Last news in Fakti

19 Септември, 2019 13:09 2 552 21

Десетки убити по погрешка при въздушен удар в Афганистан

  • афганистан-
  • удар-
  • атентат-
  • убити-
  • цивилни

Цивилните били убити "по погрешка"

Десетки убити по погрешка при въздушен удар в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-малко 30 цивилни са били убити, а 40 ранени при въздушен удар в Източен Афганистан през нощта. Това е пореден кървав удар в страната само в рамките на няколко дни.

Той е бил нанесен от афганистанските въоръжени сили, които са действали с американска подкрепа по въздух, предаде Ройтерс, като се позова на трима представители на властите.

Мишена на атаката с дрон в провинция Нангархар е било скривалище, използвано от бойци на групировката "Ислямска държава". По погрешка обаче били ударени селскостопански работници близо до нива, каза член на провинциалния съвет на Нангархар.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    62 2 Отговор
    И каква стана тя? Руските "главорези" убили един "старец" в Идлип, а хАмериканските "демократи" овършаха 70 човека на нивата. Ашколсун за "хирургическата точност".

    Коментиран от #6

  • 2 рохани

    45 0 Отговор
    Смърт за най големия убиец в историята - американския войник
  • 3 Али Баба

    62 0 Отговор
    В САЩ излиза интересна дописка в The Dallas Morning News
    След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните.
    По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна история.
    “ Времето на истинските сражения беше с руснаците. Това бяха достойни сражения с достойни войници. Всичко бе истинско. НЯкак по мъжки. С вас АМЕРИКАНЦИТЕ ние имахме много общи дела, но вие бяхте страхливци и такива си останахте. Никога не сте рискували животите си. И по същия страхлив начин ме взехте в плен. Пуснахте 100 снаряда по селото. Избихте всички цивилни на километри разстояние. Чак после страхливо се подадохте да видите дали някой мърда. Руснаците воюваха без да се крият като плъхове.

    Коментиран от #18

  • 4 Али Баба

    43 1 Отговор
    Шах Масуд беше ни заповядал да превземем една височина, чрез която да контролираме Панджерското дере. На височината бяха се разположили руснаците и ние с месеци не можехме да минем. Събрахме армия за тази атака за да изтласкаме руснаците. Пет дена ни трябваха за да сломим съпротивата на руснаците. И то успяхме защото им СВЪРШИХА патроните. Скъпо платихме за тази височина. От наша страна загубите бяха над 280 войника. Бяхме зли когато се качихме на височината. Стъпвайки на височината ние видяхме че срещу нас са воювали ПЕТ млади 18годишни ДЕЦА! Вие американци не може да си представите такава гледка. Пет войника срещу армията на Шах Масуд. Заповядахме им да се молят. Те знаеха че ще ги убием. Знаете ли какво направиха тези руски деца? Изгледаха ни мълчаливо и петимата се хванаха за ръце и се прегърнаха. Бяха готови да умрат без значение как. Стояха мръсни, гладни и прегърнати. Не говореха и не плачеха. Просто стояха и чакаха смъртта си. Ние онемяхме. Такава гледка би поразила и най твърдите войници свикнали с какво ли не. Въпреки че руснаците бяха избили половината ни армия, ние не знаехме какво да направим. Това бяха велики войни за нас. Те има ха чест. Не се молеха за животите си.

    Коментиран от #17

  • 5 Али Баба

    45 2 Отговор
    Моите внуци са в Германия. Там учат, но бих искал да пораснат като тези руснаци – истински мъже. А руснаците тогава ги пуснахме. Да имаше и не доволни от това решение на командирите, но заповед не се обсъжда от никой. Пуснахме ги с мир. Знаете ли. Руснаците тръгнаха прегърнати и НЕ СЕ ОБЪРНАХА да видят дали няма да ги застреляме в гръб! Бяха истински мъже.“
  • 6 Знам знам🙄

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО ВЕЦ":

    Не беее. Не разбираш тука е неприятна случайност Но в името на демокрацията. А онова си е чисто зверство. В името на законния диктатор. Странен свят. Странен. Пдмазване ли да го наречем. Цензура ли. Изкривяване на истината. Не знам.
  • 7 onq s konq

    28 1 Отговор
    ЕЕЕЕ НЕ им ли станаха много грешките на най могъщата и компютризирана армия в света. Резил.
  • 8 Тръмп

    20 1 Отговор
    Само Путин е сменил флашките.
  • 9 Хектор.

    27 0 Отговор
    За американците няма значение било авганистанец или индианец мъртви ги обичат най много.
  • 10 Патето яки

    10 0 Отговор
    Денисе това погрешка-30 ли е или зверство-1.
  • 11 Рошко

    7 3 Отговор
    Ся из соц мрежи ще има ли аз съм афганистан, аууу нещо там минута мълчание преди мачовете
  • 12 Бай хой

    23 0 Отговор
    Все пак янките имат напредък. Вече освен болници, училища и сватби са усвоили и неутрализиране на земеделски работници. Големи тарикати са. Все пак по лесно е и по безопасно отколкото да се бият с колегите си терористи.
  • 13 4645

    23 0 Отговор
    Ужас! "Хей така" 30 цивилни са били убити "по погрешка"! Няма ли да има виновни? За пръв път смятам, че талибаните са прави като избиват американци!
  • 14 ****

    18 0 Отговор
    То пак е добре,че не са били свадбари,защото жертвите щяха да бъдат много повече!То обора най обича по свадбари да бомбардира.
  • 15 Козяшки трол

    10 0 Отговор
    Чакаме инструкции от Козяк!
  • 16 Барчо

    2 0 Отговор
    Нееееееее!!! Това не е истина. Тия от джурналисти от Ройтерс не ги ли утрепаха същите американци у Ирак като кучета???? Ако са ги утрепали, значи пишат некви зомбита, ако обаче не са .... Кой ли пише?
  • 17 Барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Али Баба":

    Прочетох ти цялата тирада. Ти ме покърти. Знаеш ли, че и в момента тия руснаци са готово на абсолютно същото, което описваш. Доказаха го и сега в Сирия. Сталин въпреки отричането му от всички има няколко теории, които са доказани във времето. Едната е "Кадрите решават всичко". Както искаш, така го смятай.
  • 18 Барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Али Баба":

    Афганистан никога няма да бъде опитомена, както афроамерикнските джендъри от африка. Но все пак са опитомени извън африка.

    Коментиран от #20

  • 19 Иван

    0 0 Отговор
    Берачи на мак.
  • 20 Orthodox

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Барчо":

    Помня от руския филм "Девета рота", пресъздаващ събития от времето на съветската война в Афганистан, какво каза един офицер на обучаваните от него нови войници за тази ислямска страна: "И запомнете, че Афганистан НИКОГА в историята си от НИКОГО не е бил победен"!
  • 21 Ъхмм

    0 0 Отговор
    И тези щели да спечелят конвенционална война с руснаците!? Боже,боже!
Новини по държави: