Last news in Fakti

17 Септември, 2019 21:00 11 950 69

Как се живее в проблемните квартали на Москва

  • русия-
  • бедност-
  • квартали-
  • москва-
  • живее-
  • чертаново

Много от крайните квартали на Москва са западнали

Как се живее в проблемните квартали на Москва - 1
Снимка: Shutterstock

"Прекарала съм целия си живот в този квартал. Но през тези години тук почти нищо не се е променило", казва Юлия, която отглежда сама трите си деца. 29-годишната жена живее в порутена панелка в Чертаново - един от крайните квартали на Москва.

"Много московчани смятат, че Чертаново е квартал на наркозависими и бандити. Мислят, че тук е опасно. Тези страхове не са безпочвени. Но всъщност повечето жители на квартала искат да живеят по-добре. Градските власти обаче не правят почти нищо за подобряването на условията в тази част на града", казва Юлия.

Чертаново възниква през 1930-те като работнически квартал - за новооткритите тогава индустриални предприятия в южния край на руската столица. След разпада на Съветския съюз обаче много от тези заводи фалират и биват затворени, а хиляди остават без работа. Държавата е изправена пред купища проблеми и квартали като Чертаново остават на заден план. Покрай липсата на социални програми кварталът постепенно запада напълно.

Бедност и разруха

Юлия живее с трите си деца в социално жилище в края на Чертаново. Тъй като има нисък процент инвалидност, тя получава социални помощи. "Тези пари са крайно недостатъчни. Налага се да работя допълнително, за да изкараме до края на месеца", казва младата жена.

Пред блока на Юлия има стара детска площадка. Целият асфалт пред нея е в дупки. Контейнерът за боклук е продънен и всичко пада на земята, разказва тя. Младата жена е информирала местната управа за всички тези недостатъци. От там обаче ѝ отговорили, че жалбата ѝ не била подадена по установения ред, затова и нямало да взимат отношение към нея. "А всъщност в нашия квартал има толкова много проблеми", оплаква се Юлия и разказва, че нощем пред блоковете вилнеят младежи, които редовно се карат, бият и крещят.

На две спирки от дома на Юлия се намира "футуристичната" част на Чертаново, строена през 1970-те, която представлява нещо като малък град в града. Това трябвало да бъде гордостта на съветските специалисти по градоустройство. Този "малък град" е замислен така, че да предлага на жителите си всичко необходимо, без да се налага те да го напускат - кино, училище, гражданска служба, ресторанти, плувен басейн и библиотека. Днес обаче в района няма препитание, затова повечето жители работят в други части на Москва и са принудени да пътуват всеки ден. В тази част на Чертаново има множество пешеходни алеи и паркове. А колите тук са табу. Навремето за тях са били построени огромни подземни гаражи. От тях - с асансьори иил по стълбите - хората директно стигат до входовете на жилищата си.

Пред един от блоковете са застанали група млади мъже. Те ремонтират фасадата. "Всички сме от Централна Азия - Киргизстан, Азербайджан, Таджикистан, Узбекистан", казва Навуз, който е от Узбекистан.

Повечето трудови мигранти в Русия са от бившите съветски републики. За тях има работа най-вече в строителството и в сектора на услугите. В Русия те получават по-високи заплати, отколкото в родните си страни. И именно това ги привлича. "Условията на труд обаче тук са лоши. Разрешителното за работа е скъпо, а полицията постоянно ни проверява документите. Нерядко дори ни плашат, че ще ни върнат обратно", разказва Навуз.

През 2015 година бе проведена реформа на миграционните закони, която трябваше да подобри положението на трудовите мигранти. Въведеното платено разрешително за работа целеше да извади тези хора от нелегалност, но сложната процедура и скъпите трудови визи обезсмислиха реформата. Много от трудовите мигранти не могат да си позволят легализацията и така попадат в черните списъци на руските миграционни власти. Но има и други проблеми, казва Навуз: "След като ремонтирах едно жилище, работодателят отказа да ми изплати договорената сума. Вместо това заплаши да ме докладва в полицията."

Трудовите мигранти се сблъскват и с други проблеми. Тъй като заплатите им не са особено високи, те не могат да си позволят нормални условия на живот. Навуз разказва, че е принуден да си дели едно жилище с 40 други работници от чужбина. "Спим натъпкани в една стая, мръсно е, има хлебарки", оплаква се той.

Най-големият проблем: сегрегацията

"Москва е град на мигранти. Почти всичките му жители някога са били мигранти", казва по този повод Олга Вендина, експертка по градоустройство в Географския институт на Руската академия на науките. В началото на 20 век населението на града е било малко над 1 милион души, 119 години по-късно в Москва живеят над 12 милиона души. "Засилващото се неравенство задълбочава и обществената сегрегация, което е най-голямото предизвикателство за града днес", обяснява Вендина.

Експертката припомня, че териториална сегрегация е имало и в бившия Съветски съюз: "Работниците се заселваха в квартали като Чертаново, за да са по-близо до фабриките. А по-образованите хора, представителите на интелигенцията, живееха в районите с университети и изследователски институти", посочва Вендина.

"Днес е точно обратното - не хората отиват да живеят близо до работата си, а тя отива при тях", продължава експертката. Много компании се настаниха в районите, където живеят по-високо образованите. Новите работни места в тези квартали само допълнително повишиха благосъстоянието на техните жители. И обратното - по-бедните квартали като Чертаново допълнително западнаха. А пропастта става все по-голяма. И Москва съвсем не е единственият град, изправен пред подобни проблеми.

"Сегрегацията е опасна, защото нарушава съжителството на хората в дадено населено място", обяснява Вендина. Съвременните урбанистични предизвикателства не могат да се решават индивидуално, а изискват общи усилия и солидарност на цялото общество. "Постсъветският човек е свикнал да прехвърля обществената отговорност на държавата. Така обаче се циментира съществуващата система", посочва изследователката. "Само ако се включим активно в развитието на града, можем да променим и него, и себе си", заключава Олга Вендина.

Автор: Александър Каушански


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бобо

    107 9 Отговор
    За Люлин ли става въпрос?

    Коментиран от #9

  • 2 Анти милиционер

    66 21 Отговор
    Сороз пак е прекалил със солите за баня.
  • 3 Я драснете някой ред за Харлем

    97 24 Отговор
    Че и за другите американски гета. Да разберем и там как живеят! Стига сте я яли тази Русия!

    Коментиран от #56

  • 4 666®

    96 7 Отговор
    Напомня на Столипиново и Факултето. И кво? Как е в гетата на Лондон, Париж и Берлин?
  • 5 Бай

    26 3 Отговор
    БАШ МЕ БРИГА !!!
  • 6 Тръмп

    45 51 Отговор
    Вземете си български русофили,те са по-евтини от казахите и азерите,ще ви робуват безплатно от обич!!!:):):)Вземете и Манолова за кмет на Москва и ще цъфнете като Майски розички!!!:):):)
  • 7 Academeg

    48 33 Отговор
    В Москва няма проблемни квартали.
    Това не ви е Америка, нито ню-йорк!
    Абсолютна стисна, за пореден път на ДойчеЗеле
  • 8 Woldemars

    43 1 Отговор
    В Черганово се намира единствената българска църква в Москва...
  • 9 Random

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бобо":

    Люлин>Младост>Надежда
  • 10 Дойче веле

    44 13 Отговор
    не спират с манипулативните си пасквили.
  • 11 соросоид дебил

    59 24 Отговор
    Нео-нацистката Гьобелсова медия дойче веле се е "загрижила" за някакъв квартал в Москва в опит да оплюе отново Русия? Ами покажете вашите квартали където вече не влиза полиция бе боклуци!Ето първото видео на което попаднах за този квартал тук https://www.youtube.com/watch?v=wA04p9b45f8
  • 12 Като в

    13 5 Отговор
    Орландовци.
  • 13 ГНУСНОТО DW

    44 15 Отговор
    Що не разкаже как живеят 2,5 милиона немци с 450 € на месец?

    Коментиран от #17

  • 14 Бесен Язовец

    48 5 Отговор
    На травеститте в Германия им е супер, вкараха им негри и араби да им предлагат салам!

    Коментиран от #16

  • 15 Гербестан

    42 6 Отговор
    Е и какво ?...нищо по различно от краен софийски квартал ! Ама понеже ние сме в ЕС и Диктатора от Банкя е казал, че просперираме, значи всичко е точно ?
  • 16 Бесен Язовец

    20 29 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Ти не четеш ли бе каскет ? Статията е за тойта Мацква и на тамошните трансвестити са им пратили мюслита от Централна Азия - Киргизстан, Азербайджан, Таджикистан, и Навуз от Узбекистан.
  • 17 Пияна рашка

    31 33 Отговор

    До коментар #13 от "ГНУСНОТО DW":

    450 евро! Ти не си стъпвал в Германия. Кой ти говори такива глупости? Кремълски трол. Защо около 500 000 руснаци годишно емигрират? Защо в Ню Йорк има руски квартал? Белите и добре образовани руснаци емигрират и програмите за повишаване на раждаемоста и задържане на младите и образовани в страната, не работят! Една от най-дискутираните теми в руската Дума! Чукча писател, чукча не читател.

    Коментиран от #18, #20, #32, #46, #55

  • 18 Бесен Язовец

    19 17 Отговор

    До коментар #17 от "Пияна рашка":

    Има има и такива които живуркат с 450€ на месец в дойчето и на тех не им е много розово!!! Да използвам наведнъж ДО#16 където има руснаци джендъри не виреят!!!,, Богатите немци" идват на Черноморието със 100€ джобни и кофеят сутрин с кренвиршите на олинклузива!
  • 19 Пешо

    28 18 Отговор
    Истината дори е по-страшна от тази статия.Аз съм живял като дете в Ленинград и съм видял с очите си бандитите в парковете и кината.Алкохолиците на всеки ъгъл.Общите квартири и ужасната мизерия.За драскачите от коментарите уточнявам че това е било преди 40 год.Какво се е променило??!

    Коментиран от #21, #30, #34

  • 20 Хрониките на Евразия

    25 4 Отговор

    До коментар #17 от "Пияна рашка":

    В руски квартал в Антверпен , влязох в един руски магазин и докато оглеждах , влезна една белгийка .
    Търсеше управителя .
    А продавачката на руски се развика :
    - Валодя , тука някаква чужденка те търси 😂
    Паднах ..

    Коментиран от #52

  • 21 Бесен Язовец

    17 9 Отговор

    До коментар #19 от "Пешо":

    Казва се комуналка, имало ги е и в България така е, когато докарваш селяндурията в градовете да ги правиш граждани е така! Да са си седяли на село и щяха да си имат къщи. По добре пияници по улиците от колкото да пъплят,, жени,, с бради!
  • 22 Хрониките на Евразия

    17 12 Отговор
    Робота Федьор , като разбрал , че са го върнали в Русия , отказва да се включи 😂
    Няма майтап , така се е разтроил , че се е развалил .

    Коментиран от #25

  • 23 Хайде сега...

    8 5 Отговор
    БЛАГОДАРЕТЕ НА ГОРБАЧОВ...!
  • 24 селянин 1

    13 7 Отговор
    Сякаш в Б-я,нямаме същите проблеми,с панелките в крайните квартали,ако не е саниран,фучи и духа отвсякаде,а за джедетата се сещат като доот местни избори,нещо закърпат,асфалтират,колко да мине номеро.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пакича

    15 4 Отговор
    Е,от тази статия вече се убедих че,в Русия
    се живее много зле.Сега започнете да ни
    убеждавате,колко добре се живее у нас...
  • 27 Guest

    30 6 Отговор
    Никак не съм русофилистик, но разгледах го Чертаново в стрийт вю-то. Доста добре си изглежда за краен жилищен район. Съвсем по европейски! Повечето сгради са над 20 етажни ЕПК и поне на външен вид са в идеално състояние. Има и 5 - 7 етажни панелки. От реновирани, през частично, до "оригинално" състояние, но не бих казал, че изглеждат зле. Районът е озеленен, с детски площадки, добре асфалтирани и обозначени улици, и булеварди. Автопаркът по улиците е приличен, не е никак зле! Въобще съвсем добре си изглежда квартала!

    Коментиран от #31

  • 28 Гошо

    10 4 Отговор
    Редакцията ,вие на Дневник ли искате да заприличате ,ако е така ,да ,деиствително това е начина На прав път сте
    Но това което ДВ са написали е доста далеч от реалноста
  • 29 Васил

    7 6 Отговор
    В София е същата картина
  • 30 Монгола

    14 12 Отговор

    До коментар #19 от "Пешо":

    Сега да те открехна за комуналките имало ги защото фашистите стигнаха Сталинград и населението е трябвало да живее някъде!! Червената армия трябваше да срине и ФРГ със заводите които,, Съюзниците" най учтиво опазиха от бомбардировки и щея да ги питам немците дали щяха да са водеща икономика сега!!! Нито един завод на,, Круп" не е сринат през ВСВ. Малко известни факти.
  • 31 Гошо

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "Guest":

    Проблема бяха пазарите дето се връткаха нелегалните емигранти Да в Русия има емигранти доста и повечето са нелегални Он от около 3г се взеха доста мерки против нелегалните и също се засили контрола по пазарите Това определено даде сериозен резултат /цените на жилищата се покачиха
  • 32 Гошо

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "Пияна рашка":

    Само дето това което го пишеш беше донякъде вярно за 90те И друго рускоговорящ ,не значи руснак ,а в повечето случай украйнец, особено в чужбина
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пешо":

    А пък аз сега живея в Медведково Повтарям сега
  • 35 Гошо

    12 5 Отговор
    Живее се по-добре от българските "безпроблемно" квартали
  • 36 Голям Слон

    14 6 Отговор
    Чертаново краен квартал? :-))))) Намира се северно от южната част на МКАД. При това доста. И ако Чертаново е краен квартал, то тогава какво е Бутово :-) Гледайте картата на града. Някой от Дойче Зеле пак е работил по поръчка на Навални :-)))
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Клмн

    9 3 Отговор
    В България на това му казваме лукс
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Пръци

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "NikNay":

    Хапче?!!
  • 45 Европеец

    12 10 Отговор
    Русофилите са толкова тъпи, че не се усещат как сравнявайки Русия с България само потвърждават колко е зле Русия. Най-богатата на нефт и газ страна, в кято парите извират от земята, я сравняват с нас.
    А ония умник дето говори за германците, че живеели с 450 евро явно е прекарал с боряшника. Толкова дават след като са им платили наема, парното, водата, дали пари за мебели, дрехи, за училищни пособия на децата, културни мероприятия, транспорт и други.

    Коментиран от #61

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Щерев

    4 2 Отговор
    Кумунисти сър ахахахаххах
  • 48 Там е един квартал

    7 4 Отговор
    А тука целата държава е такава😂😂😂😂😂
  • 49 et.galen1

    10 2 Отговор
    Ние сме ,къде,къде по-добре,инвалидите ни се къпят в разкош.Целия свят е добре само последния квартал на Москва е зле.Плюя на такива информации,които се мъчат да очернят едни а да не виждат как е тук в България. Заради пари и майките си ще очерните.Лошото е,че никаква полза няма за нас.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 хамсал

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хрониките на Евразия":

    Да не беше ставал!
  • 53 Като домакин

    12 1 Отговор
    Разгледах го този квартал. И ми се иска и нашите да са толкова благоустроени, а не презастроени!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Шамсу имамов

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пияна рашка":

    Абе швестер, прав е човека в германия пенсията е 900 евра,ходи плащай квартира храна и тнт и тогава коментирай разбирачо. Versteest du?

    Коментиран от #68

  • 56 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Я драснете някой ред за Харлем":

    Скоро не бях чел за гетото Детройт. Цялата околност, на някогашната американска автомобилна гордост, сега е в руини като след война. И само ... лилави обитатели.
  • 57 тест

    5 1 Отговор
    Като видя в google maps - https://www.google.com/maps/@55.6157762,37.597076,3a,75y,247.26h,94.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1sYHw8eQZSo1xO2YjBcMf0hA!2e0!7i13312!8i6656
    изглежда много по-подредено и оправено от където и да е в София.

    Коментиран от #60, #62

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Барчо

    6 3 Отговор
    Айде като описвате този квартал на края на Москва да опишете и оня прословут американски квартал населен с афроамериканци. Там полицията не смее да влезе за рутинни работи, а изглежда все едно не е живяно в него откакто е създаден. Там всеки пети е жертва на тежко престъпление. Пишете факти и за тях, че хората да знаят какво става в "най-демократичната и развита държава в света". А що се отнася до руския квартал, то той рано или късно ще бъде оправен. Ще дойде и неговия ред.
  • 60 Емил

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "тест":

    Статията е пълна лъжа. Живял съм там. Квартала е в безупречно състояние. По поддържано и чисто е от Борисовата градина.
  • 61 Сибиряк

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Европеец":

    Значи миналата година съм живял в друга германия? С бедни германци, плъхове по улицата и мръсотия
  • 62 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "тест":

    Смех !!!
  • 63 Истинския Пешо

    3 3 Отговор
    Но я да напишет и за другата Русия в която живеят болшинството с заплати 8000 рубли /разделете на 37/ще бъде в лева ,хранителните продукти близо 2 пъти по високи ,села без шосета ,само един кладенец за цяло село...и т.н.т.
    И най вече за запоя,масова трагедия.Статията показва хубавото.
    И Пешо аз години пиша с това име, триехаме няколко месеца и ти се появи .

    Коментиран от #66

  • 64 Тодоров

    3 0 Отговор
    Не можах да прочета до край тази статия, но веднага се замислих - А КАК ЖИВЕЯТ ХОРАТА В КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ НА СОФИЯ ? Руснаците имат една дума, сходна по смисъл с нашата КОЧИНА - МУСОРОПРОВОД.
    Мусор - боклук. Така, че и нашите крайни квартали са един голям МУСОРОПРОВОД.
  • 65 Дориан

    4 1 Отговор
    Некадърната новинарска агенция трябва да бълва такива новини, за да не се усъмнят швабите, че живеят в утопия. Е, ма то животът е идеален, след като цялата измет на галактиката живее при тях и не могат да се справят - Кьолн, Дуисбург, есен и близките градове се разяждат от престъпност и мизерия, но фокуса е друг. Швабата ще прочете тази статия и ще знае, че живее на добро място. А фактите какви са? Москва има повече мини на метрото, отколкото всички градове на Германия. В Москва функционира градска железница и електроавтобуси. В Москва се строи по ясен градоустройствен план - жилища, болници, детски градини, училища, зелени площи, площадки, паркинги. Всеки район, дори всеки квартал е независим посвоему. Строи се на височина, за да се пестят площи. И това се случва в голяма страна. А в Германия строят някакви паянтови къщички тук таме и заемат излишна площ. После някой ще приреве, че земеделските площи не са достатъчни и ще секат гори...
  • 66 козяшки нещастник

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Истинския Пешо":

    Олеее, кви кладенци във всяко село? Направо пиши- на 263 села един кладенец, в цял Сибир-един, и то петролен, ама пресъхнал!

    Коментиран от #67

  • 67 Доктор Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "козяшки нещастник":

    Пийтеси редовно хапчетата и неседете слънце и ще бъдете щаслив Козяк.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Чипът

    0 0 Отговор
    Е те ватенките са още в неолита. Или както казваше оня немец. Горна Волта с ракети
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания