Last news in Fakti

19 Септември, 2019 23:00 4 653 10

Страната, в която убиват по шест деца на ден

  • мексико-
  • убийства-
  • деца-
  • анабел ернандес-
  • престъпници-
  • убийци-
  • наркотици

От 12 години насам броят на убитите и безследно изчезналите в Мексико е шокиращо висок

Страната, в която убиват по шест деца на ден - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Мексико бруталното насилие е ежедневие. Новините за извършваните в моята родина престъпления обикалят целия свят. Една от последните: в предградие на Гуадалахара бе открит масов гроб със 119 чувала с човешки останки.

Това е ужасно. А най-страшното е, че често в Мексико насилието е насочено срещу деца и младежи. Те са почти невидими жертви, техният глас остава нечут. През последните 12 години във войната между наркокартелите са изчезнали безследно хиляди деца и младежи. Повечето от тях са били убити. А държавните служители, политиците, полицаите и военните много често са част от организираната престъпност.

Списъкът на смъртта

През ноември 2012, малко преди края на шестгодишното управление на Фелипе Калдерон, получих от информатор списък, чието съдържание към онзи момент не беше публично известно. Когато отворих документа, усетих как изведнъж ме побиха студени тръпки. Не можех да повярвам на очите си: това беше списък на всички безследно изчезнали хора в страната от 2007 до юли 2012 година, които отиващото си правителство просто беше замело под килима. Ставаше въпрос за над 20 000 жертви! В друг правителствен документ се говореше дори за 25 276 души.

Моят информатор знаеше, че този списък трябва да бъде унищожен. Но преди това беше изпратил по едно копие на мен, на "Ню Йорк Таймс" и на "Лос Анджелис Таймс". Аз публикувах списъка в едно мексиканско седмично списание.

За да скрие това, че войната срещу наркокартелите е причинила толкова много жертви, мексиканското правителство твърдеше, че в случая става въпрос за престъпници, които едва ли не си заслужавали да умрат. Управниците искаха да скрият този списък не само защото знаеха, че той ще предизвика огромно възмущение в света, но и защото осъзнаваха, че той ще развенчае мита за това, че хората от наркокартелите и други някакви злодеи се избивали взаимно.

Въпросният списък съдържаше не само имената на жертвите, но също и мястото, където те са били похитени, името и телефона на техния близък, който е съобщил за изчезването им, и отчасти описание на обстоятелствата в конкретния случай. В огромната си част жертвите бяха деца и младежи - някои бяха на 17 или 16, а други едва на 15 или 13 години. Тези деца са изчезнали на улицата, на някоя бензиностанция, на магистралата или дори пред собствения си дом.

Дълго време новото правителство на президента Енрике Пеня Нието отричаше съществуването на подобен списък. В края на 2013 година то все пак си призна. През управлението на Нието (2012-2018) списъкът беше институционализиран, а правителството се ангажира да го актуализира и да го публикува редовно. В него жертвите се разделят най-общо на две групи: безследно изчезнали и отвлечени. При отвличанията става дума за използване на сила и правните норми са много по-различни, отколкото в случаите с безследно изчезналите.

От последния вариант на документа, обнародван от мексиканското Министерство за обществена сигурност, става ясно, че от 2007 до април 2018 година в Мексико са изчезнали 8195 деца и младежи, а общият брой на жертвите от този вид престъпления е 37 435. Почти една четвърт от безследно изчезналите са били деца или младежи.

През същия период в Мексико е регистриран и много висок брой убити деца и младежи - над 27 000 души под 19 години, по официални данни на правителството. А това означава, че на ден са убивани средно по шест деца.

Държавата и нарковойната

Факт е, че след 2006 година насилието в Мексико нарасна значително - редица държавни служители и цели институции се включиха на страната на могъщия наркокартел Синалоа в неговата битка за сфери на влияние с другите наркокартели. Така избухна и жестоката война между картелите. И докато децата и младежите са пушечно месо в една война, водена от възрастните, мирът просто не е възможен.

Автор: Анабел Ернандес Тя е журналистка и писателка. От дълги години се занимава с темата за наркокартелите и корупцията в Мексико. Заради отправени смъртни заплахи тя напуска родината си и се установява да живее в Европа. На Глобалния медиен форум на ДВ през 2019 г. тя получи наградата за свобода на словото - Freedom of Speech Award 2019.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    12 10 Отговор
    Мексико са много назад, в Лондон се колели по 9 африканчета-азиатчета на ден.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гледач

    19 1 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ убиват чрез здравната каса.Скоро на едно дете му трябваха 20000 лв да живее .НО ДЪРЖАВАТА НЕ МУ ГИ ДАДЕ И С ТОВА ГО УБИ.ЕЕЕЕ СЕГА НЕ ТРЯБВАЛИ ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЛЕЖИ ДО ЖИВОТ? По добре разтрел и след РАЗТРЕЛА смърт

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гледач":

    Да ама на цвета караянчева им пратиха вертолет за спукана ключица.
  • 5 Бай хой

    9 2 Отговор
    Да си съсед на САЩ не е благословия от Господ. Проклятие от сатаната е. Това го е казал президент на Мексико.

    Коментиран от #8

  • 6 360

    6 2 Отговор
    В МЕКСИКО НАЙ-ДОХОДОСНИЯТ БИЗНЕС СА ОТВЛИЧАНИЯТА, С ПРИХОДИ ПОВЕЧЕ ОТ НАРКОТИЦИТЕ ДОРИ, ПОВЕЧЕТО ДЕЦА СА ОТВЛЕЧЕНИ С ЦЕЛ ОТКУП

    Коментиран от #7

  • 7 До 6

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "360":

    По скоро ги ползват за органи, детска порнография и публични екзекуции в Черния интернет. В Южна Америка насилието е жестоко, благодарение на Северна Америка
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай хой

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Казал е че само пълен нещастник пише под чужди имена.

    Коментиран от #10

  • 10 Borislav Popov

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    Така си и знаех. Вместо отговор - получавам обиди. Типично за русофилистичните отпадъци.
Новини по държави: