18 Септември, 2019 08:39 6 150 3

Ето мерките на ЕС при Брекзит без сделка

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания

Общността се готви за развода с Великобритания

Ето мерките на ЕС при Брекзит без сделка - 1

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, това би се отразило на гражданите и фирмите в Европа. ЕС предприема мерки, за да намали неблагоприятния ефект.

Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Европейският съюз многократно е заявявал, че би предпочел да уреди отношенията си с Великобритания, за да избегне евентуален хаос при напускането. Преговарящите от името на ЕС сключиха споразумение с Лондон, което цели да уреди разнообразни въпроси във взаимен интерес. Въпреки това съдбата на споразумението остава неясна и ЕС работи по одобрението на мерки, които да намалят шока в случай на Брекзит без сделка.

Тези мерки не могат да осигурят ползите, които получава една страна от членството си в Европейския съюз. Те имат временен и едностранен характер. Някои от тях ще влязат в сила, само ако Великобритания предложи реципрочни мерки от своя страна.

Дългосрочните решения в съответните области ще зависят от бъдещите преговори за отношенията между ЕС и Великобритания.

Ето и някои аспекти на двустранните връзки:

Визи

Британците ще имат право на кратък престой в ЕС без виза, в случай че британските власти дадат сходни права на гражданите на ЕС, пътуващи за Великобритания.

Въздушен транспорт

Британските авиолинии ще имат възможност да предлагат услуги в страните от ЕС в рамките на седем месеца след напускане, ако компании от ЕС имат същите права във Великобритания. Поради удължаването на членството на Великобритания ново предложение осигурява по-дълъг период на приложение на временните мерки.

Железопътен транспорт

Валидността на разрешителните за безопасност на влаковете ще бъде удължена, за да се гарантира функционирането на железопътния транспорт между Великобритания и ЕС, ако и Великобритания направи същото.

Сухопътен транспорт

Компаниите, предлагащи превоз на стоки и автобусен транспорт от Великобритания, ще имат право да предлагат услуги между Великобритания и ЕС, ако подобен достъп бъде даден от британските власти на компании от ЕС.

Социално осигуряване

Гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и британските граждани в ЕС ще запазят социалните си права, натрупани преди оттеглянето.

Еразъм +“

Студентите и преподавателите, които се намират във Великобритания по програмата „Еразъм +“, или британци на обмен в ЕС, ще имат възможност да завършат своето обучение в чужбина.

Мирният процес в Северна Ирландия

Финансирането на двустранни програми за мир в Северна Ирландия ще продължи поне до 2020 г. с цел подпомагане на процеса на помирение в областта.

Рибарство

Ако Великобритания се съгласи на пълна реципрочност в достъпа до води за риболов, риболовните компании ще могат лесно да получават разрешителни. До 31 декември ще бъде разрешена и размяната на квоти за риболов, а ново предложение удължава срока на временните мерки и през 2020 г.

Ако Великобритания не се съгласи, европейските фирми, на които им бъде забранен достъп до британски води, ще могат да получат право на компенсации от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Отбрана

Европейските фирми ще запазят възможността да изнасят във Великобритания определени продукти с гражданско и военно предназначение.

Гражданите на ЕС във Великобритания

В зависимост от обстоятелствата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, може да се наложи да кандидатстват за уреждане на статута си преди 31 декември 2020 г.

Британските граждани в ЕС

Британските граждани в ЕС ще трябва да потърсят информация от властите в страната, в която живеят, тъй като условията за пребиваване и придобиване на гражданство се различават.

Мерки, които предстои да бъдат разгледани от Парламента и Съвета на ЕС

Страните от ЕС, които ще бъдат тежко засегнати от Брекзит, могат да получат финансова помощ от Фонда за солидарност на ЕС съгласно предложение, което предстои да бъде разгледано и евентуално прието от Парламента и Съвета.

Друго предложение касае работници в ЕС, които могат да загубят работата си вследствие на Брекзит. Такива работници биха могли да получат подкрепа от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, ако предложението бъде прието.

В кои области няма специални мерки

В много области не са приети мерки, които да заменят сега съществуващите разпоредби, уреждащи отношенията с Великобритания. Това може да доведе до допълнителни разходи или загубата на повече време за бюрократични формалности. Ако имате въпроси или опасения, би било добре да се обърнете към властите във вашия регион или държава.

Шофьорски книжки

Шофьорските книжки, издадени от която и да е страна от ЕС, се признават автоматично от всички други държави членки. Когато Великобритания напусне, това правило ще спре да важи.

Граждани на ЕС, които биха желали да шофират във Великобритания, трябва да потърсят информация от британските власти дали тяхната книжка остава валидна. Британците пък ще трябва да се свържат с националните власти в страната от ЕС, в която искат да шофират. Международните шофьорски книжки продължават да бъдат валидни във Великобритания и в целия ЕС.

Домашни любимци

Европейският паспорт, който позволява да пренасяте домашни любимци от една страна в ЕС в друга, ще престане да бъде валиден във Великобритания. Това вероятно означава, че ще трябва да изпълните повече изисквания, за да вземете своето куче или котка при пътуване от или към Великобритания.

Медицинско лечение

Според европейските правила хора, които временно пребивават в друга страна от ЕС, имат достъп до медицински услуги с Европейската здравноосигурителна карта. Тези правила вече няма да важат за Великобритания.

Гражданите на ЕС, които пътуват във Великобритания, и британските граждани на посещение в ЕС ще трябва да проверяват дали техните здравни осигуровки покриват медицинско лечение в чужбина. Ако тези разходи не се включват, те могат да сключат частна застраховка за пътуване.

Ролята на Европейския парламент

Всички тези мерки, с изключение на правилата, свързани с правото на пребиваване, могат да влязат в сила само с одобрението на Парламента.

За всяко едно споразумение между ЕС и Великобритания, включително това за оттеглянето и евентуално споразумение за отношенията в бъдеще, също се изисква съгласието на депутатите.

Какво следва

Нито една от тези временни мерки не може да замени истински споразумения за отношенията между ЕС и Великобритания. След като Великобритания напусне блока, ЕС и Великобритания ще могат да започнат да обсъждат бъдещите си отношения и да се опитат да сключат договори в области като търговия, миграция и отбрана. Политическата декларация към споразумението за оттегляне очертава общата рамка за бъдещите отношения.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: