Last news in Fakti

19 Септември, 2019 18:47 4 135 16

Защо Германия не връща престъпници и заподозрени в Румъния и България?

  • германия-
  • престъпници-
  • затвори-
  • условия-
  • българия-
  • румъния

Германия не връща престъпници и заподозрени в Румъния, България и Унгария заради лошите условия в затворите

Защо Германия не връща престъпници и заподозрени в Румъния и България? - 1
Снимка: Shutterstock

"Проблемът е много голям" - така високопоставен германски магистрат коментира трудностите, пред които е изправено германското правосъдие, когато трябва да връща престъпници и заподозрени в страни като България, Румъния или Унгария. Председателят на Наказателния съд в Бремен Клаус-Дитер Шромек казва, че решение на този проблем няма да се намери скоро, защото Германия все по-често отказва да връща такива хора - заради отчайващото положение с човешките права в затворите на трите държави-членки на ЕС.

Румъния: десет затворника на 9 кв. м.

Същото твърди и говорител на Министерството на правосъдието в Северен Рейн-Вестфалия. Той потвърждава, че проблемът е възникнал заради условията, в които са поставени задържаните в България, Румъния и Унгария. Става дума за хора, които трябва да бъдат връщани в своите държави по силата на Европейската заповед за арест от 2002 година, отнасяща се до заподозрени и до осъдени престъпници, посочва списание "Фокус". През 2016 година Европейският съд обаче постанови, че такива хора могат да бъдат връщани в съответните страни-членки на ЕС само при наличието на информация, че в тези страни не съществува опасността от "нехуманно или унизително третиране", уточнява изданието. Повод за това съдебно решение бяха два случая на криминално проявени лица. Един унгарец, заподозрян в кражба с взлом в родината си, както и един румънец, осъден за шофиране без шофьорска книжка, се жалваха пред Европейския съд - те не искаха да бъдат върнати в родните си страни заради "непосилните условия" в затворите.

Според Германската журналистическа мрежа (RND), в Румъния има случай с десет затворника, натъпкани в килия от девет квадратни метра. Клаус-Дитер Шромек казва, че тъкмо поради това Германия вече не връща заподозрени и престъпници в Румъния. Същото било положението и с България и Унгария, добавя магистратът.

"Затворът не бива да уврежда здравето на осъдените"

Когато германското правосъдие не е в състояние да потвърди, че в съответната държава от ЕС правата на затворниците и арестуваните не са надеждно гарантирани, започва проверка дали разследването срещу лицето може да се проведе и в Германия, респективно - дали изпълнението на наказанието може да бъде осъществено в Германия.

Клаус-Дитер Шромек смята, че Германия с пълно основание държи под око спазването на човешките права в други държави от ЕС. "Защото целта трябва да бъде следната: затворът не бива да уврежда здравето на осъдените. Хората не бива да излизат там като развалини", казва съдията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ventura

    33 13 Отговор
    Ами давайте им по120кв.м. с всички екстри, и си ги дръжжте за винаги.Скапани моралисти.
  • 2 Учуден

    40 7 Отговор
    Криво разбраната цивилизация хубав номер ще им погоди на господата немци .
  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    32 1 Отговор
    Не ги връщат защото поради "ЛОШИТЕ" условия в нашите затвори ще ги пуснат за "добро поведение" и ще се върнат пак директно в Германия да вършат още престъпления. Елементарна логика е всъщност.

    Коментиран от #7

  • 4 Бат Саше

    39 5 Отговор
    Точно така! Дръжте си боклуците там! Ще ви ги пратим всичките.
  • 5 да бе

    14 5 Отговор
    Ами ,те за това, Чърчил щеше война ,да води с Русия за Гърция а Румъния,България, Унгария........подари с лека ръка!
  • 6 Рошко

    9 1 Отговор
    Затворник да си, ама в Германия да си тцтцтцт
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Усмивката

    6 3 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ.За ,,гадовете” няма права.
  • 9 Дориан

    14 6 Отговор
    Швабата е уникално просто животно!
  • 10 Никой

    19 1 Отговор
    Затворът не бива да уврежда здравето на осъдените".А те да убиват и изнасилват ,ме увреждат здравето на никой?

    Коментиран от #15

  • 11 Васко Георгиев

    0 5 Отговор
    Полицаи ме склоняваха по насилствен начин да убивам чужденци по магистралите и да ги ограбвам.Полицаи военни прокурори и съдии покровител
    стваха банди които извършваха грабежи с убииства по магистралите и деляха ограбеното а митничари даваха информация кои тир е със скъпа стока и коя кола е деклари
    рала голяма сума валута.Един от начините да убият тираджия беше с камък няколко обучени от Българските власти момчета изли
    зат на магистралата и застават един до друг през няколко метра първия държи около двукилограмов камък в ръката и чака да се приближи тир
    на около двадесет метра и подхвър
    ля камъка точно пред тялото на шофира тира които се движи с голяма скорост се удря в камъка камъка пробива стъклото пробива тялото на шофира и го убива тира се обръща и след това го плячкосват
    Така първия вече е убил тираджия следващото убииство се извършва от втория после третия и четвъртия
    това се вършеше от малолетни момчета.Една от съдииките си поиска тристаен апартамент в София за да покровителства магистралните убиици.Мен ме изпратиха с още три момчета аз бях четвърти първия хвърли камък но шофира отреагира бързо стана от седалката и се премести на дясно камъка проби стъклото и мина близо до шофьора но не го уцели загубилия управление шофьор едвам успя да овладее криволичещи я тир по магистралата.
  • 12 повечето коментиращи

    3 0 Отговор
    са плиткоумни ! Всъщност, не ги изпращат, защото повечето затворници работят за 1 Евро, и така властите използват евтина работна ръка, много под минималната часова ставка !
  • 13 повечето коментиращи

    1 1 Отговор
    са плиткоумни ! Всъщност, не ги изпращат, защото повечето затворници работят, но за 1 Евро на час, и така властите използват евтина работна ръка, много под минималната часова ставка !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Никой":

    УБИЙЦИ изнасилвачи,блудствали с малолетни.... престъпници! Осъдени.. а ние ще им мислим за човешките права?!
    Такива НЯМАТ ПРАВО НА ЧОВЕШКИ ПРАВА ДА ГНиЯТ В ЗАТВОРИТЕ ДОРИ БЕЗ хляб и вода!Смърт! Работещите и праведните хора ще плащат на такива в затворите за да живеят ??? За да може като излязат да започнат отново?Влизайки в затвора зА 1 злодеяние излизал спец по всички....и ние нормалните хора да работим и издържаме такива???
  • 16 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Многоуважаваният г-н Шромек добре е помислил за здравето на затворниците. А помислил ли е за здравето и съдбата на увредените ,по един или друг начин, граждани от тези престъпници ?? Ако не бяха престъпници , нямаше да бъдат затворници !!Какво иска - да излизат свежи като кукуряк и готови за нови престъпления ?? И моля Ви се - "Германия с пълно основание......." Имала " основание" че и "пълно" !? И България има "пълно основание", да иска от Германия, да не ни ги връща. Да си дундуркат там в батистени чаршафи, да ги хранят с "вурст, и да ги поят със бира !!
Новини по държави: