19 Септември, 2019 19:35 5 575 20

Красива палестинка бе зверски убита

  • палестинка-
  • убита-
  • палестина-
  • мюсюлмани-
  • братя-
  • исраа грайеб

Стотици арабски жени протестираха през последните дни

Протести и вълна от гняв в социалните мрежи след жестокото убийство на млада палестинка от собствените ѝ братя. Стотици арабски жени протестираха през последните дни на Западния бряг на река Йордан срещу убийството на младата палестинка Исраа Грайеб. Мъже от семейството ѝ на два пъти упражнили над нея тежко физическо насилие. На 22 август младата жена починала от раните си, съобщава „БГ Войс“.

Демонстрантите заклеймиха бруталното насилие и обстоятелствата, довели до смъртта на жената – превратните разбирания за понятието “семейна чест” и агресивно налагания патриархален стил на живот, крепящ се на човеконенавистни традиции.

Фатална за Исраа Грайеб се оказва една нейна снимка, която тя публикува в Инстаграм. Редом с нея на снимката се вижда приятелят ѝ, с когото смятала скоро да се сгоди. Публикуването на снимката, преди да е обявен годежът, явно така силно е разгневило семейство Грайеб, че то възлага на двамата ѝ братя да я накажат с бой. Опитвайки се да се отърве от ударите на брат си, Исраа пада от втория етаж на бащиния си дом, в резултат на което получава наранявания по гръбначния стълб. В болницата Исраа направила снимки на раните си и ги публикувала в социалните медии. „Силна съм и искам да живея. Ако нямах силна воля, вече нямаше да съм измежду живите“, написала тя. А после добавила: „Нека Аллах съди онези, които ме потискаха и раниха.”

С тези съобщения в социалните мрежи младата жена явно разгневява семейството си за втори път, защото брат ѝ заедно с други двама роднини пристигат в болницата и ѝ нанасят нов брутален побой. В крайна сметка младата жена издъхва от раните си на 22 август. Според съобщения в печата семейството на Исраа Грайеб обявило, че не носи отговорност за смъртта ѝ. Тя била починала от сърдечен удар. Палестинската полиция засега не се е произнесла по случая. Палестинската режисьорка на документални филми Имтиаз ал Маграби е убедена, че всяка палестинска жена може да стане жертва на подобно престъпление, казва тя пред Дойче Веле. Ал Маграби, която в момента снима филм за “убийствата на честта”, бе отличена за работата си през март 2019 г. от Арабския женски медиен център. В редица арабски страни междувременно се разраства битката срещу т.нар. убийства на честта. През 2011 г. парламентът в Ливан отмени един член от Наказателния кодекс (Параграф 562), който позволяваше т.нар. семейни престъпления да получават по-меки наказания.

През 2017 г. този пример бе последван от Тунис и Йордания. От юридическа гледна точка убийствата на честта в Йордания се третират като всяко друго убийство, но на съдиите е дадена възможността да намаляват присъдата с помощта на смекчаващи вината обстоятелства – факт, който правозащитните организации на жените в Йордания остро критикуват. Палестинската автономия също разполага с модерни закони в тази област, но те рядко се прилагат изцяло, казва Имтиаз ал Маграби: „Палестинското общество е пронизано от стародавни обичаи и религиозни традиции. Те се зачитат много по-стриктно от законите. Тъкмо престъпления, свързани с накърнена чест, нерядко получават доста меки наказания“. Убийства на честта навярно ще има и занапред, твърди социологът Ияд Баргути. Защото понятието „мъжка чест” не включва в себе си изискването за „достойнство, морал и приличие”. Тези неща се изискват единствено от жените. Съответно голяма е готовността да се наказват жени и момичета, които не изпълняват мъжките очаквания, обяснява социологът. Към всичко това се добавя и фактът, че в много арабски общества цари атмосфера на страх и безнадеждност. „Тези чувства се изливат в насилие, което често е насочено към жени”, казва Ияд Баргути. Трудните условия за живот са проблем и за мъжете, и за жените. Според Баргути обаче жените страдат двойно по-силно от тази ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 плевен

    18 5 Отговор
    Е това вече е непрофесионално. Мара Подробната дори не знае, че за този случай беше писано във факти преди ден-два.
  • 3 Пропагандата

    10 13 Отговор
    ТАКИВА СЛУЧАИ УМЕЛО СЕ "ПРЕЕКСПОНИРАТ"ОТ ЗАПАДНИТЕ СЛУЖБИ, ИМАЛО Е ФИЛМИ ЗА АРАБСКИ ТЕРОРИСТИ ОЩЕ КОГАТО НЕ ИМАЛО ТЕРОРИЗЪМ, ДЕМЕК НЕ ЗНАЕМ ДОКОЛКО Е ИСТИНА ТОЗИ СЛУЧАИ

    Коментиран от #5

  • 4 Стрина Меркелица

    17 0 Отговор
    Велкомен...на всичките братя и на цялата фамилия
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Барчо

    9 7 Отговор
    Даже нема да четем статията. Тааа същата снима беше преди неколко дена. Там съм писал мнението си. Май даже беше още по-слъзлива историята. Нека да направим пропусквателните правила като у дискотеките на границата. Жените влизат без пари!!!!!
  • 7 144

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    пикльо

    Коментиран от #12

  • 8 Ей така си питам

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Абе господин "модерен мъж" вашите приятели от СА скоро няма ли да нарежат някой журналист.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кико

    6 0 Отговор
    Изроди който дават акъл как трябва да живеем ние останалите. Ниендерталци при който не важът законите на Дарвин!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Боярышник

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Мръсни руски подлоги,не ви ли се повръща от себеподобните!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Петко

    1 0 Отговор
    Голяма работа е тоя Алах , проповядват го предимно фанатици!!
  • 16 Пак ли

    4 1 Отговор
    Тази същата статия я бяхте пуснали преди 2 седмици.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 шщшшро7

    1 0 Отговор
    ми Миме ма ! Що плачеш на чужд гроб ? Погледни кво става у нас по селата.
  • 20 шщшшро7

    0 0 Отговор
    ми Миме ма ! Що плачеш на чужд гроб ? Погледни кво става у нас по селата.