21 Септември, 2019 11:21 13 871 32

Експерт: Войната срещу Иран ще е опустошителна за САЩ

  • иран-
  • сащ-
  • война-
  • саудитска арабия

Техеран пряко или косвено е свързан с нападението срещу саудитските петролни съоръжения

Експерт: Войната срещу Иран ще е опустошителна за САЩ - 1

Седмица на нагнетяване на обстановката в Близкия изток последва нападенията срещу саудитските петролни съоръжения, отговарящи за 5 процента от глобалното производство на суровината. Отговорността за ударите с дронове поеха подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен, но Съединените щати обосноваха с разузнавателни данни собствена позиция, според която нападението е извършено от самата ислямска република. Вчера американският президент Доналд Тръмп анонсира нови икономически санкции, включително срещу иранската централна банка, които по думите му са най-тежките ограничения, прилагани някога на държавно ниво. „Най-лесното, което мога да направя е да разруша 15 различни големи неща в Иран. Тогава ще имате хубава, голяма история за отразяване. Но подходът на силната личност изисква да покажеш малко въздържание“, заяви вчера Тръмп. Същевременно ислямската република продължава да отрича отговорността за атаките.

Иран пряко или косвено е свързан с нападението срещу саудитските петролни съоръжения, но Съединените щати са изключително внимателни пред възможността да влязат в пълномащабна война с Техеран. Такова е мнението на експерта по въпросите на сигурността от университета в Брадфорд професор Пол Роджърс. В интервю за предаването „Събота 150“ Веселин Паунов разговаря с него за ефекта от нападенията върху сложните отношения между Иран, САЩ и Саудитска Арабия.

Да започнем с последните развития около това кой носи вината за нападенията. Саудитска Арабия и Съединените щати обвиниха Иран за атаката срещу нефтените съоръжения в Абкайк, с твърдения, че ракетите и дроновете са дошли от иранска територия, предоставяйки някакви доказателства. Но нека първо да попитам доколко са основателни тези обвинения, при положените, че бунтовниците хуси в Йемен поеха отговорност за нападението?

- От военните протоколи става ясно, че някои от ракетите и дроновете идват от Иран, но други са от Йемен. Така че картината не е напълно ясна. Важното в случая е, че ако те идват през Персийския залив от Иран, бихте очаквали системите на американската противовъздушна отбрана да ги засекат. Нищо, че това са нисколетящите въздушни тела. Така че около случая все още има известна мистерия. Предполага се обаче, че най-малкото е имало координирани действия с Техеран. Възможно е, както казват, ракетите да имат ирански произход. Или севернокорейски. Това ще стане ясно по-късно.

От саудитска гледна точка предпочитанията са да се смята, че те идват от Иран, а не от Йемен, заради проблемите, които саудитците имат в Йемен и водената там война. Като цяло не можем да бъдем напълно сигурни, но Иран вероятно е замесен пряко или косвено.

Професор Пол Роджърс публикува вчера статия по темата, в която споменава, че въпреки дрънченето на оръжия, американският президент Доналд Тръмп е изключително предпазлив в отговора си на атаките срещу саудитските петролни съоръжения. На какво се дължи това?

- Американците от известно време си дават сметка, а случилото се потвърждава техните опасения, че има много обекти от западната страна на Персийския залив, които са много уязвими от преки или непреки ирански нападения. Ефектът от нападението срещу Абкайк върху цените на петрола беше доста голям, макар и съоръженията да не бяха сериозно засегнати. А като имате предвид, че Саудитска Арабия е силно зависима от няколкото огромни съоръжения за обезсоляване на вода за питейни и домашни нужди - съоръжения, чиято работа лесно може да бъде нарушена от дронове или полувоенно нападение - то е видима уязвимостта на западния бряг на Залива.

Мисля, че сега американците си дават сметка, че ангажирането в широкомащабна война с Иран ще бъде много опустошително. Като се добавят и намеренията на Тръмп да не допуска намеса на Америка в чужди войни, това са две много добри причини Вашингтон да бъде предпазлив.

Какви са полезните ходове при това положение за американския президент? Смятате ли, че предвижданите нови санкции, за които се говори, ще работят, защото, разбира се, в момента изключвам войната като средство, предвид именно на трагичните последици?

- Американците имат доста малко опции. Трудностите идват от това, че макар и да има много проблеми с Иран като държава и съблюдаването там на човешките права, реалността е, че тази криза бе породена преди година точно от оттеглянето на Съединените щати от ядреното споразумение. До този момент иранците изпълняваха изискванията на Международната агенция за атомна енергия. Докато американците не са готови да преговарят открито и в същото време не облекчат повечето от санкциите, не виждам как иранците ще седнат на масата за преговори.

Иранците страдат тежко от санкциите, няма съмнение, но не виждат защо трябва да се откажат изцяло от споразумението, от което до голяма степен бяха доволни. И, разбира се, европейските държави, както и Русия и Китай, биха искали то да остане в сила. В някаква степен Съединените щати би трябвало да отстъпят, но това далеч не е в природата на сегашния президент.

В този ред на мисли, могат ли американците да разчитат на западните си съюзници и изобщо какви са интересите на другите големи сили в региона?

- Западните съюзници на американците като цяло са доста разделени по въпроса, защото французите и германците, като част от това споразумение, не искат отношенията с Иран да се влошават повече. Във Великобритания този въпрос е много усложнен покрай Брекзит и нуждата сегашното британско правителство да остане в близки отношения със Съединените щати. Освен това, Великобритания има много близки военни отношения със страни в Персийския залив и много тежка бойна техника там. Така че ако има война ще бъде много трудно за британците, особено за кралския флот, да не се намеси. Това е загриженост най-малкото в министерството на външните работи и министерството на отбраната, може би не толкова на Даунинг стрийт.

Що се отнася до региона, очевидно саудитците, заедно с управляващото семейство в Бахрейн и Обединените арабски емирства, са много внимателни към действията на Иран, но не биха искали широкомащабна война. Има шиитски малцинства в много от страните от Залива, в Бахрейн те дори са мнозинство. В крайния резултат могат да се прибавят вътрешни безредици към самите проблеми от войната. Така че каквато и да е реториката срещу Иран, западните страни в Залива, включително Саудитска Арабия, са внимателни, когато става дума за война.

Ако се опитаме да очертаем по-широка картина, как последните събития могат да се отразят в този чувствителен район, защото не трябва да забравяме войната в Сирия и нестабилния Ирак?

- Не виждам как Иран би се отказал от влиянието си в Ирак, което е много силно. Една от целите на войната през 2003 година всъщност бе да се ограничи иранското влияние с назначаване на прозападно правителство в Ирак. Но това се провали и иранското влияние се увеличи доста през последните 15-тина години. За Сирия смятам, че иранците са малко по-предпазливи да се намесват в дългата гражданската война, която може да продължи още време. Но мисля, че няма признаци за намаляване на иранското влияние в Близкия изток, а и не мисля, че те по някакъв начин искат да се откажат от това влияние, още повече, че виждат в Саудитска Арабия най-голямата заплаха за тях.

Да се върнем към атаките в Саудитска Арабия. Много се говори напоследък за това как по-слаби държави успяват да водят успешно войни срещу по-силни такива като използват специфични похвати. Някои ги наричат „тактики от руския учебник за водене на бойни действия“.

- През последните 18 години, откакто така наречената „война срещу тероризма“ започна, се видя , че способността на много мощни западни страни с добре оборудвани професионални армии да контролират проблемите в Афганистан, Ирак, до известна степен Йемен и със сигурност в Либия, определено не отговаря на реалностите. Войните, които се водят сега, така наречените „хибридни войни“, не са по познатия конвенционален начин. Мисля, че западните страни не обръщат необходимото внимание на този факт.

Сега сме свидетели на неконвенционални „хибридни войни“, в които сравнително слаби държави използват цял арсенал от тактики. Западните страни са изправени пред много трудна ситуация, на която трябва да обърнат подобаващо внимание. До голяма степен конвенционалната война вече е отживелица. Но заради огромните търговски интереси на оръжейните компании ще е нужно дълго време, докато хората осъзнаят това.

Какво по-точно включват тези неконвенционални тактики?

- Отричане на извършени действия, информационна война, полувоенизирани действия от различен тип. „Ислямска държава“ може и да загуби териториите си, но става все по-ефективна в Западна и Северна Африка и до голяма степен в Афганистан. В Източен Афганистан и североизточна Нигерия на практика сега има малки халифати, които са под контрола на клонове на „Ислямска държава“.

Тактиката е комбинация от много различни неща. И това се отнася особено за ислямските държави, където хората са толкова загрижени за религията, че са готови да жертват живота си. Това прави много по-трудна задачата на конвенционалните армии. Много е трудно да се справяш с атентатор-самоубиец, ако нямаш необходимите за това огромни ресурси.

Разбира се, когато хората гледат кадри от нападения като това в Саудитска Арабия и при всички тези приказки, че враждуващите страни са готови за война, като се има предвид и че президентът Доналд Тръмп е доста темпераментен, те неизбежно се тревожат от запалването на истинска война. Все пак с това, което казахте ми се ще да завършим малко по-оптимистично, че война няма да има.

Би трябвало да сме оптимисти, но с две уговорки. Първата е непредвидимия характер на президента Тръмп. И втората, когато имате държава с високо напрежение в нея, винаги има риск от три неща - случайности, инциденти и хора, незачитащи морални и обществени норми. Фактори, които в състояние на криза съвсем неволно могат да доведат до нещо по-лошо. В Персийския залив тази фаза продължава и ще бъде така, докато продължава напрежението около кризата с иранската ядрена програма.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    43 4 Отговор
    Нищо, нека се пробват хората, голям мерак им е!
  • 2 Реално

    68 11 Отговор
    САЩ отдавна са колос на глинени крака-един по-сериозен противник като Иран ще ги отслаби още повече.Повтарят пьтя на СССР и вече са минали точката на врьщане....

    Коментиран от #11, #16

  • 3 Коментар📝

    40 2 Отговор
    БЕЗ ДА СМЕ ЕКСПЕРТИ ТО Е ЯСНО
    Макар че вчера четох за техническите спецификации на D-21 ОЩЕ ПРЕЗ 1968г.Е ИМАЛО АВТОМАТИЗИРАН РАЗУЗНАВАТЕЛЕН ДРОН С НАД 4100км.НО ВЕЧЕ ЩАТИТЕ НЕ СА ТОВА КОЕТО БЕШЕ КАКТО И СВЕТА.
  • 4 Турция АУТ

    12 51 Отговор
    Иран са заминали...
  • 5 ха ха ха

    25 15 Отговор
    Единствено ще върнат арабите към естественото им състояние... върху камилите :D ... щот са "умни"

    Коментиран от #17

  • 6 Кирил

    11 22 Отговор
    Няма никаква нужда от военна намеса на сащ.
    Нека шиити и сунити взаимно се трепят.
  • 7 onq s konq

    38 0 Отговор
    Хутите са във война от десетки години. Щатите ще затънат в тежка партизанска война из пустинята. Затова Тръмпи търси подизпълнители. Желаещи не липсват.

    Коментиран от #8

  • 8 Роко

    4 18 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Ако гръмнат Техеран хутите сами ще се предадат, но за едно си прав винаги ще се намерят сунити които да искат да колят шиити
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да да

    2 50 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Една атомна бомба, ще направи Иран оазис. Тръмп е търпелив и последователен играч. Ще изиграе играта докрай и ще спечели. Старае се да няма жертви, но ако се наложи, няма да се двоуми. Единственото, което чака, е Иран да стъпи на криво. Да видим дали ще се получи при това подхлъзване със С. Арабия или ще се търси друго.

    Коментиран от #12, #15

  • 12 хамсал

    51 1 Отговор

    До коментар #11 от "Да да":

    Само една ли атомна бомба? Ма хвърли повече бе, 20,30,60! Голям бомбаджия се извъди! Мъж зад клавиатурата , посерко в реалността!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Джудже

    26 1 Отговор

    До коментар #11 от "Да да":

    "Тръмп е търпелив и последователен играч"! Не знаех, че тези които обичат да си играят се казват "играчи"! Доста често се случва"играчите" да се наиграяат.
  • 16 SS14

    7 47 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Те и Ирак бяха 4-та военна сила в света,ама САЩ ги прегазиха за има няма 24 часа.С Иран картинката ще е същата.Колос на глинени крака е термин за държавички като Русия които нямат никаква икономика,военна сила и влияние сравнени със САЩ.Америка има най-силната и модернизирана армия за всички времена,най-силната икономика и също така САЩ се намира по ЦЕЛИЯ свят.Това ако за теб е колос на глинени крака,какво остава за мижитурки като руснаците дето ядат санкции дори и от държави като Албания..

    Коментиран от #19, #20, #24, #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дориан

    31 1 Отговор
    Американците имали малко опции? Че то основната опция е въобще да не се намесват в делата на чужди страни на другия край на планетата. Иран има влияние в други страни? Че какво лошо има това, щом ограничава агресивното американско влияние. Онези предизвикват кръвопролитен конфликт само и само за да поставят свое правителство и да разграбят страната. И някой продължава да нарежда едни и същи клишета?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Nik

    31 1 Отговор

    До коментар #16 от "SS14":

    Цялата тази "велика" държава-САЩ,има най-голямия външен дълг и само "печатането на пари" ги спасява от тотална рецесия!Армията им вече не е най-силната в света и това се признава от независими експерти!Страх ги е вече,дори от държави като Венецуела и Иран,защото знаят,че зад тези държави стоят руснаците,с техните оръжия!За Куба,да не говорим!Чичко Тръмп е един надут пуяк,който говори постоянно глупости и променя мнението си постоянно!Изключително слаб политик и държавник!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Hui za Amerika

    19 0 Отговор
    Какви военни действия срещу Иран САЩ са гола вода и кал по гъза .няма да има никаква война щатите отдавна не са това което бяха .всички знаят че сила номер едно е Китай а Тръмп и от там иска да яде шамари
  • 23 nike

    12 2 Отговор
    За какви атомни бомби говорите. Нали и Иран имат такива и могат да ги насочат към Вашингтон. Иран е достатъчно мощна и голяма държава да даде мощен отпор при евентуална война. Освен това зад Иран е Русия. Не е работа да се води война в 21 век. Има си много други начини за справяне с проблема.

    Коментиран от #28

  • 24 reni

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "SS14":

    Nikoga .irak ne bila 4 po sila ama nikoga .cetete dobre prez godinite .koi sa bili mosni po voedna tehnika no irak ne bila nikoga 4 po sila .armiq zatova gi izgaziha .
    Irân e.mosna no nei irak
  • 25 До SS14

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "SS14":

    Ирак 4 сила, Айде бе.
    Садам Хюсеин бе имплантиран от ЦРУ в БААС, за да премахне съветското влияние,което и стори. Американски инструктори обучиха армията му, научиха го да прави и използва БОВ, което той направи в 10 гпдишната Ирак-Иранската война, срещу кюрдите и вътрешната шиитска опозиция. Когато се опита да бъде независим и атакува Кувейт(заради не правомерно използване на петролни поле), тогава американците се дръпнаха. Събраха коалиция от Франция, Великобритания и пр. и атакуваха с 500 хил. армия. Садам се дръпна. След това е известно - санкции, глад и пр., докато от армията на Садам не остана и читава техника, която да се противопостави на пустинна буря. Американците атакуваха един повален от глад и полу умрял звяр

    Коментиран от #29

  • 26 Смайли топ форти

    0 5 Отговор
    Ха-Ха Същите приказки бяха и когато започна войната с Ирак.... И какво стана ...
  • 27 Боби62

    10 2 Отговор
    ........БЕ ВАЖНОТО Е ДА СЕ НАМЕРИ ПОВОД ЗА ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ИРАН...........ТИЯ ФИЛМИ СМЕ ГИ ГЛЕДАЛИ НЕ ВЕДНЪЖ........
    пп.......не съм им фен на арабите още по-малко на вярата им и винаги съм подкрепял светския начин на живот но мисля , че в случая ги подготвят за кладата.......щатите имат интереси там и си търсят повода......
  • 28 Чукча не читатель чукча писатель

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "nike":

    Кога Иран са имали ядрено оръжие, "професоре"?! Те ако имаха, досега да е избухнала Трета световна... Как ви пускат да пишете такива вас, чукчите?! Чукча не читатель, чукча писатель...
  • 29 А де бе

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "До SS14":

    Кога Саддам Хюсеин е бил "имплантиран" в БААС от американците, след като той става член на партията през 1956-57, когато де факто участва в преврата срещу крал Фейсал Втори като студент в университета в Кайро?! Лежи и в затвора на няколко пъти. Американците го забелязват едва, когато той става вицепрезидент на Ирак, някъде към 1968. Американците го ползват, това е вярно, дават му много пари, но в никакъв случай не са унищожили съветското влияние, защото и военната техника на Хюсеин е изцяло съветска. Никакви американски инструктори не работят със Саддам Хюсеин, напротив, те са базирани в съседната Саудитска Арабия. Да, американците подтикват Саддам да започне война с Иран, която е пагубна за Ирак и мнозина остават инвалиди. Армията на Ирак беше 4-та по големина в света 1991, но техниката беше остаряла съветска, а САЩ разполагаха освен с най-модерни военни технологии и с цяла коалиция от западни държави зад гърба си... Чел съм документи от тази война, известна като "Пустинна буря" - американците разполагат с уреди за нощно виждане, което им дава възможност да разстрелват иракските танкове от близко разстояние, защото те са "слепи", нямат такива прибори. Изстрел от 500 метра за един танк и то отстрани е фатален, екипажите са избивани като кучета. Много може да се говори за тази война, но няма смисъл.
  • 30 МиГ 23

    2 0 Отговор
    САЩ използваха също така подмолност и хитрост в Иракската война.
    Подкупиха генералите на 3 корпуса от 4. Реално само 1 иракски корпус воюваше.
  • 31 перо

    5 0 Отговор
    Аз не мога да схвана защо САЩ се заканва на Иран! Дори и Иран да са атакували СА, то не е ли редно тези две страни да си изясняват взаимотношенията, а не САЩ да си пъхат гагата на хиляди мили от техните си граници.
    Все едно на мен някой комшия да ми удари шамар, а да дойде човек от другия блок да го бие.
  • 32 СТЕНЛИ

    2 0 Отговор
    Ядрената програма е само причина...ФАЩ излязоха от споразумението.Целта е била винаги черното злато...