нурсултан Назарбаев.

Това е строен и ясен логически подход. Обстойно, в материал изложен 26 страници текст се дават практически указания как да се осъществят такива проблеми като Ефективна съвременна държава, икономическите проекти за реализирането на станалия популярен „казахстански път на развитие“.

В Обръщението от 02 септември 2019 г. специален раздел е определен на Развитата и интегрираща икономика. В икономическата част са разгледани конкретни примери от цената на авиационното горива и самолетните билети на националния превозвач до проблемите в земеделието и арендата на земята и производителността в аграрната област, бракониерството и организираната престъпност в икономическия сектор. Именно тук е мястото да се отбележи за поставянето на конкретни цели по отношение на корупцията Конкретно:

„Възлага се на правителството за два месеца да предприеме неотложни мерки за ожесточаване на съответното законодателство.
„На дневен ред въпросът за систематичната борба с корупцията. Необходимо е да се възстанови антикорупционната експертиза на проектите за правнонормативни актове на централните и местните органи с участието на експерти и обществеността.“ Следва законодателно и нормативно да се регламентира отговорността на главния ръководител на учреждението, в което е извършено корупционно престъпление.

Предвижда се строга отговорност за служителите в самите антикорупционни органи за незаконни методи на работа и провокационни действия, за каквито няма място в следствената практика. Сред най-актуалните задачи си остава пълноценното реформиране на правозащитната система, чрез изцяло спазване принципът на презумпцията за невиновност.

От текста на обръщението на прeзидeнта Тoкaeв проличава, чe пoлитичecкaтa трaнcфoрмaция в Кaзaхcтaн щe прoдължи пocтeпeннo, кaтo ce oтчитaт интeрecитe нa държaвaтa и хoрaтa. В тaзи връзкa прeзидeнтът дaдe cъoтвeтни укaзaния нa пaрлaмeнтa и прaвитeлcтвoтo зa aдaптирaнe нa нaкaзaтeлнoтo и aдминиcтрaтивнoтo зaкoнoдaтeлcтвo, зa дa ce зacили зaщитaтa нa прaвaтa нa
грaждaнитe.

Някои западни издания критикуват Казахстан в нарушаване на човешките
права. Мисля, че това е пресилено и невярно. Властите в Казахстан са гарант да се пoддържa и укрeпвa грaждaнcкoтo oбщecтвo, неговото включвaне в oбcъждaнeтo нa нaй-нaлeжaщитe oбщoнaциoнaлни зaдaчи и тяхнoтo рeшaвaнe.

Кaтo eднa oт мeркитe зa рaзвитиe нa икoнoмикaтa нa cтрaнaтa е ce нaмaляването брoя нa държaвнитe кoмпaнии в oблacттa нa бизнeca и приватизация. Нa прaвитeлcтвoтo e възлoжeнo дa рaзрaбoти зaкoнoдaтeлнa рaмкa зa ocвoбoждaвaнe нa микрo- и мaлкитe фирми oт плaщaнeтo нa дaнък върху дoхoдa зa пeриoд oт 3 гoдини. В cъщoтo врeмe oт януaри 2020 г. щe влeзe в cилa рeшeниe зa тригoдишнa зaбрaнa зa прoвeрки нa микрo- и мaлкитe cтoпaнcки cубeкти.

Тази мярка няма аналог в нашия икономически пейзаж, но има дълбок стопански смисъл. Малкият бизнес, който храни обикновените хора ще бъде оставен на спокойствие за да се развива за определен период. Изрaзявaйки пoдкрeпa зa нaциoнaлния бизнec нa мeждунaрoднитe пaзaри, Прeзидeнтът зaръчa дa ce пoвиши eфeктивнocттa нa държaвнaтa пoдкрeпa зa eкcпoртнитe фирми.

Жилищна политика

По това отношение, възхищение заслужава амбициозната правителствена Програма за разрешаване на жилищните проблеми на казахстанските граждани. В нея е записано: „Необходимо е правителството да изработи единен модел за жилищното развитие в страната, за да се прекрати практиката за приемане на несъгласувани помежду си програми.

Например, по държавната програма “7–20–25” (ипотечен кредит с лихва 7%, първоначална вноска 20%, срок за погасяване 25 г.), която първоначално беше замислена като социална, средният доход на домакинството. Обаче участието в нея не е по джоба на хората с ниски доходи.“

Новото правителство на Казахстан лансира, допълнителна програма със социална насоченост “Щастливо семейство” с лихва 2% и първоначална вноска 10%. Тези условия са изключително изгодни. Правителството формулира ясни критерии за участие в програмата и да осигурява стриктно администриране.

Като най-важна дейност е посочено привличането на частния бизнес в тази дейност, чрез механизмите на публично-частното партньорство. Българската социална система има от какво да се поучи, как чрез прилаганите икономически инструменти в Казахстан се организира финансовия ресурс на домакинствата за разрешаване на жилищния проблем, а не, както е при нас, да се остави обикновения българин на разтерзание на банки, фирми за бързи кредити и частни съдебни изпълнители и стихията на пазара.

Заключение

Няма как в едно кратко есе да анализират многостранните задачи, стоящи пред обществото на Казахстан. От друга страна, чрез опора на старите духовни ценности и мъдростта на казахстанските поети и мислители Ал Фараби и Абай Кунабаев, „Обръщението“ на Държавния глава е по-скоро програма за действие отколкото Манифест. Програма, която трябва да се изпълнява в името на единство и взаимно разбирателство на националностите живеещи в Казахстан, следвайки мъдрите слова на Абай „Единството трябва да е в умовете“.

От д-р на науките Бойко Черковалиев


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черноризец Храбър

    12 3 Отговор
    Тия са 100 години напред от нас ! Столицата им спрямо нашата изглежда като излязла от приказките. А и мислят за народа не за определини кръгове.

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Черноризец Храбър":

    Ти май си въобразяваш , че никой тук не е виждал "столицата от приказките " , хахаххах !! Като изключиш един булевард с лъскави нови сгради до тоя прослвутия унивеситет , всичко останало са сталинки от 60 години и панелки от 70 !!! А крайните квартали са почти факултета !!! Да не говорим зимно време , че 5 месеца всичко е черно , щото снега почернява на втория ден от "чистия" въздух и така до пролетта или по-скоро края на май , щото до тогава стои !!!А тия дето "мислели" за народа , от много мислене го държат на заплати 80-100 долара !!! Страшни мислители ша знаеш !!! А тия лозунги от " конгреса на БКП" сме ги слушали до втръсване !!
  • 3 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Черноризец Храбър":

    Също така тая година България ще бие тия "със 100 години напред" със над 20% по БВП на глава от населението !!! Дето изнасят петрол , газ и уран като за световно !!! Та колко години викаш били напред , хахаххахах !!!
  • 4 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Черноризец Храбър":

    Не стига това ,ами както вървят нещата , България ще бие по бвп на глава от населението и Турция и Раша !!!! Божееее , жив да не бях , ще има самоубийства на русколизци , хахахахахха !!!!
  • 5 Номад

    3 2 Отговор
    ГОСТ, злобен си. .. първо трябва да стигнеш,не додялан философ!!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Номад

    3 2 Отговор
    Имам чувство,че си гей,Гост!!!

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Номад":

    Верно ли , хахах ??!! А вие путиноидите какви сте , душички невинни
    ?? Надявам се след края на годината да си тук , за да ти завра официалните данни в това , дето го ползваш уж за говорене , ама излизат само русколизки л...на !!
  • 8 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Номад":

    Аз пък имам чувството , че си плужек , даже човекоподобно е твърде високо определение за путиноид !!
  • 9 Дориан

    5 1 Отговор
    Руското култивиране си е свършило работата. Образовани и цивилизовани хора, живеещи в градове, добра инфраструктура, модерно мислене. А пък много демократичната Великобритания където и да стъпи в ислямския свят, само хаос оставя след себе си.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дориан":

    Руското "култивиране" доведе единствено до гладна смърт на 2/3 от населението на Казахстан , което не може да се преодолее и до днес !! За справка съседен Узбекистан с десет пъти по-малка територия има население 32 милиона , а Казахстан по-малко от 19 милиона !!
    https://ru.wikipedia.org/wiki/Голод_в_Казахстане_(1932—1933)
  • 11 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дориан":

    И престани да ръсиш тъпотии , за твое съжаление сме ги виждали тия "градове" !!! Като махнеш Астана и Алмата , другите са меко казано трагични !!!
  • 12 Номад

    3 2 Отговор
    Гей Гост,искаш ли да видиш други градове..май ти яд,че гей-парада отмениха в Алмати...

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Номад":

    Номад ли си , пропаднала ушанка , дето пише в български сайтове ли си , аз колкото градове съм видял , ти не можеш и сънува !! А какво били отменили в Алмата си е техен проблем , на мен ми стига , че видях как мъж бие жена си на улицата щото се снимала , а околните се хилят !! И как "таксиста" накара жена , която му плаща за возенето ,да се премести отзад , за да съм седнел аз отпред , щото не можело мъж да се вози зад жена !! И "таксиста" , както и хилядите му колеги са абсолютно нелегални , като в България 90-та година !! И тия били "100 години напред" , ахаххахахха !!!
  • 14 тнт до гост

    1 0 Отговор
    Извинете Вие какво работите,аз сега се прибирам и където отворя от сутринта все ваши коментари?! Сигурно сте в творчески отпуск. Не е ли малко уморително да се зверите на всички? Все вашето магаре мъжко!БВП на този на онзи,а БВ хладилник на нашите пенсионери от 30г.все празен. Спрете вече нали и ние живеем тук! Намерете нещо позитивно за тема.Говорете с цветята например.