3 399 119

17 септември 1939 г. Червената армия нахлува в Полша

Хитлер и Сталин преследват обща цел: да задушат за дълго време напред стремежа на поляците за свобода, да тероризират и поробят полския народ

17 септември 1939 г. Червената армия нахлува в Полша
Deutsche Welle

На 17 септември 1939 Червената армия нахлува в Полша. Това е денят, в който страната губи своята изстрадана независимост. Травмата от това събитие е жива и до днес, твърди Бартош Дудек за „Дойче веле”.

Още вечерта на 17 септември 1939 година полският президент Игнаци Мошчицки и цялото правителство на страната преминават в Румъния, където са интернирани. Така Полша, чието единство е възстановено едва през 1918 след 123 години разделение, на този ден престава да съществува като независима държава. С това се връща една стара полска травма. Германия и Русия си поделят съседна Полша - за пореден път, а мечтата на цели поколения поляци, които от 1795 г. се борят за свободата си в безброй въстания и битки, включително под чужди знамена, отново е разбита.

Днес приемаме, че нахлуването в Полша и нейната подялба е предизвестена от Версайската система на мирни договори, сключени след края на Втората световна война. Победена и с огромни репарации и болезнени териториални загуби Германия се стреми към реванш. Издигането на болшевиките в Русия и създаването на СССР показват, че Кремъл не се отказал към експанзия на запад.

С подялбата на Полша Хитлер и Сталин преследват обща цел: да задушат за дълго време напред стремежа на поляците за свобода, да тероризират и поробят полския народ. За да постигнат тази цел е било необходимо да елиминират елита на страната и да установят в нея режим на терор. Така и става: през 1940 г. Третият райх създава концентрационния лагер Освиенцим, който първоначално е служел като лагер за унищожаване на полския елит и на съветски военнопленници, а по-късно е преустроен в лагер за избиването на евреите от цяла Европа.

На това място са избити хиляди представители на полската интелигенция, духовенство и аристокрация. Но и не само там - паралелно с това палачите на Сталин разстрелват в Катинската гора, край Харков и село Медное общо 22 хиляди взети в плен полски офицери, които по професия са били юристи и учители, научни работници и предприемачи, държавни чиновници.

Подобна е и съдбата на стотици хиляди поляци от източната и от западната част на разделената държава - те са избивани, отвличани или прокуждани - едни в Третия райх, други в Сибир и Казахстан. Това е катастрофа, невиждана преди това в историята на страната, а загубите са такива, че оставят следи десетилетия след края на войната.

Поляците обаче показват силата на своя дух. Той оцелява както по време на Втората световна война, така и при терора на СССР.

Избирането на Карол Войтила за папа Йоан-Павел II слага началото на промени в света и за връщането на църквата в живота на милиони.

Създаването на синдиката Солидарност в Полша разруши основите на комунистическия режим в Източна Европа.

Полша
Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.

Още по темата

 • Когато Сталин нападна Полша

  Когато Сталин нападна Полша

  "Когато видях, че от запад идват германците, а от изток приближават руснаците, си казах - това е краят ни, загубени сме", спомня си ...
  18.09.2019
  5 714
  59

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Хаджи хаджи Българин

  60 36 Отговор
  Хитлер и Сталин - главните виновници за ВСВ. Факт.

  Коментиран от #13

 • 2 123

  53 6 Отговор
  Освобождавали са ги. ;)
 • 3 Стоян

  42 39 Отговор
  Да живее комунизма другари. Напред с нашето слънце др.Нинова към мизерия и международна изолация
 • 4 Хрониките на Евразия

  41 47 Отговор
  Обърнете внимание на торбите които носят .. Тази орда откъдето мине , всичко отмъква . А после питате откъде са се появили бандеровците .. Няма човек , който го ограбват , изселват и насилват семейство му , да не се надигне с оръжие и да защитава своите близки , земя , имущество и Родина .

  Коментиран от #6, #8, #14, #33

 • 5 Ххххх

  51 52 Отговор
  Руснаците влизат в Полша след бягството на полското правителство в чужбина !!!! Факт, който се премълчава. Заемат територията, която е била руска до първата световна война.

  Коментиран от #7, #9, #11, #12, #29

 • 6 Све

  54 20 Отговор

  До коментар #4 от "Хрониките на Евразия":

  Как защитаваш родината си от мутрите, Пурко ??? Като гласуваш за ГЕРБ ?????

  Коментиран от #18


 • 7 Borislav Popov

  40 37 Отговор

  До коментар #5 от "Ххххх":

  Била руска, ама друг път, просто и по рано е била дет се вика окупирана иначе тези територии винаги са били населени от поляци.

  Коментиран от #15, #17, #42

 • 8 Borislav Popov

  38 40 Отговор

  До коментар #4 от "Хрониките на Евразия":

  Грабежите са били тотални, монголо-татарската орда не е прощавала на никого !

  Коментиран от #20, #22, #37

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 Лакардии от Полша

  46 25 Отговор
  Сталин си връща само земите завзети от Поляците в края на ПСВ ?Тия земи принадлежат на Украйна и са окупирани от Полша за едни 20 години. Тия територии не са полски. За сметка на това Сталин после компенсира Полша със земи от Германия! Поляците защо сега не ги върнат на германците ??

  Коментиран от #19

 • 11 ххххххууууу

  19 38 Отговор

  До коментар #5 от "Ххххх":

  Вие русофилистиците сте, като македонците бе, всичко по Света е македонско, ела да видиш тука един български съм ви приготвил, да лапате, лакомници такива, само за вас.
 • 12 Агент

  13 13 Отговор

  До коментар #5 от "Ххххх":

  Ам'че и България е била турска територия до Освобождението.

  Коментиран от #26

 • 13 Ххххх

  37 22 Отговор

  До коментар #1 от "Хаджи хаджи Българин":

  За тези, които са прости... Ако Червената армия се беше забавила, идеята на Чърчил е била англичаните да влезат в България заедно с Турция. Резултатът за нас щеше да е : границите ни със Сърбия - Божурище, с Гърция - Пловдив и София окръг, с Турция.... Гърция е настоявала за репарации 1 милиард $ тогава !!!!!

  Коментиран от #35

 • 14 Кожухаров

  22 14 Отговор

  До коментар #4 от "Хрониките на Евразия":

  А германците направо са товарели на камионите. На единия хората към концлагерите , на другия всички скъпи вещи ! Вадели са даже и коронките и златните зъби !!

  Коментиран от #24

 • 15 Гилмо

  21 13 Отговор

  До коментар #7 от "Borislav Popov":

  Пак ли ти би простак нали ти казах да се махаш от сайта отивай да лапаш някъде другаде.
 • 16 Сталинчо

  20 29 Отговор
  И преди и сега СССР са окупатори много, много по-лоши от фашистите

  Коментиран от #95

 • 17 да ти го накича на ухото

  22 14 Отговор

  До коментар #7 от "Borislav Popov":

  Я виж старите карти на Европа бе охлюв. Тия от 20 години на миналия век. Коя земя е полска ?

  Коментиран от #46, #62

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор

 • 19 хууууууууууу

  30 23 Отговор

  До коментар #10 от "Лакардии от Полша":

  Кои земи бе, комуне, половин Полша руска? Напротив, СССР плаща репарации за това, че са окупирали тези територии. Полша е суверенна държава, всички граници са били разпределени, това е положението. Планът на Сталин е бил да стигне до Варшава! Действали са в синхрон с германците и двете армии се прегръщат радостно, когато се срещат, има го заснето, черно на бяло! Разбра ли бе, червена маймуно? Пак си прокарвате пропагандата, руски тролове, после нека да разправят, че не ви били плащали, боклуци мръсни!

  Коментиран от #30

 • 20 Чи май фаче

  15 7 Отговор

  До коментар #8 от "Borislav Popov":

  Ти остави поляците . Я пак обясни за гръмотевицата и светкавицата !!!

  Коментиран от #27

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 Цанко

  11 7 Отговор

  До коментар #8 от "Borislav Popov":

  КАЖИ НЕЩО по въпроса бе учен ! ЗАЩО имаш 150 минуса ??? """Bоrislаv Pоpоv 4 10:32 16.09.19 OТГOВOРИнтeрecнa рaбoтa, гръм нямaшe, a мълниятa ги удaри, нe cъм cпeциaлиcт пo мeтeoрoлoгия, нo cпoрeд мoитe нaблюдeния мълниятa ce пoявявa винaги cлeд гръм. Кoмeнтирaн oт #6, #9, #10, #14, #18, #29, #39, #41, #50, #70, #75

  Коментиран от #43

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор

 • 24 Сталинчо

  18 14 Отговор

  До коментар #14 от "Кожухаров":

  Само да попитам от къде Хитлер взема идеята за лагерите да не е случайно от ССср и ГУЛАК
 • 25 Алекс2

  16 17 Отговор
  Ако не си комунист и ляв на 18-20г значи нямаш сърце ама като пораснеш и останеш такъв значи нямаш мозък ! Елементарно Уотсън
 • 26 хууууу

  9 22 Отговор

  До коментар #12 от "Агент":

  Ами значи могат да направят десант, като в Крим, щом са ни освободили, значи сме тяхна губерния. Има много предатели, които ще ги посрещнат с хляб и мед. Двама българи, чета, трима българи, чета с предател!

  Коментиран от #39, #47

 • 27 Borislav Popov

  9 10 Отговор

  До коментар #20 от "Чи май фаче":

  При мрн е обратно всичко, защото съм обратен, светкаш ли се ?! Примерно, аз виждам светкавици и звездички, след като Наазир ме промуши с огромната си африканска тояга, разбираш ли сега ?!?! ;)))

  Коментиран от #40

 • 28 Този коментар е премахнат от модератор

 • 29 Антон

  18 7 Отговор

  До коментар #5 от "Ххххх":

  Докато редовната армия се сражава, държавата съществува. Към 17.09.1939 г. полската войска все още води ожесточени сражения с нацистите. Разбира се, нелепо е да се смята че СССР би трябвало да помага на Полша но най - малкото би могъл да не се намесва. Навлизането на РККА не е в резултат от това, че полското правителство било "избягало" а в резултат на договореностите по пакта "Рибентроп - Молотов", който прави възможно началото на ВСВ.

  Коментиран от #82

 • 30 Кожухаров

  15 6 Отговор

  До коментар #19 от "хууууууууууу":

  април 1920 г. През 1919 г. полските войски завземат голяма част от Западна Украйна Полският държавен глава Йозеф Пилсудски чувства, че времето е правилно за разширяване на полските граници на изток. Пилсудски предприема офанзива към Киев през април 1920 г., но Съветите контраатакуват и отхвърлят полските войски на запад до полската столица Варшава. Междувременно западни страхове за пристигане на съветски войски на германските граници увеличават интереса на Западни сили към войната.Повечето територия, отстъпена на Полша с Договора от Рига от 18 март 1921 г. става част от СССР след Втората световна война, когато полските граници са редефинирани от Съюзниците в близко съответствие с Линията на Кързън от 1920 г.

  Коментиран от #52

 • 31 Дидо икебаната

  14 11 Отговор
  САЩ са боклуци
 • 32 шомпола

  13 6 Отговор
  Какви тоалетни чинии бе охлюв ? Че нас на картата на Европа миналата година ни изтипосаха като тоалетна ама без чиния !! А се уж европейци от близо тридесет години !!!
 • 33 Явно

  22 8 Отговор

  До коментар #4 от "Хрониките на Евразия":

  не си бил в казармата и не си отбивал военна служба! Това не са торби, а т. н. "мешка" и беше предназначена за носене на личните вещи на войниците. При запас също така се явявахме с такива в които се съхраняване и определен задължителен набор от вещи.

  Коментиран от #38

 • 34 Мемфис

  11 23 Отговор
  Защо никой не смее все още да говори в българските медии за зверствата на руските агресори, които в повечето случаи са без аналог ? Най -големият враг на България винаги се е казвал Русия!

  Коментиран от #45, #113

 • 35 Този коментар е премахнат от модератор

 • 36 Ивайло Пенев

  29 2 Отговор
  Хайде да престанем с тирадите и съжаленията за поляците и другите нации и народи, и да погледнем себе си! Да, Червената армия атакува и завзема остатъка от Полша, който не е в ръцете на нацистите, но по това време поляците съществуват на картата на света едва от 21 години и са от 1795 година под властта на околните по-силни държави. Появяват се едва при подписването на мирния договор от Брест-Литовски, с който имперска Русия губи 1 млн.кв.км.територия. По същото време, ние сме имали 700 години робство, което ни задрасква от елита на Европа и ни задържа териториално, властово и като брой население, довело до днешното ни затваряне в тесните ни граници. Това е важното, не полските Мурви! Трябва да помислим преди всичко за себе си и как да ускори икономиката до 10-12% ръст годишно, да повдигнем жизнения си стандарт и да накараме цяла Европа да говори за нас с уважение. Да не мислите, че поляците ги интересува някоя дата, свързана с България?!
 • 37 Дон Балон

  16 2 Отговор

  До коментар #8 от "Borislav Popov":

  Какво става бе светило на метереологията и физиката ? Най учения тук . Дето разбира и от ракети и от самолети ... Я обясни пак за гръмотевицата и светкавицата . Нещо ги смота нещата снощи и едно смотано оправдание само !!! за мезе те взеха специалисте !! "Борка - : Винаги първо се вижда мълнята, после се чува гръмотевицата, защото очите са по-напред от ушите." ХА ХА ХА !!
 • 38 Хрониките на Евразия

  6 16 Отговор

  До коментар #33 от "Явно":

  Явно 😂 Мешка е на руски бе войнико , а аз ти пиша на български 😂 И да те попитам , като военен специалист , бил в казармата , колко дена арест би получил , ако си напълниш торбата като тези горните ? Или колко километра би прибягал с така набита торба ?

  Коментиран от #53

 • 39 Ти се

  2 7 Отговор

  До коментар #26 от "хууууу":

  явяваш третия в четата, но не си виновен, просто толкова ти е акъла.
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор

 • 41 бай Ламби

  12 1 Отговор
  Алоуууу специалиста по ядрена физика - я обясни на пората за гръмотевицата и светкавицата и за руските каскети !
 • 42 даскала ти по физика

  11 2 Отговор

  До коментар #7 от "Borislav Popov":

  Един въпрос от компетентното ти мнение ? Като светне вечер уличното осветление - чуваш ли гръм от някъде ? А нещо за гръмотевиците ?

  Коментиран от #51

 • 43 Borislav Popov

  5 12 Отговор

  До коментар #22 от "Цанко":

  В същата статия, прочети коментар № 31, където съм обяснил, че грешката е техническа бе, каскет...)

  Коментиран от #48

 • 44 az#ЛибераленКрах

  19 5 Отговор
  За DW всеки друг ще е виновен за ВСВ, само не Лондон, Париж и Берлин!
 • 45 Най-големия враг

  14 6 Отговор

  До коментар #34 от "Мемфис":

  на Родината България, българите и българщината винаги са били англосаксоните. Чети историята за да не пишеш глупости и да се излагаш. Ама не историята писана от "българина" Соломон Паси.
 • 46 Този коментар е премахнат от модератор

 • 47 Този коментар е премахнат от модератор

 • 48 Спри да се излагаш

  10 3 Отговор

  До коментар #43 от "Borislav Popov":

  Вола, като рие го хвърля на гърба си, та и ти така, глупав, ама упорит. Рекордьор по "минуси".
 • 49 хихихихи

  8 0 Отговор

  До коментар #46 от "Borislav Popov":

  Гръм да ме удари, светкавица да ме порази, Борето на ум да ме научи!
 • 50 Хрониките на Евразия

  7 16 Отговор
  Стара монголска традиция .. От където минат , нищо да не оставят ... През 3 годишната окупация на България от съветската армия , на Георги Димитров няколко пъти му се е налагало да моли Сталин , съветските войници да спрат с кокошкарските си набези .
 • 51 Borislav Popov

  3 10 Отговор

  До коментар #42 от "даскала ти по физика":

  Доообре един въпрос и от мен - Ако ти бия зашлевя една плесница - Как мислиш, първо ще чуеш звука от нея или ще видиш първо звезди (светлина) посред бял ден ? Така, че драги ми даскале законите на физиката не във всички ситуации важат, има случаи, когато и звукът е по бръз от светлината.

  Коментиран от #69, #110

 • 52 да добавя

  15 3 Отговор

  До коментар #30 от "Кожухаров":

  Подписалите декларацията мълчат, че съветско-германският договор за ненападение към момента на неговото подписване не е бил нещо изключително. Преди СССР подобни пактове с Германия са подписани от Полша (още първият, през 1934 г. Пактът Пилсудски-Рибентроп), Франция (Пактът Боне-Рибентроп), Великобритания (Пактът Чембърлейн-Рибентроп), Естония (Пакт Селтер-Рибентроп), Литва (пакт Урбсис-Рибентроп), Латвия (пакт на Мунтерс-Рибентроп). Съветският съюз беше последният, който подписа подобно споразумение. Докато критикуват пакта Молотов-Рибентроп, съвременните лидери на Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония се опитват да скрият действията на собствените си политици в навечерието и по време на Втората световна война. Полша се надяваше да участва с Хитлер в нападение срещу СССР. Посещенията на нацистки политици и военни лидери в Полша през 30-те години са норма. Тук пристига министърът на пропагандата на Третия Райх Йозеф Гьобелс, командирът на германското “Луфтваф” Гьоринг . През 1931 г. Варшава подписва споразумение за сътрудничество с Япония, която окупира Китай. Подписано бе споразумение за сътрудничество между специалните служби на Полша и фашистка Италия. Малко преди войната офицерът от Генералния щаб на полската армия Стефан Мосор подготвя доклад за висшето командване, в който прогнозира, че полската армия ще продължи максимум две седмици в случай на нападение на Германия и предлага създаването на бази на територията на Полша за съветска авиация и

  Коментиран от #57, #71

 • 53 Бягал съм,

  7 2 Отговор

  До коментар #38 от "Хрониките на Евразия":

  колкото километра е било необходимо за провеждане на учението. А вещите ми тежат на моя гръб и няма ограничения за това, колко да е пълна или да тежи мешката в устава, така, че арест не можеш да получиш.

  Коментиран от #59

 • 54 Хрониките на Евразия

  5 9 Отговор
  Време за губене : Въпрос към наричащи се " русофили ": Кой е автора на стиха : "Сбогом, немита Русия, Страна на раби, страна на господари , И вие, мундири сини , И ти, предан техен народ…" Джокер ще ви дам - писано е преди 200 години , но от тогава нищо не се е изменило ..

  Коментиран от #114

 • 55 Този коментар е премахнат от модератор

 • 56 ДОКО

  8 1 Отговор
  НАХЛУВА...ОКУПИРА ТИПИЧНИ ДУМИ ЗА ПАРТИЯ ГЕРБ..
 • 57 Този коментар е премахнат от модератор

 • 58 Този коментар е премахнат от модератор

 • 59 Хрониките на Евразия

  2 8 Отговор

  До коментар #53 от "Бягал съм,":

  Абе какви войници сте били като не знаете Строевия устав ? Негласното правило - Само командира може да си слага в мешката / торбата каквото си иска ! А ти си бягал до банята само , с кърпа и сапун , така ми изглежда 😃
 • 60 Този коментар е премахнат от модератор

 • 61 хуууууу

  3 10 Отговор
  Айде, червени тролове, кажете нещо за Катинската гора и масовите кланета на поляци? Интересна ще ми е вашата про-руска теза по въпроса?
 • 62 100

  2 4 Отговор

  До коментар #17 от "да ти го накича на ухото":

  Кои карти викаш, тея от 20-те? Я ги погледни и виж Полша до къде се простира. А я виж картата на Полша от 16 и 17 век. Виж до къде се е простирала.

  Коментиран от #67

 • 63 Кой68

  4 1 Отговор
  "Солидарнос" незнам какво и как комунистическо е пречупила? Но лидера на тоя "синдикат" е принадлежал към Полските тайни служби?
 • 64 Декамерон

  12 3 Отговор
  Я обясни как Полша и Германия нападнаха Чехословакия и и взеха териториите ?! Тогава май Полша и Германия бяха съюзници - а ?! Каква беше разликата между двете ? Май никаква ? Ако германците ги бяха оставили - щяха да са първи солташак при инвазията на германците.

  Коментиран от #66, #68

 • 65 Монгола

  10 8 Отговор
  Пишат за Хитлер и нацистите от DW все едно не са германци! Йосиф Сталин е разпоредил офанзива в Полша за да защити интересите на СССР от фашистите!

  Коментиран от #72

 • 66 100

  3 9 Отговор

  До коментар #64 от "Декамерон":

  Това, че Полша е влязла в тона на диктатори като Хитлер и Сталин не оправдава СССР-то за това, че им е окупирало половината държава и после им е отнела тези територии, гонейки милиони поляци. СССР също са си сътрудничели с нацистите и са си поделяли чужди държави с тях. Значи ли това, че някой има право да ги окупира и да им отнеме половината територия? Принципът трябва да е различен. Не принципа на силата, а на справедливостта и правото. Западните демокрации - САЩ и Англия го показват. Те не ламтят за чужди територии и се стремят да прилагат някакви що-годе справедливи принципи при следвоенното устройство на света.
 • 67 да ти го накича на ухото

  9 4 Отговор

  До коментар #62 от "100":

  Ами що не я върнеш картата на Полша и от трети век преди Христа ??? Що не върнеш и картата на България при Симеон ?? Бе на какъв език трябва да ви се говори ? Полша е агресор и напада Украйна .

  Коментиран от #75, #80

 • 68 хуууууу

  5 9 Отговор

  До коментар #64 от "Декамерон":

  ХАХАХА, майко мила, зачудихте се, откъде да вадите простотии, само и само да оневините руската агресия, и да Русия е АГРЕСОР, СТАЛИН е изверг, Русия е ОКУПАТОР и това са фактите!? Защо не искате да приемете, това е истината, а истината понякога боли, нали така комуненца, безродници! Кога Полша заедно с Германия е нападала Чехословакия? рез 1938 г. след остра политическа криза Австрия се присъединява към Германия (т.нар. аншлус). Провежда се Мюнхенската конференция, която завършва с подписването на Мюнхенското споразумение. То води до германската анексия на Судетите, а по-късно (15 март 1939 г.) и до окупация на останалата част от Чехия и създаването на независима държава Словакия.
 • 69 даскала ти по физика

  5 0 Отговор

  До коментар #51 от "Borislav Popov":

  Въпросът ти теоретичен ли е ? Щото ако стане обратното ще те шият на друго място.

  Коментиран от #85

 • 70 Умно село

  6 0 Отговор
  Всеки чете историята си така както му е удобно. Иди кажи на македонците , че са българи и на украинците, че са руснаци))). Живеем уж в 21 век, а постоянно се дръшлевим с миналото си. Личи, че силните на деня искат историята да се повтори.
 • 71 Хрониките на Евразия

  4 10 Отговор

  До коментар #52 от "да добавя":

  Абе вземете да я научите тази пуста история ! През 1934 година Рибентроп е посланик в Англия . Става министър на вътрешните работи на Германия през 1938 година . И между другото , ползата от обща култура е поне да не пишете и мислите глупости ..

  Коментиран от #109

 • 72 хууууууууу

  5 10 Отговор

  До коментар #65 от "Монгола":

  ХАХАХА, точно така, Хитлер си е защитавал неговите интереси, а Сталин неговите и са направили партия за Полша! Все едно някой да изнасилва жена ти и да се включа и аз, и после да ти кажа, че съм я таковал, защото съм я защитавал от посегателство, а ти да ми благодариш, че съм я изплющял аз. С какво Сталин е по готин от Хитлер? Кое те кефи в Сталин, че е избил 20 милиона руснаци по лагерите ли? Сталин е учителят на Хитлер по отношение на жестокостите, Хитлер е, като първолак в сравнение с другаря Сталин, когато става на въпрос за убийства и масови екзекуции. Сталин е най-големият изверг през цялата история на човечеството, изверг, който е избивал собствения си народ!?

  Коментиран от #77

 • 73 Този коментар е премахнат от модератор

 • 74 Хроникьорчето

  11 5 Отговор
  Аууу , лошите руснаци , с големите торби , били откраднали женското бельо на Свирчо ! 😂 .. торбаланите взели и килотите на баба му , тоалетната чиния и накрая направили хубавото на сестра му , а той , виртуозният духов музикант , зажаднял за мъжки ласки , гледал с огромните си влажни очи на крава и точел лиги ! 😋 Мразиш евразийските торбалани , понеже не са ти обърнали внимание , а свирчо ?! 😂😂😂 .. искал на руски инструменти да свири , ама не го огряло .. мъка , мъка , много плакал после ! 😢😂

  Коментиран от #79

 • 75 хууууууууу

  3 10 Отговор

  До коментар #67 от "да ти го накича на ухото":

  Викам да се върнем от Адам и Ева!? Според русофилистиците те са били със сигурност руснаци и следователно целият Свят е руски и толкоз!? Кво да говорим повече?
 • 76 Този коментар е премахнат от модератор

 • 77 Монгола

  9 5 Отговор

  До коментар #72 от "хууууууууу":

  Не бе 120 милиона е избил Сталин хахахаха най големия геноцид е извършен в Северна Америка цял народ е затрит! Сталин спаси заедно с Червената Армия цял Свят 1945г.!участието на съюзниците е символично!

  Коментиран от #83

 • 78 Този коментар е премахнат от модератор

 • 79 Този коментар е премахнат от модератор

 • 80 100

  7 8 Отговор

  До коментар #67 от "да ти го накича на ухото":

  Айде сега, Полша е агресор, а Русия не е, така ли? И едната и другата страна са били агресори в някакви моменти от историята си и са завладявали чужди земи. Просто при това противоборство Русия натделява и прекроява Полша както си иска. Ако Полша беше натделяла, щеше да прекрои Русия. Тук въпросът е кой е по-силен, не друго. Иначе ако трябва да прилагаме някакви принципи на справедливост, то те би трябвало да са за територии в рамките на етническите граници на народа и самоопределение на народа. Руснаците най-малко спазват етническите принципи. Имат имперски рефлекс и това ги кара да завладяват чужди народи. Не се съобразяват с наличието на украински народ, нито с наличието на полски народ, нито с молдовците, естонците, литовците, финландците и т.н. Завладяват ги, заради някакви имперски мераци и им дават най-много някаква автономия в рамките на държавата си. И нека пак да го кажа с по-прости думи - те не освобождават някакво руско население в съседни държави, а завладяват територии на съседни народи, понякога и цели държави.

  Коментиран от #84

 • 81 Наблюдател

  8 9 Отговор
  германия успя да се отърси от нацизма и стана нормална държава и е двигател на европейската икономика. В Русия болшевизма се изроди в путинизъм, пред когото нацизма изглежда като невинна идеология. Русия продължава да бъде Империята на злото, която върши зрлини по целият свят и най-вече на съседите си.
 • 82 Ххххх

  7 2 Отговор

  До коментар #29 от "Антон":

  Когато Германия влиза в Чехословакия, Полша заграбва също Слезия…. Коментари ???

  Коментиран от #86

 • 83 хуууууууу

  5 9 Отговор

  До коментар #77 от "Монгола":

  Не можах да разбера само, какво имат общо индианците с лагерите по време на сталинския геноцид? Говорим за различни неща, ама на времето имаше един виц: "Американците казали на руснаците, че не спазват правата на човека, а руснаците им отговорили:"Ами вие, защо биете негрите". Та и твоята работа е същата!
 • 84 Бесен Язовец

  8 3 Отговор

  До коментар #80 от "100":

  Киевска Рус ли наричаш Украйна? Киевска Рус е част от Руската империя от 1700 година. За малко след ,,Октомврийската революция" се появява названието,, Украйна" от 1918 до 1923 когато Киевска Рус влиза в пределите на СССР под името УССР до 1991г!

  Коментиран от #88

 • 85 Borislav Popov

  0 7 Отговор

  До коментар #69 от "даскала ти по физика":

  А бе, теоретичен ми бил въпроса, акъла ти на теб май е теоретичен, а на практика си гола вода, че и на даскал по физика тук се правиш.
 • 86 хууууууу

  7 6 Отговор

  До коментар #82 от "Ххххх":

  Нищо не заграбва, напротив, Чехословакия заграбва от Полша, половината от Тешинското херцогство!!!!!! Комунистите четете историята, като Дявола Евангелието! "След разпадането на Австро-Унгария, на 5 ноември 1918 г. полското правителство на Тешинското херцогство – Националния съвет на Тешинското херцогство (Rada Narodowa Księstwa Cieszyńskiego), подписва договор с местното чешко правителство – Националният комитет за Силезия (Národní výbor pro Slezsko), за разделянето на Тешинска Силезия. На 23 януари 1919 г. Чехословакия обаче въвежда войски в Тешинска област и я заема изцяло. На 28 юли 1920 г., по време на настъплението на Червената армия в Съветско-полската война, международен арбитражен комитет приема решение за присъединяването на по-голямата част от областта към Чехословакия, в това число и някои участъци, в които поляците са преобладаващото мнозинство. " Това обаче няма значение, защото по време на вероломното руско нападение, Полша е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА и е факт, че е била НАПАДНАТА и разделена между Сталин и Хитлер! Това са ФАКТИТЕ, коментари?
 • 87 Хисторик

  8 6 Отговор
  Йосиф Сталин е направил нужното в Полша за да може по- късно да спечели войната която спаси цяла Европа!

  Коментиран от #90, #93

 • 88 100

  5 6 Отговор

  До коментар #84 от "Бесен Язовец":

  Виж, вече има УКРАИНСКА нация. Пиша го с големи букви, белким ти просветне. Без значение дали някога са били Киевска рус и т.н. Защо и как се е образувала украинската нация е друг въпрос, но е ФАКТ, че я има. Има поне 20-30 милиона души, които се смятат за украинци, не за руснаци. Айде иди да им обясниш, че са руснаци, а не украинци.

  Коментиран от #91

 • 89 Истината

  8 7 Отговор
  Анджей Вайда в едно интервю казва: „За всичките години окупация успяхме да научим москалите само как се връзва вратовръзка, на нищо друго”.
 • 90 100

  8 7 Отговор

  До коментар #87 от "Хисторик":

  Ако искаше да спаси Европа беше по-добре да не се съгласява на дележ на Полша, да се застъпи за суверенитета й и да не прави договорки с нацистите. Така Хитлер нямаше да смее да нападне Полша, ама пуста лакомия...

  Коментиран от #115

 • 91 Бесен Язовец

  6 8 Отговор

  До коментар #88 от "100":

  Без значение за какво се мислят ясно е че в Крим, Донецк, Донбас не се мискят а и в доста други области на Киевска Рус не се мислят за украинци. Скоро Украйна ще се казва една тънка и вица между РФ и Полша! Сталин е уникален водач и историята ще го запомни такъв!

  Коментиран от #92

 • 92 100

  6 6 Отговор

  До коментар #91 от "Бесен Язовец":

  Да, в Украйна има много хора, които са руснаци - 10 милиона са, заедно с тези в Крим. Затова написах 20-30 милиона украинци, защото цялото население на Украйна е 42 милиона. Поне 2/3 от населението на Украйна се смятат за украинци. А специално за Крим, там руснаците са били малцинство почти до средата на 20-ти век, а век преди това почти няма руснаци в Крим, но любимия ти Сталин "поправя" нещата. Гони местните и го населва с руснаци и сега полуостровът е населен почти само с руснаци. В Калининград е същото В прибалтика също се води такава политика.
 • 93 хууууууууу

  8 4 Отговор

  До коментар #87 от "Хисторик":

  Направил нужното, като е помогнал на Хитлер!? Много странен похват е използвал другарят Сталин, помага на германците, за да може после да му е по лесно да ги победи!? Брат ти, на какви хапчета си?
 • 94 Хрониките на Евразия

  7 11 Отговор
  Престъпленията , с които Червената армия се прославя в Източна Европа през 1944-1945 години , са започнали през 1939 година в Полша . Имам предвид не известното Катинско клане , а ежедневни , почти на всякъде престъпления на червеноармейците против полските военнослужещи и граждански лица . Командващият отбраната на Лвов , полски генерал Владислав Лангер е подписал със съветското командване протокол за предаването на града , съгласно по който на полските офицери се предоставя свободен коридор до границата на Румъния и Унгария . Вместо това те са били арестувани и изпратени в лагер Старобелск, а след това разстреляни . В Гродно, местният гарнизон е оказал съпротивление , а след падането на града , стотици полски военни и граждани са били убити в това число и 50 деца - скаути . Особенно охотно са убивали полските богати селяни , представителите на интелигенцията и духовенството . Командването на Украинският фронт е предоставило на местните украински червени отряди , 24 часа за разправа без съд и следствие с поляците . Грабежите били най малкото зло . Командващият фронта Семьон Тимошенко е призовавал своите войници да се бият и измъчват поляците . Един от очевидците на клането в галицкият град Рогатин, разказва : "Съветските войски нахлуха около 16 часа след обед , и веднага пристъпиха към жестоко клане и зверски мъчения . Убиваха не само полицайте , но и така наречената боржуазия , заедно със жените и децата ".

  Коментиран от #98

 • 95 Ххх

  7 4 Отговор

  До коментар #16 от "Сталинчо":

  По лоши - за кого ? За такива като тебе. Че са вършили престъпления - вършили са, няма да го отричам. И са крали, и са изнасилвали. Само че, на такива като тебе им отърва само за руските престъпления да говорят. Ами немците като са настъпвали, не са ли изтребвали мирно население ? Колко случаи е имало - събират хората в дадена сграда, черква примерно, затварят вратите и палят сградата. Ами Бабий Яр - доколкото си спомням, към 40000 евреи са разстреляни в тази местност. И аз съм гледал документални кадри от тези събития - голи еврейки с голи деца в ръцете по на 2 - 3 години ги водят за разстрел. А при настъплението на съветските войски в Германия немкините са казвали "По добре руснак на корема, отколкото американец над главата" - предпочитали да руснаци да ги изнасилват, отколкото американци да ги бомбандирате, включително със запалителни бомби. При тези бомбандировки стотици хиляди мирни германски граждани са изтребени по най - жесток начин в предизвиканите огромни пожари. Показателна в това отношение е бомбандировката над Дрезден, за която в последствие и от англо - американска страна се признава липсата на необходимост и престъпния характер на посоченото деяние.
 • 96 Guest

  3 0 Отговор
  Веднага ти отговарям за "помислянето"! Всички Бацета сини и червени - метла и прекратяване на порочните чадърести практики над "наши и ваши" фирми с много работни места, поддържащи изкуствено ниска мин. раб. заплата с цел - ниски осигурителни прагове, и реализиране на по-големи печалби, след "необходимото отчисление" към Бацетата за законно поддържане на тези прагове! С оглед българският и балкански аршин: премахване на спирачката мин. раб. заплата! На първо време въвеждане на минимална ставка от 10 лв./час със завишение, съответно от 20 % за работните часове късно вечер и рано сутрин, и над 30, до 50 % за нощтните часове! Завишаване праговете на мин. часова ставка според категорията труд! И да видиш как всичко ще дръпне за в час!!!

  Коментиран от #97

 • 97 Guest

  0 0 Отговор

  До коментар #96 от "Guest":

  Отговорът ми беше до 36 - Ив. Пенев
 • 98 Този коментар е премахнат от модератор

 • 99 Хрониките на Евразия

  6 10 Отговор
  Немците своето наказание за своите престъпления си го понесоха .. А руснаците не , но обезателно ще си го понесат , военните престъпления нямат давност ..
 • 100 СВД

  8 1 Отговор
  Глупости! И СССР и Германия си имат своя цел! Съветската е да има повече буфер между тях и Вермахта! Затова си връщат Прибалтика и Бесарабия! Иначе, кано четете мемоарите на Рокосовски например писани преди повече от 50 години, никой от тях не вярва, че договорът за ненападение с германците ще пребъде! И то е писано във време, когато не са имали нужда от такива дебати както сега.
 • 101 Хрониките на Евразия

  8 10 Отговор
  1939 година : Полша, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Бесарабия, Северна Буковина, уезд Херц, а след 1944 година , цяла Източна и даже част от Централна и Западна Европа . А вие се чудите , защо никъде не уважават руснаците .
 • 102 Питам

  5 0 Отговор
  За България щеше да е добре да крепне сътрудничеството между СССР и Германия! Получили сме обратно Добруджа!
 • 103 Този коментар е премахнат от модератор

 • 104 Росен П

  9 7 Отговор
  Бе, стига сте приказвали, бе! Русия е слаба, бедна, изостанала, рублата се срина....! Сега е момента! нападнете Русия и приключвайте с нея! Избавете ни от тази злина! Най много да се върнете с торпилирани задници или хич да не се върнете! Какво само - Бър-бър-бър...! Снаряжавайте се евроатлантиците и на рубежа Ново село - Литва - ,,За бой!". Нали сте НАТО!
 • 105 Ххх

  7 2 Отговор

  До коментар #98 от "Хроникьорчето":

  Добре, а ти, като му четеш коментара, замисляш ли се ? Ние с него сме си разменяли реплики, кой колко копейки или центове заработва, но аз си знам, че пиша тук когато съм свободен и да си чеша крастата бих казал. А Хрониките с какви подробности пише за дадени събития ? Това само от обща култура ли му е ? Всичките тези данни, всичките тези подробности ? Как би могъл да ги знае ? Или на момента се отваря Гугъла, четат се статии, качват се материали ? Но не е ли логично да се запитаме за какво е този хъс и това усърдие ? И какво работи този човек, от какво се издържа, та цял ден е пред компютъра в очакване на поредната за коментиране статия. Отговора на последния ми въпрос е струва ми се риторичен.

  Коментиран от #107

 • 106 Питам

  10 1 Отговор
  Алоооуууу! западните Демокрации защо изоставихте Полша на Хитлер и Сталин? Защо не ги атакувахте в гръб! Защо не дадохте ленд-лиз на Поляците и те да разбият окупаторите от запад и изток. На колко още държави защо нямаше ленд-лиз.Дайте им някоя пушка да сразят желязната немска армия, а не да чакате глупавите руснаци да се бият за цял свят! Както са били глупави да освобождават неблагодарния български народ!
 • 107 Хрониките на Евразия

  4 10 Отговор

  До коментар #105 от "Ххх":

  По Гугъл викаш рови 😂 Виж по руски архиви , е по вероятно , но се иска и да се правят изводи и да се анализират . С което вие Чебурашките сте скарани . А работя като всички , 8 часа плътно и под наблюдение .. Чат пат , се събуждам в Швейцария , обядвам в Мюнхен , вечерям в Москва и си лягам с рускиня в Курск .

  Коментиран от #116

 • 108 Госта

  4 10 Отговор
  Aбе всички знае,че СССР е най-големият отпадъкна планетата,то затова се разпадна поне на по-малки безопасни отпадъци!!!Слава на Четвъртия Райх-ЕС!!!
 • 109 да добавя

  7 2 Отговор

  До коментар #71 от "Хрониките на Евразия":

  Рибентроп е изпратен от Хитлер в Англия, като "посланик за особени задачи", мисията му е продължила от края на май 1935 г. до 18 юни 1935 г.! Като официален посланик в Лондон Рибентроп е назначен август 1936 г. Така, че хроникьорчето, нали знаеш какво да направиш с козяшките си твърдения? Мушкаш ги на тъмно, ама много на тъмно!
 • 110 Този коментар е премахнат от модератор

 • 111 200 000 ПОЛЯЦИ СА ИЗБИТИ ОТ РУСИЯ

  6 7 Отговор
  Според данните на правозащитната организация "Мемориал", са били разстреляни най-малко 111 000 от общо 140 000 репресирани поляци. Тоест на всеки 100 арестувани поляци са били разстреляни 80 души.  Според други данни, броят на жертвите достига до 200 000, тъй като НКВД разстрелва поляци и при други операции в рамките на Големия терор, като кулаци например.  В навечерието на Втората световна война в Ленинград се живели около 50 000 поляци. Сталинистките репресии там са били особено мащабни. Американският изследовател Тери Мартин привежда следната статистика: през 1937 година НКВД разстрелва 31 пъти по-често лениградски поляци, отколкото руснаци и даже още по-често отколкото германци. Връзката на сталинистките престъпления с полската етническа група е силно изразена  Както например сталинисткият палач Василий Блохин, който лично е разстрелял между 10 и 15 000 души по време на Големия терор. През 1940 година той организира и разстрелите в Катин. И НА ТОВА МУ ВИКАТ ОСВОБОЖДЕНИЕ . СЪЩОТО Е БИЛО И У НАС - КЛАНЕ А НЕ ОСВОБОЖДЕНИЕ.

  Коментиран от #119


 • 112 не на либерал идиотизма

  5 3 Отговор
  престанете да пускате драсканиците, тенденциозни лъжи и изопачаване на историята от тия очевадно нагли лъжци от дойче зеле
 • 113 Този коментар е премахнат от модератор

 • 114 хрониките на Хохландия

  1 0 Отговор

  До коментар #54 от "Хрониките на Евразия":

  Гойньо, ти да не си Поросенко, и той цитира под път и над път Лермонтов, ама доде беше той на власт "немытая" стана Хохландия...
 • 115 Тъпан

  2 2 Отговор

  До коментар #90 от "100":

  когато Германия напада Чехословакия, СССР иска да прати войски, но полша не разрешава. Защо ли, а , умньо?

  Коментиран от #117

 • 116 Хрониките на Хохландия

  2 0 Отговор

  До коментар #107 от "Хрониките на Евразия":

  Тая вечер коя ръка си нарекъл "рускиня"?
 • 117 100

  1 3 Отговор

  До коментар #115 от "Тъпан":

  И понеже Полша не се е съгласила да пусне съветски войски към Чехословакия, дай да си я поделят с Хитлер, така ли?
 • 118 Вла

  2 1 Отговор
  Като оставим на страна старите граници и т.н., ако Съветският Съюз не беше взел половината Полша, Хитлер щеше да я вземе цялата и границата на Германия с СССР щеше да е още по-на изток, което изобщо нямаше да е добре за СССР.
 • 119 Fuck all trolls

  2 1 Отговор

  До коментар #111 от "200 000 ПОЛЯЦИ СА ИЗБИТИ ОТ РУСИЯ":

  Малко са ги трепали, трябвало е поне 2-3 милиона поляци да убият или да я затрият нацяло кочината полша! Вас тролове любители на нато и фашизма също ще ви избият до крак, защото сте хлебарки - пречите на човечеството да се развива в правилна посока.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.