Тема: Украйна

24 Септември, 2019 23:50 3 209 27

Украйна иска ясна морска граница с Русия

  • украйна-
  • граница-
  • русия

Искания за преговори с руски представители

Украйна иска ясна морска граница с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Държавната агенция "Хидрография" на Украйна предлага да се обмисли възможността за задължителна процедура за преговори с Руската федерация за установяване на границата в морето, съобщава уебсайта на ведомството, цитиран от агенция Интерфакс.

„Като се вземат предвид нормите на международното морско право и консултации с водещи международни експерти по морска граница, предлагаме да се обмисли възможността за започване на задължителен процес на преговори с Руската федерация за установяване на морската граница“, заяви Александър Щипцов, ръководител на Държавната хидрография.

Докладът отбелязва, че без да установи морска граница с Русия, Украйна никога няма да може да упражнява изцяло своя суверенитет в по-голямата част от собственото си териториално море, да упражнява права в изключителната (морска) икономическа зона и / или континентален шелф, законно да използва морски природни ресурси. Освен това определянето на държавните граници въз основа на международното право е ключов въпрос за националната сигурност и отбрана.

Министерството припомня, че през 2003 г. между Украйна и Руската федерация е подписано споразумение за руско-украинската държавна граница, но те не са установили морски граници. През 2003 г. Украйна и Руската федерация също сключиха Споразумение за сътрудничество при използването на Азовско море и Керченския проток, според което Азовско море е ограничено от линията на държавната граница в съответствие със споразумение между страните. Но такова споразумение не беше сключено и морската граница между Украйна и Руската федерация на практика отсъства.

„Днес Русия едва ли доброволно ще подпише споразумение за разграничаване с Украйна, но писмените заключения на международната комисия за разграничение ще имат много сериозно политическо и дипломатическо значение и ще бъдат основа за сключване на бъдещо споразумение за ограничаване на морската граница между Украйна и Руската федерация след промяна на политическата ситуация в Русия “, заявява Богдан Устименко, първи заместник-ръководител на Държавната хидрография.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    25 4 Отговор
    За кво и е?
  • 2 Шабаев

    36 8 Отговор
    Руснаците ще пратят ракетния крацер,, Москва" да им покаже границата на укрите!

    Коментиран от #22

  • 3 Мария Захарова

    24 4 Отговор
    Няма граница, мени се всеки ден ще питат в Москва :къде е днес?
  • 4 Бесен Язовец

    24 7 Отговор
    Границата е старата, камбаните не бият два пъти за глухите! Ако са забравили минават и се молят да не я пресекът, иначе панделата или ще правят компания на рапаните!
  • 5 Яшко

    30 6 Отговор
    няма да им трябва, щото ще стане част от руската федерация

    Коментиран от #21

  • 6 Някой

    39 7 Отговор
    Сетих се за оня виц. : С кого граничи Русия... С когото си иска.
  • 7 Бат Мишо

    18 4 Отговор
    до вратата е границата - ще я разпознаете чи до нея седи един белобрад старец на име Петър с ключове
  • 8 ми да

    22 2 Отговор
    То има и друг "виц"-Който не слуша какво му говори Лавров, може да слуша какво му говори Шойгу ! ха ха ма май има и доза истина във вица и те така !!!
  • 9 Това е

    20 3 Отговор
    Тръгвате напред с кораба , и там където ви отстрелят и ви вземат на абордаж , значи там е границата . отбелязвате мястото с червена линия .
  • 10 El chochone N1

    8 4 Отговор
    Ньойски договор :)
  • 11 Наблюдател

    4 31 Отговор
    Целта на руските агресори е да няма точно очертани граници за да могат във всеки един момент да правят провокации.

    Коментиран от #26, #27

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Баба Ванга

    4 28 Отговор
    През 2025 година ще бъде открит първия граничен пункт на украино-китайската граница.
  • 14 None

    22 3 Отговор
    На Украйна им трябва не само граница но и морска територия в която да се настанят корабите на НАТО. Всичко в тази държава се прави по искане на САЩ и във вреда на Русия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай хой

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    И къдяй тя ра съско? Сейчас пишеш под името на Борислав след малко сигурно ще си Румяна.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха ха ха

    8 3 Отговор
    ясна морска граница не може да има... наивници :D
  • 19 Граничар

    13 1 Отговор
    Никва граница. Всичко е Руско

    Коментиран от #20

  • 20 Сталин

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Граничар":

    И аз така викам, да им вземат излаза на Черно Море и няма да имат проблеми.
  • 21 Няма да е скоро

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Яшко":

    Пълно е с фашаги и крадци в усрайна. И преди преврата се крадеше от руските пари, и след преврата се крадат държавни пари (щото други от вън не идват), разпродава се на безценица и се унищожава както у нас. За къв чеп им беше да дават газопреносната си мрежа на краварите: яка корупция! Не им трябва на руснаците да се занимават с украинците, оставили са ги западняците да им берат дертовете, а те са си взели въглищата в Донбас и Крим.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Варна

    8 0 Отговор
    Проблема с Керченският пролив е много сериозен! Той скоро няма да се реши дипломатически и вероятно ще се реши само с военни средства. Войнато би била тежка. Който владее пролива владее морето. Ако украинците го вземат това означава, че Руснаците остават без Черноморски флот или по- точно всичката им техника и бази скрити в залива на протока ще трябва да бъдат изместени. Това руснаците няма да го направят и посмъртно. И обратното! Ако руснаците държат протока, а те ще го искат на всяка цена, то Украинците на практика губят територията след Керч.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Укрите ще на мерят

    5 0 Отговор
    под вола теле с гаранция,но морска граница ще видят през крив макарон. Най добре е да забравят за Азовско море и да се благодарят и на това,което в момента имат,че както продължават ще останат и без него. И крайно време е да разберат,че са маша в ръцете на САЩ и нищо повече,освен един барутен погреб заради,който САЩ няма да си мръднат и пръста.
  • 26 Украйна е измислена

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    държава след разпада на СССР,преди е владяна от кого ли не,след 91г. е самостоятелна държава до 2014г. майдана не я поробват новите и поробители САЩ и наливат масло в огъня,но този огън ще изгори барутният погреб Украйна и никой друг. А на теб само ти отговарям и си го набии в тъпата само питаща чутура,че руснаците никога не провокират и не започват първи,но винаги довършват започнатото до край. Справка Париж и Берлин,и то за сега. За разлика от САЩ,които винаги са се ос...ли на всякъде по света.
  • 27 Целта

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    на господарите ти е мечката да не танцува в съседният двор . Заиграе ли в съседният няма да пропусне и вашият.
Новини по държави: